StoryEditorOCM
Crna kronikaPogledajte video snimljen tijekom akcije!

Najveća zapljena heroina u Hrvatskoj ikad: U Luci Ploče zaplijenili su 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina. Pošiljka droge vrijedna 17 milijuna eura stigla je uhodanom rutom

Piše AK
11. siječnja 2022. - 11:25

Policijska uprava dubrovačko- neretvanska danas je na konferenciji za novinare u Villa Palmi izvijestila detaljnije o zapljeni 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, koji bi na crnonm tržištu dosegnuli vrijednost od ukupno 17 milijuna eura. Novinari su doznali kako su akcije zapljene samo rezultat uspješnog niza ove Policijske uprave od ukupno oko 9500 zapljena narkotika u posljednjem desetljeću, a rezultat su iznimne suradnje dubrovačke PU s Ravnateljstvom MUP RH i Upravom carine RH.

Na konferenciji za medije su nazočili voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a Dražen Rastović, načelnik Policijske uprave dubrovačko- neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko- neretvanske Zoran Tikvica i oditelj Službe za mobilne jedinice Carinske uprave Dubrovnik Pero Perić.

Zapljene su, kako je rečeno novinarima, rezultat dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata. Inače, riječ o dosad najvećoj zapljeni heroina u Hrvatskoj, prije koje je rekordna zapljena bila ona od 140 kg heroina na graničnom prijelazu Bajakovo 2015. godine. Obje vrste narkotika zaplijenjene su u Luci Ploče. Heroin je zaplijenjen 11. listopada, a kokain 3. studenog prošle godine. Heroin se nalazio skriven u olovnim ingotima, odnosno kockama mase 80 tona koje su prevožene brodom preko Turske. Provjerom je utvrđeno kako se u unutrašnjosti polovice ingota nalazio skriven heroin koji je bio pakiran u ukupno 256 paketića. Naravno, heroin je otkriven pretragom broda uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku.

Kokain je u 54 paketića bio skriven u posebno načinjenom čeličnom spremištu koje je bilo magnetom te vijcima pričvrščen u podmorskom dijelu broda za rasute terete koji je u luku Ploče doplovio iz jedne kolumbijske luke na obali Tihog oceana. Riječ je o teretu uglja ma brodu dužine 220 i širine 30 metara. Čelični se mini- kontejner nalazio na oko 16 metara ispod površine mora a također je otkriven uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku a policijaskim službenicima PU dubrovačko- neretvanske su nemjerljivo vrijednu pomoć prućili roniloci ATJ Lučko i pripadnici Interventne policije iz Splita.

Utvrđeno je kako su i heroin i kokain izvrsne čistoće, odnosno koncentracije, a bili su namijenjeni zapadnoeuropskom tržištu. Prema izračunima, smatra se kako je ovim zapljenama spašeno 110 ljudskih života, a nakon opsežno provedenih kriminalističkih istraga te saslušanja zapovjednika brodova i posade utvrđeno je kako nemaju veze s ovom vrstom transporta, nakon čega su brodovi otplovili dalje.

30. siječanj 2023 10:13