StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetizraz potpore

Američki predsjednik Biden stigao u nenajavljeni posjet Kijevu: Najavio novi paket vojne pomoći

Piše vijesti sd
20. veljače 2023. - 11:06

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Kijev - to je njegov prvi posjet Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju prije gotovo godinu dana.

Službeno je bio najavljen samo posjet susjednoj Poljskoj, u znak obilježavanja prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Nakon niza državnika, i predsjednik SAD-a je stigao u glavni grad Ukrajine, što je dodatna potvrda čvrstoj podršci Amerike Ukrajini koja se očituje i u vojnoj i u političkoj te materijalnoj pomoći. 

Biden je tijekom iznenadnog posjeta najavio novi paket pomoći Ukrajini vrijedan pola milijarde dolara. Obraćajući se novinarima zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, najavio je da će u paketu biti vojna oprema – artiljerijsko streljivo, haubice i ručne protutenkovske rakete tipa Javelin.

Biden je u obraćanju govorio o otpornosti ukrajinske vojske u trenucima kad rat ulazi u drugu godinu: “Godinu dana kasnije, Kijev je i dalje tu. Ukrajina je i dalje tu. Demokracija je i dalje tu”. Američki predsjednik susreo se s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim te njegovom suprugom Olenom Zelenskom u predsjedničkoj rezidenciji u glavnom gradu Ukrajine.

Dvojica državnika posjetili su Zid sjećanja na stradale u Ukrajini u Kijevu.

image

Za nedavnog susreta sa Zelenskim u Bijeloj kući

Brendan Smialowski/Afp

U povodu posjeta oglasila se i Bijela kuća: 

“Dok se svijet priprema obilježiti godinu dana od ruske brutalne invazije na Ukrajinu, ja sam danas u Kijevu kako bih se sastao s predsjednikom Zelenskim i ponovno potvrdio našu nepokolebljivu i nepokolebljivu predanost ukrajinskoj demokraciji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Kada je Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da nas može nadživjeti.

Ali bio je u krivu.

Danas se u Kijevu sastajem s predsjednikom Zelenskim i njegovim timom radi rasprave o našoj potpori Ukrajini.

Najavit ću još jednu isporuku ključne opreme uključujući topničko streljivo, protuoklopne sustave i radare za zračni nadzor kako bismo zaštitili ukrajinski narod od zračnog bombardiranja.

I podijelit ću da ćemo kasnije ovog tjedna objaviti dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti ruski ratni stroj.

Tijekom prošle godine Sjedinjene Države izgradile su koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle obrani Ukrajine vojnom, gospodarskom i humanitarnom potporom bez presedana – i ta će potpora trajati.

Također se radujem putovanju u Poljsku kako bih se susreo s predsjednikom Dudom i čelnicima naših saveznika s istočnog krila, kao i iznio primjedbe o tome kako će Sjedinjene Države nastaviti okupljati svijet da podrži narod Ukrajine i temeljne vrijednosti ljudska prava i dostojanstvo u Povelji UN-a koja nas ujedinjuje širom svijeta.”

20. travanj 2024 04:52