StoryEditorOCM
Crna kronikaIZVJEŠĆE IZ MRCC RIJEKA

ZBOG JAKOG NEVREMENA Četiri brodice se nasukale, jedna se prevrnula

Piše PSD.
15. kolovoza 2018. - 16:15

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda, koje su se tijekom jučerašnjeg nevremena na moru u najvećem broju slučajeva dogodile u Šibenskom, Splitskom i Dubrovačkom području nadzora sigurnosti plovidbe.

Službenici nadležnih kapetanija još uvijek obavljaju preglede oštećenih plovila, uzimaju izjave svjedoka i prikupljaju ostale potrebne podatke u okviru očevida o uzrocima većega broja pomorskih nesreća i nezgoda, stoga za neke spasilačke akcije trenutno nije moguće dati puni pregled stanja.


Jučer, 14. kolovoza, u 13.50h posredstvom ORP Dubrovnik radio službenici MRCC Rijeka stupaju u komunikaciju sa privatnom brodicom dužine 10 metara na kojoj je boravilo 5 osoba, a koji su se nasukali se na otoku Lastovo u uvali Saplun, o čemu je informacija prenesena u LK Dubrovnik, čiji službenici su po dolasku na poziciju nasukanja povratno javili u MRCC Rijeka da su u istoj uvali nasukana još 2 plovila te se odmah koordiniralo spašavanje plovila i posada, od kojih nitko nije ozlijeđen te nije zabilježeno onečišćenje mora.

U 14.04h državljanka Republike Njemačke panično je javila u MRCC Rijeka da su kao peteročlana posada sa malom brodicom plovili iz Dubrovnika za Korčulu, kada ih je jako nevrijeme nasukalo na plažu, ali nije znala poziciju, o čemu je izviještena LK Dubrovnik, LI Korčula i LI Komiža. Budući da su svi prošli bez ozljeda, iz MRCC Rijeka im je savjetovano da ostanu na plaži do smirivanja nevremena, a u suradnji sa službom 112 pomoću signala mobilnog uređaja dojaviteljice utvrđena je točna lokacija brodolomaca na sjevernoj strani otoka Korčule, kamo ih je, po smirivanju nevremena, preuzeo iznajmljivač brodice te ih prevezao na sigurno, dok je za nasukanu brodicu organizirano odsukavanje nakon osiguranaj od potonuća, budući da su na trupu ustanovljena oštećenja.

U 17.05h Talijanski nautičar javio je da su u blizini Korčule pronašli prevrnuto plovilo i dvije osobe u moru te su dvoje neozlijeđenih brodolomaca izvukli iz mora na svoje plovilo i prevezli ih u Korčulu. Prema podatcima LK Dubrovnik, prevrnuto plovilo, brodica 'Prosecco' je poda Talijanskom zastavom, a u akciju izvlaćenja havariranog plovila angažirana je tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalnih usluga spašavanaj plovila i osoba na moru, koji su ivukli, odteglili i zbrinuli Talijansku brodicu.

23. travanj 2024 12:08