StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRITIZIRAO I OPORBU |

ANDREJ PLENKOVIĆ: ‘Mjere? Hrvatska ima gotovo normalan način života‘

Piše jutarnji list
1. veljače 2021. - 19:31

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice rekao je da će preminulog zastupnika Miroslava Tuđmana u Hrvatskom sabor zamijeniti Tomislav Okroša, načelnik Općine Dubrava te kandidat na listi HDZ-a u II. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima, piše N1 televizija.

Premijer je rekao da se oporba prošlog tjedna ponašala "ispod svake razine" kada je srušila kvorum u Saboru te onemogućila glasanje o nisu zakona. "Nije na razini trenutka u kojem se Hrvatska trenutno nalazi, a i ispod je moralnih kriterija", rekao je Plenković, donosi Jutarnji list.

Premijer je inicijativu koja je došla iz oporbe ocijenio "demagoškom". "Ta je inicijativa prepisana od druge grupe koja želi srušiti Hrvatsku gospodarsku komoru i druge institucije. To su pisali ljudi koji su politički aktivni, to nije ništa spontano bilo", rekao je Plenković.

"To su pokušaji da se demontiraju institucije, a inicijativu vode oni koji su nezadovoljni radom tih institucija. Mi možemo imati prijedlog za reformu, ali onakav kakav želi većina. Nećemo sigurno odlučivati o demagoško-populističkoj inicijativi pred zidom pred koji nas žele gurnuti određene opcije."

Plenković se osvrnuo i na slušaj talijanskih zastupnika Europskog parlamenta koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje na granici između BiH i Hrvatske. "To nije bila službena delegacija. Kada se takvi posjeti inače organiziraju, glavno je pravilo da se poštuje pravno ozračje zemlje u koju se dolazi. Oni nisu ništa poštivali", rekao je premijer.

Premijer je potom istaknuo da je saborska oporba nedavno pokazala sjajan primjer suradnje na nadstranačkim dokumentima. "Kada smo prezentirali nacrt prijedloga Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske, oporba nije imala nikakve ideje, kreacije i sugestije", rekao je Plenković.

"Ako župan, Zlatko Komadina, ignorira otvaranje LNG terminala u svojoj županiji, sufinanciran od strane hrvatske Vlade – to je strateški projekt koji Hrvatsku ucrtava na gospodarsku sliku svijeta. Oni izlaze uoči rasprave iz sabornice. To je amoralno i pogrešno. Oni izlaze, ruše kvorum i još se tome vesele, kao nekoj pobjedi. Kojoj i čijoj pobjedi?"

Plenković je upitan o slučaju vlasnika teretane u Zagrebu koji u ponedjeljak protivno mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite otvorio svoj poslovni objekt. "Nikome nije u interesu ograničavati bilo čiji rad i bitno je poštivati mjere", rekao je premijer. "Istodobno, kad se usporede mjere ograničenja koje su u Hrvatskoj, u usporedbi s drugim zemljama, s novim varijantama virusa i sojevima, vidjet ćete da Hrvatska ima gotovo normalan način života."

"Mi smo krenuli s paketom restriktivnih mjera. Europski trend je uvođenje još restriktivnijih mjera. Moramo biti oprezni, a mjere moraju biti koordinirane. Vi imate ljude koji pozivaju na neposluh. Imate jednog koji je rekao da bi, da ima kafić, već otvorio kafić. Poruka koju imamo je poruka strpljenja, razuma i gledanja naprijed kako bi si omogućili normalnu turističku sezonu", dodao je Plenković, donosi Jutarnji list.

Premijer je upitan i o priljevu cjepiva u Hrvatsku. "Naručili smo više nego dovoljno doza. S tim količinama imamo više nego dovoljno za procijepiti cijelu populaciju i još ekstra. Problemi koji su nastali u distribuciji cjepiva su nastali u svojevrsnom kidnapiranju cjepiva. Zemlje nude kompanijama više novca i dobivaju cjepivo. Pregovaramo da sve kompanije isporuče dogovorene doze te što prije nadoknade zastoj koji je nastao", dodao je.

19. travanj 2024 20:20