StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOVRATAK OTPISANIH

Američki blagajnik (82) se jedva umirovio, ali tisuće umirovljenih Hrvata hrle na tržište. Bit će ih i više, novi zakon to potiče: ‘Dobne granice nema, imaju plaću i penziju‘

Piše Diana Barbarić/sd
10. siječnja 2023. - 15:08

Kakvu je sreću imao siroti, mršavi starčić Warren Marion koji je i u 82. godini bio primoran zarađivati kao blagajnik u Walmartu, američkom maloprodajnom divu. Krajem prosinca u trgovinu gdje radi na kasi naletio je u kupovinu Rory McCarty, mali poduzetnik s velikom sljedbom pratitelja na TikToku, donosi Slobodna Dalmacija.

image

Veteran za blagajnom

Screenshot Tiktok

Nije mogao vjerovati kad je ugledao Warrena Mariona, sićušnog udovca i američkog mornaričkog veterana, kako u poznim godinama odrađuje osmosatne smjene u trgovini u Marylandu. Potaknut jednom sličnom akcijom, počeo je prikupljati novac za Warrena na GoFundMe donatorskoj platformi, a sve je promovirao na TikTok kanalu svoje tvrtke, koja se bavi istrebljenjem insekata i gmazova.

Njegov prvi video o starčiću blagajniku postao je viralni hit u kratkom roku, ljudi su počeli donirati novac kako bi mu pomogli da konačno ode u mirovinu, pa je Warren vrlo brzo, umjesto plaće, dobio donatorski ček od 108,682 dolara.

@bug_boys 82yr old Butch still putting in work. Has anybody seen the videos where a guy raised 180g‘s to help an 82 yr old walmart employee retire. We ought to do that for Butch. Who would donate? #fyp #foryou #foryoupage #walmart #gofundme ♬ original sound - BugBoys

Prošloga je tjedna odradio zadnji dan u Walmartu, a kako piše BBC, na parkiralištu trgovačkog centra ispraćen je velikom aplauzom. Plan mu je da od donacije konačno otplati kredit za kuću, a ostat će mu i koji dolar za putovanje na Floridu gdje mu žive djeca.

To je, dakle, jedna američka priča s filmskim happy endom, no kakva je priča s našim umirovljencima, među kojima ogroman broj živi na granici teškog siromaštva? Pa takva da su u nedostatku radne snage i nespremnosti poslodavaca da "običnim" radnicima ponude plaće kakve zarađuju njihovi kolege u bogatijim europskim zemljama i umirovljenici postali sve traženija radna snaga. Najčešće ih se angažira na poslovima pomoćnih radnika u trgovinama i u ugostiteljstvu i to tijekom sezone, ali dosta ih na pola radnog vremena radi i u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, zdravstvu i u prerađivačkoj industriji.

Penzioneri na poslu

Od milijun i dvjesto tisuća umirovljenika, samo lani je njih 23.000 iskoristilo zakonsku mogućnost da mirovinu podebljaju dodatnom plaćom.

Naime, hrvatski zakoni su od 2014. godine uveli mogućnost da se umirovljenici zaposle, ali prvih je godina broj onih koji su iskoristili tu šansu bio zanemariv. No, prema podacima HZMO-a ta brojka je počela značajno rasti od 2019. godine, nakon još jedne mirovinske reforme koja je potaknula takvu vrstu zapošljavanja umirovljenicima sa starosnom mirovinom.

Sad su još više olabavili uvjete zapošljavanja "otpisanih" radnika. Socijalna radnica Višnja Fortuna, ujedno i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, uvjerena je kako će ove godine biti još i više umirovljenika koji će se ponovno zaposliti. I to ne samo zato što će ih tržište više tražiti, nego i zato što su se od Nove godine propisi promijenili na način da se čak i potiče takva vrsta rada.

image

Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske

Boris Kovačev/Cropix

- Do sada su umirovljenici sami tražili posao, najčešće na način da bi trgovine na svojim vratima oglasile potrebu za takvim radnicima, međutim s početkom ove godine svaki županijski Zavod za zapošljavanje bi trebao imati posebne savjetnike za umirovljenike koji se žele zaposliti, a to je projekt koji provode u suradnji s nama i Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje. To je stvarno veliki iskorak, jer sada imaju platformu za pretragu poslova, ali i adresu na koju su mogu obratiti ukoliko ih poslodavci budu izrabljivali. Na žalost, bilo je i toga. Iako umirovljenici ne bi smjeli raditi više od 20 radnih sati tjedno, odnosno četiri sata dnevno, znali su ih neki poslodavci ucjenjivati na način da ih neće više angažirati ne pristanu li raditi veću satnicu - otkrila nam je Fortuna.

Pola radnog vremena

Novost je, govori nam, i kako se od početka 2023. i korisnici obiteljske mirovine mogu zaposliti do polovice punog radnog vremena i, naravno, bez obustave mirovine. Do sada su takvu mogućnost imali samo korisnici "obične" mirovine.

- Na žalost, prema informacijama koje imam umirovljenici uglavno dobivaju slabije plaćene poslove, a kad znamo kolika je plaća prodavača, a njihova je zbog satnice duplo manja, onda je jasno da ne uspiju baš previše zaraditi. Međutim, zanimljivo je da oni uglavnom govore kako im nije primarni razlog povratka u svijet rada plaća, nego potreba da budu uključeni, da se druže i da su korisni - ističe Fortuna.

A do kada umirovljenici mogu raditi? Zakon ne stavlja krajnju granicu, mogu i do stote ako žele, ali najčešće ovu priliku koriste muškarci u kasnim šezdesetim godinama.

- Najpoštenije bi bilo da se u mirovinu ide sa 65 godine, a ako tko želi i dalje raditi - neka radi i to, najbolje, u području u kojem se već dokazao. Sramotno je da se istovremeno liječnici šalju u mirovine, a onda ih se vraća na pola radnog vremena iako su spremni i dalje raditi punu satnicu. Smatram da bi bilo od države pošteno kada bi zaposlene umirovljenike oslobodilo od svih davanja, jer oni su tijekom svoga radnog vijeka već dovoljno izdvojili. Za to ćemo se boriti - najavljuje predsjednica Matice umirovljenika.

Kakve su im plaće?

Umirovljenici koji zasnuju radni odnos mogu raditi najviše polovinu od punoga radnog vremena a da im se ne obustavlja isplata mirovine, a najniža plaća koju umirovljenik može ugovoriti s poslodavcem je minimalna plaća utvrđena razmjerno radnom vremenu koja je ujedno i osnovica za plaćanje svih doprinosa.

Gornjeg limita za plaće nema. 

 

25. travanj 2024 16:10