StoryEditorOCM
Crna kronikaPOLICIJA O INCIDENTU:

NIJE ZATEČENO NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA Gosti-Talijani vjerovali da nitko ne smije na privatni otok

Piše Ahmet Kalajdžić
24. kolovoza 2021. - 11:54

Nakon incidenta na otočiću Pločica u velolučkom akvatoriju, o čemu je naš Dubrovački vjesnik jučer pisao, dobili smo i očitovanje PU dubrovačko- neretvanske na taj događaj i naš novinarski upit:

-Možemo potvrditi da je nadležna policijska postaja u nedjelju, 22. kolovoza u 13,25 sati zaprimila dojavu vlasnika agencije koji na otoku Pločica posjeduje apartmane, o uznemiravanju gostiju koji trenutno koriste apartmane, od strane više mlađih osoba.

Postupajući po dojavi na otoku su zatečeni samo gosti, talijanski državljani, koji su u izjavi naveli da su od strane agencije koja im je unajmila apartmane informirani da je otok u privatnom vlasništvu što im je dalo za pravo pretpostaviti kako na otok ne smije nitko pristupiti, zbog čega su ušli u verbalni konflikt sa spomenutom grupom mlađih osoba koji su nakon toga napustili taj dio pomorskog dobra.

Obzirom da dolaskom na mjesto događaja nije zatečeno narušavanje javnog reda i mira te da, osim navedene dojave, ova Policijska uprava nije zaprimili niti jednu drugu dojavu o prijetnjama i odvezivanju polovila, nije bilo osnove za dalje policijsko postupanje, međutim svakako će se provesti izvidi na okolnosti možebitne prijevare gostiju o privatnosti otoka u što ćemo uključiti i druge nadležne institucije.

Ukoliko se stanovnici otoka Korčule osjećaju oštećeni nekim protupravnim ponašanjem svakako ih pozivamo da se obrate nadležnoj policijskoj postaji koja će temeljem zaprimljene prijave provesti kriminalističko istraživanje.

Vezano za navedenu temu držimo važnim istaknuti da se svatko ima pravo služiti pomorskim dobrom sukladno njegovoj prirodi i namjeni, to se zove opća uporaba. Za gospodarsko korištenje pomorskog dobra nadležna jedinica lokalne samouprave izdaje koncesiju koja može djelomično ili u cijelosti ograničiti opću uporabu, ali za to treba postojati rješenje, a takvih koncesija je generalno jako malo.

Pomorsko dobro  spada u nadležnost lučke kapetanije, a ukoliko zbog korištenja pomorskog dobra dođe do nekog oblika protupravnog ponašanja u smislu remećenja javnog reda i mira ili tome sličnog ponašanja, u postupanje se uključuje i policija.  

25. travanj 2024 13:14