StoryEditorOCM
Crna kronikaPOLICIJSKA UPRAVA DNŽ |

‘MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA‘ Predajte oružje policiji, nećete snositi nikakve sankcije

Piše Ahmet Kalajdžić
5. siječnja 2021. - 11:29
Na konferenciji za medije održanoj u PU dubrovačko- neretvanskoj novinari su upoznati s rezultatima preventivne kampanje "Manje oružja, manje tragedija", a o učincima kampanje su govorili načelnik PU dubrovačko- neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Odjela kriminalističke policije PU Zoran Tikvica, voditelj Odjela temeljne policije Nikola Nalbani i policijski službenijk Miro Marjanović.

-Tijekom 2020. godine na području PU dubrovačko-neretvanske u sklopu kampanje "Manje oružja, manje tragedija" prikupljeno je više od 3.000 komada raznog streljiva kalibra do 14,5 mm, 23 ručne bombe, 34 komada topničkog streljiva, 3 minobacačke granate, više od 21 kg raznog eksploziva, tri pištolja, jedan ručni bacač raketa, jedna automatska puška te više komada drugih nedozvoljenih stvari- rekao je Marjanović te najavio nove vizualne oblike ove akcije koja se tijekom trajanja mandata, do 2014. godine u Hrvatskoj realizirala u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava. Akcija se nakon prestanka mandata UNDP realizira sa Vijećima za prevenciju i lokalnom samoupravom te Crvenim križem. Još uvijek, cilj akcije je senzibiliziranje javnosti i poticanje građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, a bez ikakvih sankcija.

Novinari su doznali i to da je na području cijele Republike Hrvatske od 1. rujna 2007. do 30. rujna 2020. godine u sklopu kampanje prikupljeno: 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5.227 komada automatskog oružja), 5.501.464 komada raznog streljiva i 5.382 kilograma eksploziva. Na području naše PU dubrovačko-neretvanske od rujna 2007. do kraja 2020.
godine u sklopu kampanje je prikupljeno: 178 komad raznog vatrenog oružja (od toga 66 komada automatskog oružja), 104 komada raznih ručnih raketnih bacača, 126.172 komada eksplozivnih sredstava (ručne bombe, razne mine, topovske granate i sl.), 294.176 komada streljiva do 14.5 mm i 958.1 kilogram eksploziva.

Poruka koja se kroz kampanju odašilje građanima jest poziv i apel na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192
nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.

U slučaju posjedovanja ilegalnog oružja ili pronalaska oružja, građani trebaju obavijestiti policiju kako bi oružje izuzeo policijski službenik protueksplozijske službe.

Važno je napomenuti da građani nikako ne smiju donositi oružje u policijsku postaju niti ga dirati do dolaska policijskih službenika te da građani ne snose nikakve sankcije.
16. travanj 2024 14:27