StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTIŽU NOVI PODACI O VELIKOJ POTRAZI ZA NESTALIM POMORCIMA

AKCIJA SPAŠAVANJA U TIJEKU Splav uočena na 60 do 65 milja od mjesta potonuća 

9. listopada 2019. - 22:37
Nakon što je u noći na ponedjeljak uočena signalna raketa nad Atlantikom, u srijedu oko podneva sjevernije od pozicije pretrage zabilježen je neki signal, a iz Sindikata pomoraca se doznaje da postoje pouzdane informacije kako je na Atlantiku, preko snimki sa satelita, uočena splav. Kako se čini, splav je uočena na nekih 60 do 65 nautičkih milja od mjesta potonuća broda, donosi Jutarnji list.

Brodovi jure

Bio je to okidač da četiri tegljača, jedan tanker i tegljač Alp Striker krenu prema istoj lokaciji i to punom brzinom. U jednom trenutku dok su brodovi “opkolili” određenu lokaciju, iz Georgetowna je u pravcu potrage odaslan i helikopter Sikorsky S-92A, no njegova uloga u akciji je još uvijek nepoznata. A prema Marine Trafficu, ALP Striker je nakon otprilike dvadeset minuta mirovanja i spore vožnje promijenio smjer prema zapadu i ubrzao na 15,4 čvora, što je najveća brzina u posljednja tri dana.
- Na satelitskim snimkama u poslijepodnevnim satima po našem vremenu uočena je splav i spasilački brodovi su krenuli prema toj lokaciji - potvrdio nam je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske. Prema njegovim riječima, satelitske snimke dolaze s dva sata “delaya”, no s obzirom na to da je na području koje se pretražuje još bilo jutro, brodovi bi do splavi trebali stići tijekom dana. Melvan kaže da ne zna koliko su brodovi udaljeni od splavi, s obzirom na to da nije na terenu, no da se radi o brzim brodovima kojima ne treba puno vremena za dolazak do lokacije.

Nakon što je objavljena vijest o splavi, u Parizu je sazvan hitni sastanak hrvatskih diplomata s francuskim dužnosnicima, a ishod tog susreta se s neizvjesnošću iščekuje.

Paralelno s neizvjesnom potragom, apel francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu uputila je Miškićeva supruga Marijana Kedžo Miškić, čiji sin na 14. dan potonuća broda, ima najtužniji rođendan na svijetu, donosi Jutarnji list.
24. travanj 2024 08:24