StoryEditorOCM
Crna kronikaGOSPODARSKI KRIMINAL |

OSUMNJIČENI ZA UTAJU Vozače taksija dijelom isplaćivali u gotovini, nisu obračunavali doprinose i time počinili 1,2 milijuna kuna štete

Piše DV
27. srpnja 2021. - 12:09

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave dvoje hrvatskih državljana u dobi od 40 i 36 godina sumnjiče se da su, kao odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku, od početka do kraja 2018. g., u radni odnos primili 16 osoba s kojima su sklopili ugovore o radu, većinom na nepuno radno vrijeme.

Navedene osobe su u tom razdoblju za trgovačko društvo obavljali poslove taksi prijevoza putnika, za koje usluge su im osumnjičeni dio plaće uplaćivali na tekuće račune i za to uredno obračunavali i plaćali zakonska davanja, dok su dio plaće isplaćivali u gotovini „na ruke“, ovisno o visini ostvarene zarade te im na te iznose nisu obračunavali niti uplatili obvezna zakonska davanja.

Isto tako, utvrđeno je kako su za povremeno obavljanje usluga prijevoza putnika angažirali još 26 osoba s kojima nisu sklopili ugovore o radu već su im isplaćivali dogovorenu naknadu koja je ovisila o ostvarenom prihodu od naplaćenih usluga svake osobe pojedinačno. Naknada se isplaćivala u gotovini „na ruke“ i na te iznose nisu obračunavali obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osigurane te porez i prirez.

Na opisane načine pričinjena je ukupna materijalna šteta od 1,2 milijuna kuna.

Zbog sumnje da su počinili kaznena djela neisplate plaće, povrede prava iz socijalnog osiguranja i utaju poreza i carine, policija je osumnjičene kazneno prijavila nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

16. travanj 2024 08:00