StoryEditorOCM
Crna kronikaIAKO SU RADILI NA IZGRADNJI HOTELA NA BABINOM KUKU

Građevinski poduzetnik iz Zagreba ucjenjivao radnike i uvjetovao isplatu plaća

10. travnja 2017. - 21:30

Inspektori Kriminalističke policije PU dubrovačko- neretvanske su završili krim-istragu i zbog počinjenih kaznenih djela povrede prava iz socijalnog osiguranja, neisplate plaća i sprječavanja  dokazivanja dubrovačkom Općinaskom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu protiv Zagrepčanina (36), inače direktora i vlasnika građevinske tvrtke koja je na području Babina kuka izvodila građevinke radova na izgradnji jednog od tamošnjih hotela.

Krim- istragom je utvrđena sumnja da je kao direktor tvrtke zaposlio 12 državljana Bosne i Hercegovine, ali da ih nije prijavio nadležnom uredu HZMO-a odnosno Uredu za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te im za prvo tromjesečje ove godine nije obračunavao ni uplatio obvezne doprinose kao ni porez. Time je državu oštetio za ukupno više od 68.000 kuna, što znači da im je uskratio i zakonom zajamčena prava mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Zagrebački se poduzetnik sumnjiči i da desetorici radnika nije isplatio plaće u ukupnom neto iznosu od skoro 50 tisuća kuna. No, to ga nije spriječilo da, kako bi spriječio i otežao istragu, sredinom ožujka kontaktira šestoricu radnika i u zamjenu za obećanu konačnu isplatu teško zarađenih plaća, da zahtijeva od njih da kod javnog bilježnika ovjere svoje lažne izjave kojima potvrđuju da nikad nisu radili za njegovo poduzeće.

25. travanj 2024 12:15