StoryEditor
Hrvatska i svijetKONFERENCIJA ASTA-e

Amerikanci su Hrvatsku i lani proglasili najboljom destinacijom, letovi su prodani, a mi ćemo im reći što im sve nudite

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Tonći Plazibat
11. lipnja 2021. - 13:09
Dubrovnik, 11.06.2021. Dubrovnik je domacin prestizne godisnje konferencije Americkog udruzenja savjetnika za putovanja (ASTA).Tonci Plazibat/Cropix

Oko 150 agenata Američkog udruženja savjetnika za putovanja (ASTA), boravi u Dubrovniku na godišnjoj konferenciji koja je otvorena danas u hotelu Valamar Lacroma. ASTA je najveća organizacija putničkih agenata na svijetu, a glavni ciljevi njihove godišnje konferencije, koja se svake godine održava u drugoj zemlji, uključuju promociju turističkih destinacija, edukaciju američkih agenata u prodaji te intenziviranje turističkog prometa gostiju s područja SAD-a kroz razvoj i prodaju složenih turističkih proizvoda. Američki agenti proglasili su inače Hrvatsku u pandemijskoj 2020. godini za najbolju destinaciju za Amerikance a s toga se tržišta prema Hrvatskoj ove se godine bilježi veliki porast interesa. U ovom trenutku među turistima u Dubrovniku je najviše Amerikanaca.

Gradonačelnik Mato Franković koji je bio je otvaranju konferencije rekao je kako za je konferencija ASTA-e nakon pandemijske godine velik dan za Dubrovnik te kako je malo poznato da je upravo to udruženje među prvima sakupljalo pomoć za obnovu Dubrovnika nakon Domovinskog rata.

- Danas vidimo i rezultate naših promotivnih akcija na američkom tržištu o kojima su mnogi kritički govorili. Za par tjedana ide prvi let iz Sjedinjenih Američkih Država prema Dubrovniku. Prvih desetak letova iz SAD-a je rasprodano - rekao je Franković i pozvao sugrađane na cijepljenje kao mjeru kojom možemo ostati među poželjnim odmorištima ove godine.

Dotaknuo se dolaska inače u Dubrovniku najbrojnijih britanskih turista napomenuvši da se očekuje dogovor između Velike Britanije i Europske Unije oko COVID putovnica, te da je odluka na britanskoj vladi koliko će popustiti mjere za svoje građane po pitanju putovanja a napose vraćanja u zemlju.

Predsjednik HTZ Kristijan Staničić pojasnio je kako su pojačane marketinške aktivnosti u Europi i SAD-u, te kako je Hrvatska prepoznata kao sigurna destinacija. I on kao i državna tajnica za turizam Sandra Herman apelirali su da se građani cijepe u što većem broju, naglasivši kako HTZ očekuje 60 posto turističkog prometa od 2019. godine, a već sada je dosegnuto 60 posto prometa cijele prošle godine. Direktorica TZ Dubrovnika navela je ovaj skup ogromna promocija za Grad i Hrvatsku kako su pojačane promotivne aktivnosti u regiji, Rusije, Ukrajine, Poljskoj, Češkoj Izraelu te da se nada kako će se uspostavom izravnih letova s američkog tržišta dolazak Amerikanaca biti još bolji.

Predsjednik ASTA-e Zane Kerby rekao je kako se Hrvatska doživljava kao sigurna destinacija za Amerikance:

- Drago nam je biti ovdje i prenijet ćemo Amerikancima ono što ova destinacija može ponuditi. Amerikanci vole trošiti jesti, piti i sve više uzimaju izlete, a istraživanja pokazuju da im u koroni najviše nedostaju putovanja. Mi ćemo im reći koliko je Dubrovnik odlična destinacija i što sve ima za ponuditi – rekao je. Dodao je kako rastuća, milenium generacija Amerikanaca vrlo lojalna svojim turističkim agentima kojima vjeruje i putuju puno više nego ranije generacije. Hrvatska se doživljava kao sigurna destinacija za Amerikance. Još postoje restrikcije za američke turiste koji još uvijek moraju biti testirani pri povratku u SAD no uz činjenicu da je već više od pola stanovnika SAD-a cijepljeno to je ključ za povratak u staro normalno, rekao je Kerby dodajući kako će se efekti konferencije vidjeti odmah, a pravi podatci znat će se za najviše pola godine. - Na primjer jedan kolega još mi je sinoć rekao kako je rezervirao upravo ovaj hotel za grupu Amerikanace – dodao je Kerby.

Službeni organizatori konferencije su ASTA i AmCro Travel Agency uz partnerstvo Elite Travel i HIT Dalmatia, a konferenciju su podržali i Hrvatska turistička zajednica, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Zračna luka Dubrovnik, Hotel Rixos Premium Dubrovnik, American Airlines i Dolphin Friends.

25. srpanj 2021 18:17