StoryEditorOCM
Crna kronikaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA |

ŽUPANIJSKI SUD U DUBROVNIKU Dvije godine i dva mjeseca zbog krivnje za nesreću sa smrtnim ishodom

Piše Ahmet Kalajdžić
15. rujna 2020. - 14:15
Jedinstvena vremenska kazna u trajanju od dvije godine i dva mjeseca izrečena je okrivljenom nezaposlenom vozaču N. J. (26) iz Metkovića kojeg je dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je 6. lipnja prošle godine kao sudionik u cestovnom prometu kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazvao tešku prometnu nesreću, posljedica koje je bila smrt jedne osobe.

image
Prizor nakon prometne nesreće uz obalu Neretve lipnja 2019.godine
Denis Jerković/CROPIX


Tijekom dokaznog sudskog kaznenog postupka utvrđeno je kako je mladi Neretvanin 6. lipnja 2019. godine na području grada Ploče, odnosno predjelu ušća Neretve zvanom "Galičak", iz smjera Komina upravljao osobnim vozilom Citroen Saxo DU 436-BJ. Neprimjerenom je brzinom vozio lokalnom cestom LC 69007 prema Blacama čija je širina samo 3,80 metara, a koja je bez obilježenih prometnih traka i na nedovoljnoj udaljenosti od ruba kolnika, kako ne bi ugrožavao stabilnost vozila i sudionika prometa.

Utvrđeno je kako je upravljao u alkoholiziranom stanju, uz koncentraciju od 1,24 promila alkohola u krvi, uslijed čega je bio relativno nesposoban za vožnju. Uslijed toga je, nailaskom na dio ceste na kojem je zbog prelaska desnih kotača vozila izvan kolnika na neuređenu podlogu s desne strane puta izgubio nadzor nad volanom vozila. Uslijed toga se vozilo nastavilo nekontrolirano kretati te se vratilo na kolnik, a potom prešlo izvan kolnika suprotne, lijeve strane i tamo prednjim dijelom udarilo u stablo.

image
Prizor nakon prometne nesreće uz obalu Neretve lipnja 2019.godine
Denis Jerković/CROPIX


Od siline udarca o drvo, putnik na suvozačevom mjestu D.B. je zadobio ozljede glave i preminuo na licu mjesta. Nešto više od godinu dana nakon nesreće dubrovački je Županijski sud kao prvostupanjska instanca donio nepravomoćnu presudu za koju još nije poznato hoće li se zamjenik županijskog državnog odvjetnika na nju žaliti.
24. travanj 2024 09:18