StoryEditor
Hrvatska i svijetČETVRTI VAL

Alemka Markotić: Pokušavamo shvatiti što se događa, ovoga nije bilo ni u vrijeme pandemije gripe H1N1‘

Piše jutarnji list
20. listopada 2021. - 21:36

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić govorila je u RTL-u Danas o stanju s epidemijom i o incidentu u klinici kad je jedan pacijent pobjegao, praktično "s kisika", da bi sutradan bio pronađen mrtav, donosi Jutarnji.

"Nije me previše iznenadilo...", odgovorila je na pitanje je li ju ovakva kulminacija iznenadila, te je dodala:

"Gledajući situaciju u baltičkim zemljama gdje se nešto slično događa, s obzirom na hladnije vrijeme i brzinu širenja delta varijante među necijepljenima bilo je za očekivati da će brojevi biti viši. Možemo očekivati da će brojevi još rasti, pa i brzo, pa možda i dosta visoko."

"Moguće je", odgovorila je na pitanje je li moguće da se ponovi stanje iz prosinca 2020. kad je Hrvatska imala i 4000 zaraženih koronavirusom dnevno.

Trenutno na Zaraznoj imaju "15 bolesnika na ECMO uređaju", aparatu za izvantjelesnu oksigenaciju, "svi su necijepljeni i među njima ima dosta mlađih ljudi", dodala je:

"Dosta je težih bolesnika u Klinici, za koje treba određeno duže vrijeme da se otpuste, tako da je popunjenost visoka i, naravno, prenapregnutost osoblja velika."

Je ikada bilo toliko bolesnika na ECMO uređaju i što je tome razlog?

"Ne sjećamo se čak niti u vrijeme one pandemije gripe H1N1, pa niti u drugom, trećem valu da je kod nas baš na jednom mjestu bilo toliko ljudi na ECMO-u. Pokušavamo shvatiti što se događa, zašto dio njih koji su bili i zdravi i općeg dobro stanja, sada su na ECMO-u", kazala je.

Rekla je da je moguće da na njihovo stanje utječe količina virusa koju su primili, primjerice ako su bili u zatvorenim prostorima. Dalje je komentirala i slučaj oboljeloga od covida koji nije bio svjestan da će ubrzo imati vrlo težak oblik bolest, pa je otišao i ubrzo umro, donosi Jutarnji.

item - id = 1136647
related id = 0 -> 1146152
related id = 1 -> 1146147
30. studeni 2021 07:39