StoryEditorOCM
Crna kronikaNAJAVE UDRUGE "BLOKIRANI"

Europski sud pravde ruši ovršni sustav u Hrvatskoj?!

14. ožujka 2017. - 12:28

-Očekujemo da će Europski sud pravde (ECJ) srušiti ovršni sustav u Hrvatskoj i da će oštećeni dobiti pravo na nadoknadu nastale štete. Europska iskustva govore da je prosječna naknada iznosila 1.000 eura po oštećenom, ali kod nas oni koji su ostali bez stanova i ostale imovine ne mogu očekivati povrat imovine- izjavila je  predsjednica i osnivačica udruge “Blokirani” Miriam Kervatin iz Pule komentirajući presude ECJ u slučaju “Pula parkinga” protiv Svena Klausa Tederahna te zagrebačkog odvjetnika Ibrice Zulfikarpašića protiv Slaven Gajera.

Izjavu predsjednice i osnivačice udruge “Blokirani” Miriam Kervatin iz Pule prenosi Glas Istre kao komentir presude ECJ u slučaju “Pula parkinga” protiv Svena Klausa Tederahna te zagrebačkog odvjetnika Ibrice Zulfikarpašića protiv Slaven Gajera.
Kervatin tvrdi da je ECJ potvrdio teze “Blokiranih” o nezakonitim ovrhama u Hrvatskoj:
-Te dvije presude potpuno ruše hrvatski ovršni sustav koji je miks privatnih i javnih instrumenata naplate, a bez da se dužniku daje mogućnost i da ga se nešto pita na sudu. Velika je to revolucija! Time i postupanje Fine, Prometne i Pomorske policije u ovršnim postupcima također nije sukladno EU pravnim normama.

Presudama luksemburškog suda prethodila je presuda Ustavnog suda RH koji je odbio prijedlog udruge Blokirani da se proglasi neustavnim ustavno suspektne odnosno sumnjive odredbe Općeg poreznog zakona. Prije toga, Ustavni sud je već odbio prijedlog udruge “Blokirani” za ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona i Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Iz te udruge čekaju još očitovanje Ustavnog suda RH na Zakon o obveznim odnosima te najavljuju kako će se za odgovor obratiti pravosuđu EU.

Iz udruge “Blokirani” ističu kako “ne sumnjaju u negativan odgovor našeg suda koji neće protiv politike” i tvrde da je činom odbijanja njihovih prijedloga Ustavni sud počinio značajni prekršaj temeljnih prava jer nije zaštito nadnacionalna ljudska prava hrvatskih građana:- Da je Ustavni sud tako postupio, bio bi zaustavljen Eldorado sa sedam milijuna ovrha u Hrvatskoj od kojih čak 90 posto nije rezultat parnice niti su stranke obaviještene o svojim pravima.

25. travanj 2024 03:38