StoryEditor
Hrvatska i svijetSVJETSKI DAN SIGURNOSTI NA RADU

'67 JE PREVIŠE' Prikupljanje potpisa za referendum u Dubrovniku počinje u ponedjeljak

Piše SR
28. travnja 2019. - 18:39
Danas je Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, a tim je povodm Inicijativa '67 je previše', koja ovih dana prikuplja potpise za referendum o dobi za odlazak u mirovinu i o penalizaciji prijevremenih mirovina, objavila priopćenje u kojem navodi: 

U 2018. godini 44 osobe smrtno su stradale u prostorima poslodavaca.
U 2018. godini 1504 osobe teže su ozlijeđene u prostorima poslodavaca, od toga 4 naučnika/učenika, 3 osobe su bile maloljetne.
Tijekom 2018. godine 32 radnika teško su ozlijeđena u prostorijama ili na prostorima poslodavaca zbog akutnih ili kroničnih bolesti, a 13 od njih je umrlo.
Prema službenim podacima HZZO-a, broj prijavljenih ozljeda na radu u 2018. u Hrvatskoj je 19.154, što je porast od gotovo 10 posto u odnosu na 2017., dok je broj registriranih slučajeva profesionalnih bolesti u 2018. godini 158.

"Hrvatske vlasti nažalost svjesno ignoriraju ove podatke i utjecaj rada na zdravlje, već svojim mjerama dodatno pogoršavaju ionako loše uvjete rada u zemlji. Hrvatska je jedina članica Europske unije koja nema nacionalnu strategiju zaštite na radu, i ne samo to: aktualna Vlada odlučila je krenuti u suprotnom smjeru te je donijela Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva. Time je Vlada gotovo potpuno ukinula obveze poslodavaca na području zaštite na radu, odnosno zaštitu na radu proglasila troškom i pokazala potpunu nebrigu za zdravlje i živote radnika. Fatalne posljedice takve politike vidljive su u porastu broja ozljeda i smrtnih slučajeva na radu, te očitom trendu rasta teško bolesnih radnika na mjestima rada koji ugrožavaju sebe i druge radnike, što navodi i Inspekcija (http://www.mrms.hr/ministarstvo-rada-i-mirovinskoga-sustava/inspektorat-rada/). Još jedan pokazatelj kako Vladu uopće ne zanima zdravlje radnika je činjenica da niti pet godina nakon stupanja na snagu Zakona o zaštiti na radu (2014.) nije donijela sve provedbene propise tog Zakona!

Snižavanje razine zaštite na radu i istovremeno podizanje dobi za umirovljenje, kao i povećana penalizacija prijevremenoga umirovljenja, pokazatelj su sustavnoga zanemarivanja položaja radnika i umirovljenika. Povećanom penalizacijom prijevremenog umirovljenja Vlada je pokazala kako je uopće ne zanima može li velika većina građana dočekati dob umirovljenja u zdravlju, ili uopće u životu, već je zanima kako da što veći broj građana dobije što manju mirovinu.

Poginuli radnici nikada neće doživjeti nikakvu mirovinu. Radnici koji su pretrpjeli teške ozljede na radu neće moći raditi do 67. i skupiti 41 godinu staža. Radnici koji su zbog teškoga rada izgubili zdravlje neće moći raditi do 67. Vlada će ih penalizirati jer ista ta Vlada zaštitu njihovoga zdravlja i sigurnosti smatra troškom", priopćila je Inicijativa '67 je previše'.

Radnici nisu robovi ni roboti, poručuju.

Inicijativa 67 je previše zalaže se za povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i za umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina. Inicijativu za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju pokrenule su tri sindikalne središnjice: Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS).

Prikupljanje potpisa počelo je jučer i traje do ponoći 11. svibnja. Najavljuju kako će u Dubrovniku početi prikupljati potpise sutra, 29. travnja, na gruškoj placi, ispred DOC-a u Lapadu, pred Sponzom, Općom bolnicom i sveučilišnom zgradom u Ulici Ćira Carića.
loading...

Izdvojeno

05. srpanj 2020 00:35