StoryEditorOCM

Alarm iz Velike Britanije: korona brojke su opet ekspolodirale, stručnjaci strahuju da je ovo početak novog vala. Evo što se zna o podvarijantama BA.4 i BA.5

Piše M. Č./sd
17. lipnja 2022. - 16:12

Posljednjih nekoliko dana u Hrvatskoj se povećava broj zaraženih koronavirusom, ali to još uvijek nije nimalo nalik onome što se događa u Velikoj Britaniji, piše Slobodna Dalmacija.

Broj novozaraženih u Engleskoj je, naime, povećan za 42 posto u posljednjih tjedan dana u odnosu na prethodni tjedan, a stručnjaci strahuju da je to početak novog pandemijskog vala.

To je najveći tjedni porast broja zaraženih koronavirusom još od prosinca kad se soj omikron pojavio u Engleskoj.

Broj novih slučajeva raste i u Wallesu, Sjevernoj Irskoj i Škotskoj, u svim dobnim skupinama, a jedan od zabrinjavajućih pokazatelja je da je povećan broj zaraženih i u domovima za starije i nemoćne i među hospitaliziranima starijima od 80 godina.

image
Noel Celis/Afp

Podaci pokazuju da se radi o BA.4 i BA.5 podvarijantama omikrona za koje se vjeruje da su još zaraznije od početnog soja omikrona i potom njegove podvrste BA.2.

U Velikoj Britaniji strahuju da bi predstojeće zime zemlju mogla pogoditi dva paralelna vala – koronavirusa i gripe budući da trenutačno Australija na južnoj hemisferi bilježi najgori mjesec u posljednjih nekoliko godina kad je epidemija gripe u pitanju.

Prošle zime se strah od dolaska gripe nije obistinio na sjevernoj hemisferi, ali s obzirom na stanje u Australiji, predstojeća zima bi mogla biti potpuno drugačija.

U svibnju je u Australiji zabilježeno 65.000 slučajeva gripe, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na prethodni svibanjski rekord iz 2019. kad je zabilježeno 30.000 slučajeva.

Kako će po pitanju novih podsojeva omikrona, a potom i eventualne epidemije gripe, proći Hrvatska, tek ćemo vidjeti.

20. travanj 2024 00:30