StoryEditor
Crna kronikaINCIDENT NA POŠTI LAPAD|

POLICIJSKA UPRAVA DUBROVAČKO-NERETVANSKA Mladić je grubo vrijeđao policajca, postupanje je obavljeno po svim pravilima struke

Piše dv
29. rujna 2021. - 17:29
Incident na pošti Lapadčitatelj

Nakon našeg novinarskog upita o postupanju policijskih službenika na kružnom toku u Lapadu iz PU Dubrovačko-neretvanske nam je stigao odgovor. Prenosimo ga u cjelini:

Držimo važnim pojasniti postupanje policije koje je prethodilo događajima prikazanim na dostavljenom videozapisu.

Naime, policijski službenici su u konkretnom slučaju postupali prema muškarcu u dobi 29 godina koji je prethodno počinio prometni prekršaj tako što je, vozeći se iz Ulice Miljenka Bratoša prema Ulici kralja Tomislava, u kružni tok ušao suprotnim prometnim trakom čime je neposredno ugrozio kretanje vozila tim prometnim trakom.

Zbog navedenog, spomenuti muškarac, od prije poznat policiji zbog niza počinjenih kaznenih djela, prekršajno je sankcioniran sukladno čl. 12. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a potom i po čl. 35. st. 1. istog Zakona, nakon čega je napustio mjesto događaja. Navedeno policijsko postupanje trajalo je ukupno 7 minuta.

Nakon proteka 20-ak minuta, muškarac se vratio na mjesto događaja, u društvu ženske osobe, njegove vršnjakinje, kada počinje snimati postupanje navedenih policijskih službenika, što je zakonom dozvoljeno.

Iako ga je ženska osoba više puta upozorila da prestane sa snimanjem, muškarac nastavlja snimati i tada počinje grubo vrijeđati policijske službenike čime je počinio prekršaj iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira nakon čega je uhićen.

Zbog aktivnog pružanja otpora i negodovanja zbog uhićenja, nad njim su uporabljena sredstva prisile tjelesna snaga, sprej s nadražujućom tvari i sredstva za vezivanje.

Nezadovoljna zbog postupanja policijskih službenika, navedena ženska osoba također počinje grubo vrijeđati policijske službenike, zbog čega je i sama uhićena uz uporabu sredstava prisile.

Dostavljeni snimak, tendenciozno prikazuje samo posljednji dio postupanja policijskih službenika, te je zlonamjerno izostavljeno sve gore navedeno, čime se policijsko postupanje pokazalo kao neopravdano.

Zaključno, postupanje policijskih službenika je obavljeno po svim pravilima struke.

Na ovaj način policijskim službenicima osobno, kao i policiji u cjelini, nanesena je šteta zbog čega ćemo u narednom periodu, u okviru raspoloživih zakonskih mogućnosti, poduzeti dalje mjere u cilju sankcioniranja odgovornih.

Želimo naglasiti da policijsko postupanje i primjena policijskih ovlasti, iako vrlo rijetko izložena oku javnosti, nikada nije ugodna kako za policijske službenike tako ni za one prema kojima se primjenjuju, a vjerujemo i za građene koji tome u danom trenutku svjedoče - odgovorili su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. 

item - id = 1131045
related id = 0 -> 1131789
related id = 1 -> 1127248
22. listopad 2021 10:43