StoryEditorOCM
Crna kronikaOBITELJSKO NASILJE

Korona-PTSP dolazi na naplatu

Piše Ahmet Kalajdžić
21. veljače 2021. - 09:15

Zbog ozbiljnih prijetnji izrečenih bliskoj osobi, dubrovački je električar A. D. (69) pravomoćnom presudom dubrovačkog Općinskog suda oglašen krivim i osuđen na vremensku kaznu od godinu dana zatvora. Primjenom zakonskih propisa, vremenska kazna je preinačena u uvjetnu uz rok kušnje od četiri godine, u kojem razdoblju osuđeni ne smije počiniti ni jedno novvo kazneno djelo ako ne želi da se "aktivira" izrečena vremenska kazna.

Prijetnja ubojstvom

Prema presudi, elektirčar je 12. siječnja prošle godine u popodnevnim satima u stanu bivše supruge L. B. u Mokošici, dok je bio u alkoholiziraniom stanju, prišao bivšoj supruzi te je udario rukama po glavi u predjelu ušiju. Nakon toga je, u namjeri da je ozbiljno prestraši i uznemiri, rekao:- Ako te više vidim da se taj nalazi u blizini, ja ću te ubiti!- misleći pri tom na ranijeg supruga svoje bivše supruge.

image
Unutar četiri zida obiteljskog je nasilja sve više
HANZA MEDIA

Ta je prijetnja kod nje izazvala isjećaj straha i osobne ugroženosti, što je sud uvažio te je okrivljenom izrekao navedenu kaznu. Također, sud je riješio kako osuđeni u korist Državnog proračuna RH mora uplatiti i paušalne sudske troškove u visini od 500 kuna, kao i troškove branitelja koji mu je postavljen po službenoj dužnosti.

Porast obiteljskog nasilja

Presuda je tek jedna od prvih u nizu koje tek slijede, a odnose se tijekom razdoblja korone uočeni nagli porast obiteljskog nasilja. Naime, policija je potvrdila kako je prošle godine uočen značajni porast obiteljskog nasilja. Razloge nisu naveli, ali ne treba biti sociolog ili psiholog da bi se zaključilo kako su uzroci obiteljskog nasilja uveliko vezani uz pandemiju COVID-a i prošlogodišnji lockdown, odnosno bitno smanjeno kretanje i posljedično duži boravak u zajedničkom prostoru obiteljskih nasilnika i žrtvi nasilja. Iako podaci za ovu godinu još nisu poznati, zna se da je 2020. godine podneseno 340 kaznenih i prekršajnih prijava protiv obiteljskih nasilnika. To je gotovo za polovicu, odnosno za 43 posto više prijava iz segmenta obiteljskog nasilja u odnosu na 2019. godinu kada je zabilježeno "samo" 237 prijava te vrste. Sve to ukazuje na alarmantno stranje zbog kojeg bi morale žurno intervenirati i probuditi se iz desetljetnog sna nadležne socijalne službe.

20. travanj 2024 11:16