StoryEditorOCM
Crna kronikaPOZNATI REZULTATI IZVIDA:

ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO Obustavljena istraga protiv Korčulanina i Mlječanina, nisu prekršili zakon

Piše Ahmet Kalajdžić
9. svibnja 2020. - 10:43
Pravomoćnim rješenjem dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva obustavljena je istraga protiv prvookrivljenog V.M. (36) iz Babina polja na otoku Mljetu i drugookrivljenog I.M. (36) iz Blata na otoku Korčuli, koja je protiv njih pokrenuta temeljem kaznene prijave PU dubrovačko- neretvanske, a zbog osnovane sumnje da je V.M. počinio kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a I.M. kazneno djelo pomaganja u počinjenju zloporabe gospodarskog poslovanja.

Podizanje kaznene prijave protiv dvojice otočana (o čemu je Dubrovački vjesnik pisao u veljači 2019. godine) "uzburkalo je duhove" na dvama najvećim otocima južnog dijela hrvatskog Jadrana. Dubrovačka PU ih je teretila da su između 1.veljače i 11. listopada 2016. godine, V.M. kao direktor tvrtke Komunalno Mljet d.o.o. a I.M. kao vlasnik i direktor tvrtke IMM partner d.o.o. dogovorili nabavku specijalnog vozila za prijevoz komunalnog otpada. Prema prijavi, to vozilo marke "Iveco" proizvedeno 2005. godine Komunalno Mljet nije kupilo od splitske tvrtke Benussi d.o.o. nego ga je kupio blatski IMM Partner za 38.000 kuna. Osumnjičeni su da su, kako bi prikrili stvarnu vrijednost vozila i opravdali njegovu kasniju kupoprodaju mljetskim komunalcima, angažirali splitskog sudskog vještaka M.Ž. radi procjene, "lažno mu navodeći da su u to vozilo ugrađeni brojni dijelovi te obavljeni određeni popravci". Prema istoj prijavi, vještak je to prihvatio te vozilo procijenio na 132.989 kuna, da bi nakon toga korčulanska tvrtka to vozilo dala u zakup jednom bjelovarskom poduzeću, od kojeg ga mljetski komunalci ugovorom o podzakupu unajmljuju za 7.600 kuna mjesečno. Poslije četiri mjeseca podzakupa, prema kaznenoj prijavi, korčulanska tvrtka vozilo prodaje bjelovarskoj za 94.187 kuna da bi ga mljetski komunalci otkupili od njih za 101.587 kuna, čime je - tvrdilo se u prijavi - korčulanskoj tvrtki pribavljena materijalna korist od 83.387 kuna.

image
Komunalno vozilo zbog kojeg je obavljena opsežna pravosudna istraga


Dubrovačko je Županijsko državno odvjetništvo obavilo opsežnu i temeljitu pravosudnu istragu tijekom koje su saslušani brojni svjedoci. Odlučujući za donošenje spomenutog rješenja kojim su dvojica otočkih gospodarstvenika oslobođeni svake sumnje bio je stručni nalaz dubrovačkog sudskog vještaka V.B. koji je pregledom vozilo zaključio da "zbog proteka vremena i nepoznavanja stanja vozila nije moguće utvrditi jesu li svi nabavljeni dijelovi i ugrađeni prilikom obnove prije prodaje". No, odlučno je ustvrdio i da su mu "sve funkcije ispravne, a stanje vozila iznadprosječno ispravno i zasigurno ne bi bilo takvo da nije obnovljeno". Detaljno je naveo sve uočene popravke te vozilo nakon tri godine korištenja procijenio na vrijednost od 59.636 kuna bez PDV-a. Iz vještakova nalaza proizilazi da je nakon tri godine korištenja od strane mljetskih komunalaca vrijednost vozila oko 60 tisuća kuna, te uz navedeno iznadprosječno stanje i sve ispravne funkcije to nikako ne bi bilo da nije obnovljeno sa svim ugrađenim dijelovima.

Zaključno, dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo drži da iz svega proizilazi kako tijekom pravosudne istrage nisu prikupljeni dokazi kojima se potvrđuju sumnje iz podnešene policijske kaznene prijave te je protiv dvojice optuženih gospodarstvenika iz Babina polja na Mljetu i Blata na Korčuli pravomoćno obustavljena svaka istraga.
20. travanj 2024 05:17