StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPred vratima

Ako je računati po broju oboljelih na drugom kraju svijeta - očekuje nas tri puta više slučajeva gripe nego li smo naviknuli

Piše Ivica Marković
17. rujna 2022. - 11:55

Posljednje tri godine pandemija je pospješila i porast interesa za cijepljenje protiv gripe.

- Tako da u tom periodu imamo uzlazni trend cijepljenja. Kako će biti ove godine, tek treba vidjeti. Još uvijek nemamo nikakve detaljne informacije o dolasku cjepiva protiv gripe, kao ni o datumu početka cijepljenja, ali vjerujemo kako će početak cijepljenja biti početkom studenog, rekla nam je prim. dr. sc. Diana Nonković, šefica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Jedino što je za sada sigurno je to, da će cjepivo protiv gripe s kojim će se i ove godine moći cjepiti građani biti četverovalentno, biti će zastupljena dva A soja i dva B soja gripe.

image


Diana Nonković

Duje Klaric/

- Prethodnih godina za vrijeme trajanja pandemije Covida i nije bilo pretjerano puno slučajeva gripe, što povezujemo s nošenjem zaštitnih maskica, koje su u velikoj mjeri bile obavezne, pa su i one smanjivale pojavnost ovog sezonskog oboljenja. Kako zaštitne maskice više nisu obavezne, izuzev u zdravstvenim ustanovama, pretpostavljamo da bi ove godine mogli imati veći broj slučajeva, zaključuje prim. dr. sc. Diana Nonković.

Kako se sjeverna zemljina polutka uvijek, kada je u pitanju gripa ravna po južnoj zemljinoj polutci, na koju gripa dolazi ranije, za očekivati je da će ove godine biti podosta slučjeva ovog oboljenja.

Naime, u Australiji je zabilježeno tri puta više slučajeva gripe od prosjeka, a ova sezona im je najgora u proteklih pet godina. Ako se po jutru dan poznaje, tada i nas u Europi očekuje sezona gripe koja će biti gora od prijašnjih.

U posljednjih 10-tak godina najgora sezona gripe u RH, po broju preminulih od ovog sezonskog oboljenja bila je 2019. godine, kada je u Hrvatskoj od gripe, prema službenim brojkama preminulo 119 osoba. Kako Svjetska zdravstvena organizacija računa stvarni broj umrlih od gripe u nekoj državi je tri puta veći od službenih brojki, pa bi to značilo da je od gripe te godine u RH "neslužbeno" umrlo oko 360 ljudi.

 

18. travanj 2024 18:48