StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUŠLI SMO U NARANČASTO |

Ana Hrnić: ‘Situacija se može preokrenuti doslovno preko noći, moramo biti oprezni‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
17. srpnja 2021. - 15:08
Stradun i ugostiteljski objekti su sve puniji, ali strepnja za sezonu 2021. ”visi u zraku”Tonci Plazibat/Cropix

Hrvatska obala više nije u zelenom na korona-karti Europske unije koju objavljuje Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Cijeli jadranski dio Hrvatske je na novoj karti u narančastoj boji, što je veliko upozorenje. Iako boje na ovoj karti ne znače automatsko uvođenje mjera 'narančastim i crvenim zemljama', mnoge ga države ipak gledaju kao indikator epidemiološke situacije u nekoj zemlji na temelju kojeg bi mogle svojim građanima uvesti određena ograničenja prilikom putovanja u države koje nisu na zelenoj listi.

ECDC kartu ažurira svakog tjedna. Boje za pojedina područja određuju se kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testova na covid. Zasad je u 'narančastom' i većina grčke obale te Azurna obala, a u crvenom su većina Nizozemske, te cijela Španjolska i Portugal.

- Cijelo vrijeme naglašavamo kako su povoljna epidemiološka situacija i ostanak na zelenim listama ključni preduvjeti za ostvarenje uspješne turističke sezone. Sjetimo se prošle godine kada je sezona naprasno prekinuta već u 8. mjesecu pogoršanjem epidemiološke situacije i uvrštavanjem Hrvatske na crvene liste – komentirala je direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić.

image
Ana Hrnić, direktorica TZ Grada Dubrovnika

- Ovogodišnja sezona je zbog epidemiološke situacije krenula kasnije nego što smo se nadali. Unatoč tome, zadovoljni smo trenutnim brojem gostiju, vidimo jedan pozitivan trend koji bi se trebao dodatno pojačati dolaskom većeg broja britanskih gostiju nakon 19. srpnja. Najave za nadolazeći period su također jako dobre, i ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, vjerujem da bi mogli imati uspješan kolovoz, rujan, pa i listopad – istaknula je.

- Ulazak hrvatske obale u narančasto veliko je upozorenje. Nadam se da ćemo svi shvatiti da se situacija može preokrenuti doslovno preko noći i da moramo biti jako oprezni i odgovorni. Visoka procijepljenost i poštivanje mjera su jedini način da svatko sa svoje strane doprinese povoljnoj epidemiološkoj situaciji, kako nam se ne bi ponovila prošla godina – zaključila je Ana Hrnić.

No, epidemiološka situacija u Velikoj Britaniji, čiji su građani većinom procijepljeni, također postaje sve napetija. Blizu 47 milijuna Britanaca primilo je do 15. srpnja prvu dozu cjepiva, a nešto više od 35 milijuna i drugu, ali raste broj slučajeva i hospitalizacija.

Rast broja slučajeva takav je da je visoka vladina dužnosnica, Lucy Frazer, izjavila za Sky News kako za dva dana, 19. srpnja, možda neće uslijediti potpuno otvaranje, iako je i premijer Boris Johnson više puta tvrdio kako je odluka o otvaranju konačna te da promjena više neće biti, piše Jutarnji list.

Njegova odluka o ublažavanju mjera već je odgođena u lipnju za mjesec dana, koji istječe u ponedjeljak.

Procijepljenost stanovništva tako, čini se, ipak nije garancija da država neće završiti u crvenom na karti koja turističkim zemljama velikim dijelom znači ekonomski uspon ili pad, kao što je to već niz godina sudbina Hrvatske. U Nizozemskoj, koja je u 'crvenom' na karti ECDC od 10. srpnja, 80 posto stanovništva je procijepljeno jednom dozom cjepiva, a 50 posto i drugom. Pooštrene mjere trajat će barem do 13. kolovoza.

25. travanj 2024 13:33