StoryEditorOCM
Crna kronikaOPĆINSKI SUD U DUBROVNIKU

Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
18. rujna 2019. - 09:53

Zbog toga što je kao sudionik cestovnog prometa, kršenjem propisa iz nehaja izazvao prometnu nesreću u kojoj je došlo do teške tjelesne ozljede, nezaposleni je elektrotehničar Danijel V. (34) iz Dubrovnika pravomoćnom presudom Općinskog suda u Dubrovniku oglašen krivim i osuđen na vremensku kaznu od godinu dana zatvora. Primjenom zakonskih odredbi, vremenska je kazna preinačena u uvjetnu uz rok kušnje od tri godine, unutar kojeg razdoblja osuđenik ne smije počiniti ni jedno novo kazneno djelo kako mu se vremenska presuda ne bi aktivirala.

Provedenim je dokaznim postupkom utvrđeno da je Vujačić 26. rujna 2016. godine oko 20,20 sati upravljao osobnim vozilom renault megan dubrovačkih registracija ulicom Iva Vojnovića iz smjera Grada prema Babinu kuku. Dolaskom do ulice Josipa Kosora započeo je skretanje u tu ulicu prema naselju Hladnica, ali se prije skretanja nije uvjerio kako to može učiniti na način da ne ugrozi druge sudionike u prometu.

Naime, sugrađanin Dragan B. se tom ulicom vozeći motocikl marke Aprilia Rally kretao iz suprotnog smjera, ali mu se Vujačić ispriječio vozilom na putu kretanja. Prema izrijeku presude, zbog toga je Bašica prednjim dijelom motocikla udario u prednji desni bočni dio renaulta, uslijed kojeg sudara je pao na tle. Zadobio je površinske ozljede i otvorenu ranu potkoljenice, kontuzije podlaktice i prijelom zgloba desne ruke. Prema izrijeku presude, za te je ozljede sud ocijenio kako u ukupnosti predstavljaju tešku tjelesnu ozljedu.

Osuđeni mora platiti 300 kuna paušalnih sudskih troškova te 300 kuna troškova fotoelaborata mjesta nesreće, 1.500 kuna za forenzična ispitivanja centru za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić kao i troškove prometnog vještačenja u visini 2.580 kuna.

19. travanj 2024 06:16