StoryEditorOCM
Crna kronikaSUD GA PROGLASIO KRIVIM

‘Mokoški‘ Rus od svoje tvrtke kupio Toyotu za bagatelu. Evo koliko je oštetio državni proračun i koliku je kaznu za to dobio

Piše Ahmet Kalajdžić
20. kolovoza 2022. - 07:21

Zbog dokazanog počinjenja kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te utvrđene utaje poreza i prireza, umirovljenik V.G. (58), inače državljanin Rusije, presudom dubrovačkog Županijskog suda osuđen je na jedinstvenu vremensku kaznu od godinu dana zatvora. Izrečena je kazna pretvorena u uvjetnu s rokom kušnje od četiri godine.

Dokaznim postupkom provedenim na Županijskom sudu u Dubrovniku utvrđeno je kako V.G. svoju tvrtku sa sjedištem u Mokošici, nije vodio na zakonom propisani način s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, nego se zakonskim ovlastima direktora koristio protivno interesima svog trgovačkog društva. Taklo je kao odgovorna osoba tvrtke, kolovoza 2016. godine u cilju pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi sebi, a na štetu tvrtke, od tvrtke kupio osobno vozilo. Riječ je o vozilu "Toyota Rav 4", kojem je godina proizvodnja 2002. a kupio ga je za iznos od samo 20.000 kuna i to na način da je ugovor o kupoprodaji automobila potpisao sebe kao kupca ali i u ime prodavatelja, iako je znao kako je vrijednost vozila znatno veća od ugovorene kupoprodajne cijene.

Naime, utvrđeno je kako je knjigovodstvena vrijednost vozila iznosila 98.913,58 kuna, dok prema katalogu Carinske uprave Republike Hrvatske takvo vozilo vrijedi 81.332,93 kune. Na opisani je način ruski umirovljenik na štetu svog trgovačkog društva sebi pribavio veliku nepripadajuću imovinsku korist procijenjenu na najmanje 61.332,93 kuna. Sud je utvrdio da je tom transakcijom u gospodarskom poslovanju povrijedio prouzročio tetu i dužnost zaštite na zakonu utemeljenih imovinskih i gospodarskih interesa kako bi si pribavio imovinsku korist.

Sud je utvrdio kako direktor trgovačkog društva i nezakonitih radnji kojima si je prodao "Toyotu" za iznos koji je više od 60 tisuća kuna manji od njegove stvarne vrijednosti, nije prijavio dohodak od kapitala ostvaren izuzimanjem imovine trgovačkog društva za privatne potrebe, čime je došlo do smanjenja i neutvrđivanja poreznih obveza. Sud je utvrdio kako je na taj način izbjegao platiti porez na dohodak od kapitala u visini 43.809,24 kune te prirez u iznosu 4.380 kuna, što znači da je hrvatski Državni proračun oštetio za sveukupno 48.190,17 kuna.

Za počinjenu je zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju sud utvrdio kaznu od 11 mjeseci zatvora, a za utvrđenu utaju poreza kaznu od šest mjeseci. Kazna je objedinjena te pretvorena u jedinstvenu od godinu dana zatvora. No, sud je zaključio kako će se svrha kaznenopravne sankcije ostvariti i izricanjem uvjetne kazne koja će osuđenog potaknuti da ubuduće ne čini kaznena djela, te je izrečena uvjetna kazna, a za rok kušnje je utvrđeno kako je primjeren težini izvršenog kaznenog djela.

Recimo i to kako je istom presudom od okrivljenika oduzeta imovinska korist od 109.523,10 kuna jer oštećeno trgovačko društvo više ne postoji i stoga ne postoji imovinskopravni zahtjev oštećene tvrtke za obeštećenje. Po pravomoćnosti presude, taj iznos u roku 15 dana pod prijetnjom ovrhe osuđenik mora uplatiti u Državni proračun RH, kao i 2.000 kuna paušalnih sudskih te 1.892 kune troškova ovlaštenog sudskog vještaka za procjenu vrijednosti vozila. Prema zakonu, troškovi prevođenja na ruski jezik tijekom trajanja postupka padaju na teret tog istog Proračuna.

23. travanj 2024 11:14