StoryEditorOCM
Crna kronikaHOĆE LI BITI SANKCIJA |

POVREDA SLUŽBENE DUŽNOSTI? Disciplinski sud u ponedjeljak odlučuje o suspenziji šefa PGP Gruda Matka Klarića

Piše DV
22. siječnja 2021. - 12:19

Disciplinski sud Ministarstva unutarnjih poslova RH u ponedjeljak će odlučivati o sudbini aktualnog rukovoditelja Postaje granične policije Gruda Matka Klarića kojega se tereti za seksualno uznemiravanje četiriju policijskih službenica i diskriminatorno ponašanje prema službenicima u više navrata. Potvrde li se navodi o povredi službene dužnosti, izgledna je Klarićeva suspenzija.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrdili su kako je provjerom anonimnih podnesaka policijskih službenica PGP Grude utvrđeno kako ima temelja za postupanje nakon prozivki za nedolično ponašanje:

- U skladu s tim, izvješće je dostavljeno načelniku Policijske uprave dubrovačko- neretvanske Ivanu Pavličeviću kako bi poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti poput zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka te udaljenja iz službe. Sukladno navedenom, načelnik je još 11. studenog 2020. godine nadležnom Disciplinskom sudu podnio zahtjev za pokretanje stegovnog postupka zbog sumnje u počinjenje više težih povreda službene dužnosti protiv rukovoditelja PGP Gruda te je u tijeku postupak na Prvostupanjskom disciplinskom sudu u Splitu – poručili su iz MUP -a kojemu su policijske službenice anonimno prijavile šefa Klarića zbog neprimjerenog ponašanja koje je, kako su navele, uključivalo raspored radnih zadataka, ali i poruke osobne prirode upućivane putem Vibera. Neslužbeno se doznaje da su upravo poruke koje je navodno razmjenjivao sa službenicama najtanji dio 'dokaznog materijala' budući da fizički ne postoje:

- Riječ je o kratkotrajnim porukama koje se brišu nakon desetak sekundi i ne može ih se više vratiti – potvrdio nam je izvor blizak istrazi i otkrio kako je osumnjičeni Klarić porekao eksplicitan sadržaj poruka. No, očito je da se radilo o porukama s pozivima na kavu i druženje izvan posla, što je ocijenjeno neprimjerenim za nadređene policijske kadrove.

Klarićem se posljedično pozabavila Služba za unutarnju kontrolu i stručne službe Ravnateljstva policije.

Kako je objavio portal Index, načelnik Klarić više puta pozivao mlađe policijske službenice da mu se mobitelom jave radi dogovora o načinu rada i vikendom. Također ga se tereti da je redovito kod noćnih obilazaka inzistirao da s njime automobilom idu mlađe kolegice, redom vježbenice.

Inače, Klarić je jedan od ambicioznijih policijskih službenika koji već dva desetljeća uspješno gradi policijsku karijeru. Ima završen specijalistički diplomski stručni studij, a prije 18. veljače 2019. kad prelazi na mjesto načelnika Postaje granične policije radio je načelnik Pomorske policije najjužnije hrvatske policijske uprave. Sudjelovao je u međunarodnoj misiji FRONTEX-a na čuvanju vanjskih granica EU, te u međunarodnoj razmjeni policijskih službenika, a sugovornici nam kažu kako je uvijek bio na visokoj profesionalnoj razini i ostvario zamjetne rezultate, te bio cijenjen od kolega i nadređenih. Za njegova mandata bilo je više uspješnih zapljena narkotika, otkrivanja plantaža i laboratorija na krajnjem jugu te dubinskoj kontroli i presretanju počinitelja raznih kaznenih djela.

Isti nam sugovornici potvrđuju da Klariću, ako je doista točno što su mu predbacile policijske djelatnice, obavezno slijedi smjena. Kažu nam da, ako stoje primjedbe kolegica koje su, navodno iz Slavonije dobile premještaj u Konavle i Župu, a njihovo uznemiravanje na temelju spola potvrdila i pravobraniteljica, samo to izgledan scenarij. No, ne isključuju mogućnost da je u Klarićevu slučaju na djelu obračun nekih osoba preko njegovih leđa.

Iz policijskih krugova čuju se i ove interpretacije:

- Kolegice koje su mu hijerarhijski podređene po tom osnovu spadaju u ranjivu skupinu jer su ovisile o njegovim odlukama. Normalno je da se i policijski službenici kao i svi ostali druže nakon radnog vremena. Ali, treba provjeriti je li ih i zašto doista zvao te je li bilo dvoosmislenih pa i lascivnih poruka. Ako su optužbe istinite, to je nedolično ponašanje u kontinuitetu i najblaže rečeno, baca sjenu na policiju- kažu naši sugovornici koji nam otkrivaju i kako je upravo Matko Klarić inzistirao da se u ponedjeljak pred disciplinskim sudom kao svjedokinje pojave i policajke koje ga terete za spolno uznemiravanje.

O slučaju smo upitali i Ravnateljstvo policije, no odgovor još nije stigao.

18. travanj 2024 13:21