StoryEditor
Crna kronikaPRESS KONFERENCIJA U PU DUBROVAČKO- NERETVANSKOJ

Trebinjac i Konavljanin dilali kokain i speed

Piše piše: Ahmet Kalajdžić
29. siječnja 2020. - 17:32
Inspektori Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave dubrovačko- neretvanske u suradnji i koordinaciji s dubrovačkim Općinskim državnim odvjetništvom te Upravom kriminalističke policije, PNUSKOK-om i kolegama iz MUP republike srpske BiH i Upravom za organizirani i teški kriminalitet iz Banja Luke dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje o krijumčarenju opojnih droga na području krajnjeg juga Hrvatske. Kao rezultat tog istraživanja uhićeno je ukupno 12 muškaraca starosti od 21 do 48 godina, a među uhićenima je i dvoje državljana Bosne i Hercegovine.

-Zapravo, riječ je o tri odvojene kriminalne skupine koje su preprodavali kokain i amfetamin nakon što su na teritorij Hrvatske prenešeni s područja BiH te je prodavana na području Dubrovnika, Pelješca, Mokošice i Župe dubrovačke- rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica dok je voditelj Odjela za droge Hrvoje Neusidl rekao kako je pretragom njihovih domova i osobnih automobila pronađeno je 1,7 kg amfetamina, 110 grama kokaina, dvije precizne vage, dva stroja za vakumiranje, dva pištoljska streljiva i određena količina novca ostvarena kaznenim djelom.

Petorica osumnjičenika su tijekom proteklih nekoliko mjeseci uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave te je svoj petorici određen istražni zatvor, dok su dvojica uhićena tijekom posljednja dva dana te se već danas očekuje i njihovo privođenje, dok su preostala petorica osumnjičenih kazneno prijavljeni u redovnoj zakonskoj proceduri, što znači da će okončanje pravosudnog postupka čekati na slobodi.

Istražni zatvor u trajanju do 30 dana određen za bosanskohercegovačkog državljanina Velibora A. (44) zvanog Beko iz Trebinja i hrvatskog državljanina, mlađeg punoljetnika N.B. (20) iz Konavala. Potvrđen nam je i podatak kako se sumnja da je Trebinjac drogu pješice prenio s područja susjedne BiH do Dubrovnika. Pronađeni narkotici na tržištu dostižu vrijednost veću od ukupno 300 tisuća kuna, odnosno više od 40 tisuća eura! Kako smo doznali, pretragom vozila Velibora A. pronađeno je 110 grama kokaina. Pretragom kuće drugog osumnjičenika, kod kojeg je inače prvoosumnjičeni državljanin BiH živio kao podstanar ali bez zakonske prijave boravišta nadležnim državnim tijelima, pronašla više od 1,650 kg amfetamina speed te digitalnu vagu i stroj za vakumiranje PVC- vrećica u koje je droga pakirana.

Stručnjaci za narkotike ističu da je vrijednost kokaina oko 82.500 kuna te da tako velika količina te droge nikako ne može biti isključivo za osobnu uporabu, kao što ne stoji ni moguća obrana da je više od kilogram i pol speeda, vrijednog skoro 220 tisuća kuna, namijenjeno za osobnu uporabu.

Međutim, iz PU dubrovačko- neretvanske naglašeno nam je kako opsežna kriminalistička istraga još uvijek traje te se stoga u javnost ne može ići s preostalim, do sada utvrđenim rezultatima dosadašnjeg tijeka istrage. Od kolega iz susjedne BiH smo doznali kako je u proljeće 2013. godine Beko, tada 38-godišnjak, zajedno sa Vladimirom A. uhićen dok su se s osobnim vozilom opel kadet BiH-registracija, za koje se pretpostavljalo da je vlasništvo njegova starijeg brata u kojem se nalazilo oko 45 kg marihuane, kretali lokalnom cestom od Ljubinja prema Stocu. No, doznali smo kako je jedina poveznica Veliborova starijeg brata i ovog događaja tek svjedočenje na koje je sudski pozvan. Inače, Velibor koji je početkom siječnja uhićen u Dubrovniku, ljeta prošle godine se sumnjičio i za sudjelovanje u trgovini 19,8 kg skunka zaplijenjenog u akciji "Kanader" organiziranoj od strane MUP BiH.

Doznali smo kako pravosudna istraga treba utvrditi je li u Čilipima pronađena marihuana vlasništvo Konavljanina- mlađeg punoljetnika ili Trebinjca, a doznali smo i kako akcija krim-inspektora PU dubrovačko- neretvanske još nije okončana te da će javnost više detalja doznati tek po njenom dovršenju.

Zbog rezultata ove akcije načelnik PU dubrovačjko- neretvanske Ivan Pavličević pohvalio je svoje kolege.
18. lipanj 2021 12:05