StoryEditorOCM
Crna kronikaPotvrđena optužnica

Hoće li biti pravde za Gabrijela iz Metkovića, dječaka koji nije trebao umrijeti? Očajna majka: Moga sina nitko neće vratiti, ovo radim da se to više nikada ne bi dogodilo nijednom djetetu

Piše ivica marković/sd
11. svibnja 2022. - 15:42

Danas je na Općinskom sudu u Metkoviću protiv tri liječnice i jedne medicinske sestre potvrđena optužnica u slučaju malenog Gabrijela Bebića, koji je "na pravdi Boga" preminuo u splitskom KBC-u, nakon što u zdravstvenim ustanovama u Metkoviću, u prosincu 2018. godine nije dobio odgovarajuću medicinsku skrb, piše Slobodna Dalmacija.

Tri liječnice i jednu medicinsku sestru se zbog nepružanja potrebne medicinske skrbi sumnjiči da su skrivile smrt dječaka Gabrijela Bebića.

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je nakon provedene istrage, u veljači 2021. podiglo optužnicu protiv četiri djelatnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavka 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

Tri su zaposlenice Hitne u Metkoviću, a jedna je u to vrijeme radila kao medicinska sestra u Domu zdravlja Metković.

Prema stavku 4., ako je kaznenim djelom navedenim u stavku 1. ovoga članka prouzročena smrt jedne ili više osoba, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do dvanaest godina. Stavak 8. kaže da u slučaju ako je kazneno djelo iz stavka 4. ovoga članka počinjeno iz nehaja, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

U optužnici stoji kako se "Okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice postupale protivno pravilima medicinske struke".

image
Xp

One po optužnici nisu djetetu rođenom 2009. godine, koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, iako su bile upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, nisu pružile adekvatnu medicinsku pomoć, odnosno postupale su protivno pravilima medicinske struke.

Prema optužnici prvookrivljenicu se tereti da je 9. prosinca 2018., kao i drugookrivljenica 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta. Propustile su i primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

image

Ivana i Mišo Bebić

Ivica Marković

Dalje ih se tereti da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima se četvrtookrivljenicu tereti da je 10. prosinca 2018. odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra. Nju se dalje tereti da je istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije stavlja se na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen. Optužnica je tereti da nije o tome obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica Zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

image

Posljednja fotografija živog Gabrijela Bebića, neposredno pred polijetanje helikopter iz Metkovića za Split

Privatni album
Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.

Gabrijelova obitelj koja od njegove smrti čeka svoju pravdu, odnosno pravdu za svog Gabrijela, a olakšanjem, ali i suzama u očima je primila vijest o potvrđivanju ove optužnice.

- Pitate me kako se osjećam? Jako teško. Pravde za našeg Gabrijela nema. Ovo sada radim za djecu Metkovića i Doline Neretve kako se ovako nešto više nikada ne bi dogodilo ni jednom djetetu, ni jednoj majci i ocu, bratu ili sestri. Moje dijete nitko i ništa vratiti neće. Ja mogu pogledati svakog u oči, a sigurna sam da oni koji su ovo uradili mom djetetu ne mogu pogledati ni sebe u ogledalo. Očekujem pravdu, a najveća pravda će im biti bol kada čuju svoje presude, rekla nam je kroz suze Ivana Bebić, Gabrijelova majka.

Spis ovog predmeta dostavit će se sucu koji će voditi glavnu raspravu, a sve kako bi on pripremio glavnu raspravu pred Općinskim sudom u Metkoviću. Kako sada više nema zapreka za zakazivanjem glavne rasprave za očekivati je kako će ona biti zakazana u najkraćem mogućem roku, pa tako je moguće da ona bude održava već u lipnju ove godine.

Tako će nakon tri i pol godine biti presuđeno u ovom slučaju koji je "na noge" podignuo kompletnu hrvatsku javnost, koja je po tko zna koji puta ostala šokirana činjenicom da u Hrvatskoj netko, kao što je to bio Gabrijel Bebić, može preminuti od obične upale grla. Bezazlena upala grla se zbog nepružanja adekvatne medicinske pomoći iskomplicirala i pretvorila u sepsu, koju čak ni uz upotrebu najsuvremenijih metoda liječenja nisu uspjeli izliječiti ni intezivisti Jedinice za intenzivno liječenje djece (JILD) Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

 

23. travanj 2024 18:14