StoryEditorOCM
Crna kronikaTamna strana turizma

Varaju na putnim osiguranjima! Evo što pojedine turistkinje lažno prijavljuju kako bi podmirile troškove ljetovanja

Piše Ahmet Kalajdžić
17. srpnja 2022. - 08:24

Sredinom lipnja dubrovačko je Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo o rješenju koje su zbog osnovane sumnje u kazneno djelo silovanja donijeli protiv 20-godišnjeg državljanina BiH. Sucu istrage Županijskog suda u Dubrovniku predložilo je određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika, što je dežurni sudac Istražnog centra i prihvatio te je mladiću odredio istražni zatvor.

Iako to na web-stranici DORH-a nije objavljeno, iz kvalifikacije kaznenog djela može se zaključiti kako mladiću iz Bileće, ako mu se dokaže počinjenje kaznenog djela, prijeti zatvorska kazna od tri do deset godina zatvora. Dvadesetogodišnjak je do uhićenja radio kao zaštitar u jednom dubrovačkom noćnom klubu.

Neuvjerljiva na snimci

Uz ovaj slučaj se, doznali smo, vezuju se popratni događaji koji pokazuju tamnu stranu dubrovačkog turizma. Ukratko, riječ je o trendu dvojbenih silovanja od kojih navodne žrtve pokušavaju izvući materijalnu korist.

Naime, doznali smo neslužbeno kako je mladića iz Bileće prijavila 27-godišnja državljanka Australije koja je u noćnom klubu boravila u grupi s više stranih turista. Istražitelj kojeg smo kontaktirali izvijestio nas je kako Australka počinjenje silovanja nije prijavila isto večer niti idući dan, odnosno po svanuću nego dva dana kasnije i to ne u Dubrovniku nego u- Makarskoj! Naravno, čim je prijava podnesena, makarski policijski službenici javili su o slučaju kolegama u PU dubrovačko- neretvanskoj koji su otišli u noćni klub te izuzeli sve snimke nadzornih kamera.

A detaljni pregled snimljenog video-materijala, osobito dijela koji se odnosi na približno navedeni termin počinjenja kaznenog djela, bacio je ozbiljnu sumnju na vjerodostojnost žrtvine podnesene prijave. Naime, osoba koja je gledala te snimke uvjeravala nas je kako se na snimci nadzorne kamere koja pokriva ulaz u ženski toalet vidi kako djevojka koja stoji pred vratima, u trenutku kad pored nje, na metar udaljenosti, prolazi uniformirani zaštitar, mladića doslovce "grabi rukama i - uvlači u toalet"! A to je, naravno, potpuno druga priča od one koju je djevojka navela u prijavi: da ju je uniformirani mladić ugurao u ženski WC, prislonio prsima uza zid i dok je jednom rukom pritiskao uz zid drugom skinuo gaćice i penetrirao...

image

Ilustracija

Lluis Gene/Afp

Međutim, naš nas je sugovornik uvjeravao kako je iz snimke razvidno da je, već nakon nepunih par minuta, zaštitar izašao iz klozeta držeći se u nevjerici objema rukama za glavu te nastavio obilazak noćnog kluba. Prateći vremenski slijed, pregledom snimaka svih nadzornih kamera, otkriveno je kako se po izlasku iz toaleta, Australka za stolom noćnog kluba pridružila svome društvu kao da se ništa spornog nije dogodilo. Sugovornik nas uvjerava kako se gošća normalno ponašala te da nije uopće reagirala kad je osumnjičeni zaštitar, prošao pored njihova stola.

Naplata police

Te činjenice, kao i prijava podnesena 160 kilometara od počinjenja navodnog zločina, bili su dodatni elementi koji upućuju na oprez, a budi i sumnje da je djevojčin krajnji cilj bio da se počinitelj- uopće ne pronađe!?

Odgovor zašto je to tako krije se u činjenici da je u Australiji zakonska obvezatno platiti i policu putnog osiguranja kojoj se vrijednost kreće oko 5 posto putnog aranžmana. S dokumentom podnesene prijave Australka je, vjerojatno, namjeravala otplatiti troškove ljetovanja, a možda i nešto "zaraditi". I ne bi bila usamljena u ovakvim pokušajima prevare osiguravateljskih kuća. Međutim, otkrivena je, a osiguranje sasvim izvjesno neće po klauzuli za seksualno napastovanje isplatiti odštetu koja je, neslužbeno smo doznali u rasponu 5- 50 tisuća australskih dolara.

Međutim, osim činjenice da je zadržao zaposlenje, mladom zaštitaru to nije od velike koristi. Skoro mjesec dana je proveo u istražnom zatvoru, a zbog udaljenosti i visine troškova vjerojatno neće podnositi ni privatnu tužbu za naknadu štete.

Prijave lažnog silovanja neko su vrijeme učestano podnošene u Španjolskoj, a inozemni mediji izvještavali su o 'rabotama' backpackerica koje su lažnim optužbama pokušavale 'refundirati' troškove ljetovanja. Navodno je učestalost bila tako velika da su je uočile i kolege iz britanskog "The Guardiana" koji su tako razotkrili lanac i obrazac prijevara.

image

Na dubrovačkom području još službeno nije zabilježena 'droga za silovanje'

/Shutterstock

Dogodilo se i to da je australska influencerica i "bikini-manekenka" Stevie Bamford (30) za silovanje u Tajlandu lažno optužila dvojicu muškaraca i vozača rikše. Influencerica, inače kći bivše zvijezde ragbija Petera Tunksa, na kraju je priznala muljažu, ali ovaj put navodno ne zbog prevare osiguranja nego zato da joj se dečko ne bi ljutio što se kasno vratila u njihov apartman!

Opasne supstance

Što se pak tiče druge popratne pojave povratka turizma, treba reći kako na dubrovačkom području, srećom, još uvijek nisu zabilježene uporabe "droga za silovanje". Riječ je o, širom svijeta sve raširenijoj pojavi uporabe te droge zbog koje turisti, osobito gošće, pomno paze da im barmeni za šankom cocktaile prave pred njima, a konobari boce s naručenim pićima otvaraju ambalažu isključivo dok ih one gledaju - sve kako bi bile maksimalno sigurne i na minimum svele mogućnost da im nitko u čašu s pićem ubaci GHB, ketamin ili flunitrazepam.

Spomenute supstance su u javnosti najpoznatiji oblici "droga za silovanje" i supstance koje, posebno u kombinaciji s alkoholom, dovode do opuštenosti te, često do vrtoglavice, usporavanja rada srca, zamagljivanja vida i pospanosti te - gubitka pamćenja!. Stručnjaci ističu kako su dovoljno samo tri- četiri kapi te droge da, kod osobe koja je ispila alkoholno piće, brzo izazovu opuštanje i pospanost, ali i drhtanje te preznojavanje tijela, pa i povraćanje. U svemu je posebno zabrinjavajuća posljedica gubitka pamćenja, što su silovatelji ne jednom iskoristili kako bi došli do gnusnog cilja.

04. prosinac 2022 13:41