StoryEditorOCM
Crna kronikaVIŠESTRUKO UBOJSTVO I SUICID

OBITELJSKA DRAMA NA PRIJEKOME Ubijena žena planirala je danas zatražiti razvod

Piše dv

Foto: Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
29. siječnja 2019. - 17:03
Nezapamćeno višestruko ubojstvo i suicid potresli su u utorak ujutro Dubrovnik.

Umirovljeni dubrovački pomorac, 66-godišnji Ivo Banović, sugrađanima poznat i kao Đivo, nešto prije 7 sati u stanu na Prijekome je iz vatrenog oružja prvo ranio 74-godišnju punicu K.T. koja se spasila bijegom i zaključana u sobi pozvala policiju, da bi potom pucao i na svog 77-godišnjeg punca M.T. i ubio ga.

Usmrtio je potom i svoju 53-godišnju suprugu Lidiju u stubištu dok je nesretna žena bježala van dozivajući pomoć. Ubojica je potom sebi oduzeo život, a njegovo je beživotno tijelo pronađeno pokraj suprugina. Lidija je, neslužbeno doznajemo, upravo u utorak planirala predati zahtjev za brakorazvodnu parnicu. Učinila bi to, navodno, i prije no spriječili su je nedavni tragični događaji u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, gdje je bila zaposlena.

Oni koji su poznavali ubojicu tvrde kako i ranije u više navrata prijetio supruginoj obitelji, a još od mladosti bio sklon incidentima, iako su ga roditelji, oboje profesori, nastojali odvratiti od nasilničkog ponašanja. Ivov ubijeni punac i ranjena punica, po zanimanju elektromehaničar i odgojiteljica, živjeli su na Prijekome unutar povijesne jezgre, u stanu u kojem se tragični događaj zbio. Banović je sa suprugom stanovao u Sustjepanu.

Navodno je nemilom događaju prethodila svađa supružnika. Nakon verbalnog sukoba s mužem koji ju je izbacio iz kuće, Lidija je prije tragedije otišla prenoćiti kod roditelja, no Ivica je došao za njom i u utorak rano ujutro ubio i nju i njezina oca, a ženinu majku je teško ranio. Nakon toga je i sebi oduzeo život. Neimenovani sugrađani kazuju i ako je ubojica dio radnog vijeka navegavao, a dio radio administrativne poslove u pomorstvu.

Točnije, ističu kako je od 1977. godine plovio na brodovima dubrovačke Atlantske plovidbe, a 2003. promaknut je u zapovjednika broda, što je radio do 2009. godine kad je u AP preuzeo vođenje kadrovskog odsjeka. No, ne zadugo, jer poslodavac zbog Banovićeva incidentnog ponašanja navodno ukida to radno mjesto. Ivo se tada vraća na more i mirovinu dočekuje navegavajući na strancu.

Iz izvora bliskih pravosuđu neslužbeno smo doznali kako bračne nesuglasice Banovićevih traju već duže vrijeme. Naš izvor ističe kako supruga ne samo da je znala kako njezin suprug posjeduje pištolj, nego joj je njime više puta izravno prijetio. Suprug- nasilnik je, navodno prošlog Božića, suprugu te kćer i sina izbacio iz obiteljske kuće u Sustjepanu. Spas od prijetnji i dnevnog maltretiranja pronašla je nesretna Lidija u obiteljskoj kući na Prijekome, a okidač za ubojstvo mogla je biti njezina odluka da baš ovog utorka podnese zahtjev za rastavu braka.

Doznajemo i da je zbog velikog straha i želje da sve prođe što je moguće s manje trauma, ubijena bila spremna suprugu prepustiti i svu zajednički stečenu imovinu, pa i obiteljsku dvokatnicu. No, policiji ipak nije prijavila brojne prijetnje pištoljem, iako joj je Ivo navodno cijev pištolja čak stavljao u usta!? Govorila je i kako strahuje za sigurnost roditelja, osobito oca kojeg "suprug organski nije podnosio".

Bojazni su se pokazale osnovanima jer je Đivo Banović u utorak rano ujutro uletio u obiteljsku kuću gdje je počinio ranjavanje, dvostruko ubojstvo i suicid. No, potvrdu neslužbeno prikupljenih detalja dat će tek iskaz teško ozlijeđene ubojičine punice koju će u najskorije vrijeme saslušati zamjenica županijskog državnog odvjetnika.

Dubrovčanima nije tajna kako je počinitelj od prije poznat po nasilničkim djelima. Istina je kako ga policija ipak nema u svojoj evidenciji, a razlog tome je istek razdoblja rehabilitacije od vremena počinjenja kaznenog djela-. Navodno, riječ je o teškom ranjavanju nožem do kojeg je došlo prije više od tri desetljeća: Dubrovčani pričaju kako je jedan mladić na Stradunu bacio petardu koja je pala blizu incidentnog pomorca, na što je ovaj "eksplozivno" reagirao i ubo ga nožem.

Očevidom je u utorak na poprištu zločina rukovodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika Maris Stjepović Simoni očevidom, pokazalo se, trostrukog ubojstva u obiteljskoj kući na istočnoj strani ulice Prijeko, poznate po brojnim restoranima koji su ljeti dupke puni.

I dok je za Državno odvjetništvo i inspektore Kriminalističke policije PU dubrovačko neretvanske posla bilo "preko glave", ekipa Hitne pomoći mogla je osnovnu liječničku pomoć pružiti samo starijoj ženi, inače umirovljenoj odgojiteljici K. T. (74) koju su ubrzo potom prebacili u dubrovačku Opću bolnicu, gdje joj je pružena pomoć.


Ravnatelj bolnice dr Marijo Bekić posvjedočio je kako je pacijentica izvan životne opasnosti jer, unatoč zadobivenoj prostrijelnoj rani potkoljenice, nisu oštećene vitalne funkcije.






Glasnogovornica dubrovačke policije Davorka Bečić mogla je samo potvrditi pronalazak tri mrtve i jedne ozlijeđene osobe te da je očevid završen u podne. Također, naglasila je kako počinitelja do sada nisu imali evidentiranog kao počinitelja nekih kaznenih djela, a ustvrdila je i kako policija nema zaprimljenih prijava o obiteljskom nasilju.

Iz priopćenja Županijskog državnog odvjetništva novinari su doznali kako su u predvorju stana na adresi Prijeko 7 pronađeni mrtvo žensko tijelo (1966.) i tijelo muške osobe (1955.), te mrtvo tijelo 77-godišnjaka u unutrašnjosti stana. Kažu kako je ženska osoba (1945.) zbog zadobivenih prostrijelnih ozljeda žurno prevezena u Opću bolnicu Dubrovnik. Smrtne ozljede i ozljeđivanje nastupili su iz vatrenog oružja, a u daljnjem tijeku postupanja naložit će se obdukcija i pregled mrtvih tijela te poduzimati ostale radnje u svrhu utvrđivanja okolnosti tragičnog događaja.
 
18. travanj 2024 23:36