StoryEditorOCM
Crna kronikaSTRAVIČNE SNIMKE

Ekskluzivni detalji: Pritvoren Splićanin (22), planirao je pokolj. Evo tko ga je otkrio i spasio živote studentima

Piše Vladimir Urukalo
7. svibnja 2023. - 06:41

Uzroci i okolnosti koje su prethodile nezapamćenoj tragediji u beogradskoj osnovnoj školi u kojoj je učenik sedmog razreda hicima iz pištolja brutalno likvidirao osmero svojih vršnjaka i zaštitara, a još šestero učenika je ranjeno kao i njihova nastavnica, uvelike podsjećaju na slučaj iz Splita od prije nekoliko dana prije ovog beogradskog masakra kada je u istražnom zatvoru završio 22-godišnji splitski student psihologije i to zbog prijetnji masovnim ubojstvom svojih kolega na Filozofskom fakultetu. Osnovna razlika ova dva slučaja je u godinama počinitelja i konačnom ishodu te činjenici da dječak zbog svojih godina ne može kazneno odgovarati, a splitski student nema tu privilegiju dok su sve druge okolnosti poprilično slične.

Dakle, po dosadašnjim informacijama, dječak iz Beograda potiče iz građanske obitelji, otac mu je liječnik, a majka djelatnica u jednom ministarstvu. Nakon što je uhićen, otac dječaka ubojice je kazao da je znao da se njegov sin osjećao odbačeno, ali da nije primijetio ništa neobično u njegovu ponašanju te da mu je sin često govorio da se nije uklapao u društvo. Dječak je oružje uzeo iz očevog sefa iz stana nakon što je saznao šifru za otvaranje.

U splitskom slučaju, obiteljsko okruženje pogotovo je identično budući da otac 22-godišnjaka radi kao inspektor u policiji, a majka je liječnica. Nije nam poznato da li su studentovi roditelji znali da se on osjeća odbačen, no nema sumnje da je to bio povod njegovim vrlo ozbiljnim prijetnjama. U njima je spominjao korištenje pištolja marke Glock, a to je i jedno od službenih oružja hrvatske policije i pitanje je na koji je način došao do oružja iz kojeg je, kako se to vidi iz kasnije pronađenih snimaka, pucao.

DETALJNI PLAN

Kasnijim pretragama njegovog stana i drugih prostora koje koristi, nikakvo oružje nije nađeno. On, srećom, nije imao priliku svoje prijetnje ostvariti zahvaljujući profesionalnosti i savjesnosti zamjenice splitskog ODO-a koja je prepoznala pogibljenost njegovog ponašanja i naložila njegovo ponovno uhićenje, potom i policiji koja je hitro obavila zadatak, a naposljetku i sucu istrage koji je na osnovu svih dokaza i mišljenja vještaka prosudio da je najsigurnije da mladić završi iza rešetaka istražnog zatvora zbog mogućnosti ponavljanja djela. Možemo tek nagađati što bi se dogodilo da nije drugi put uhićen i da je na slobodi dočekao informaciju o beogradskom masakru.

23. travanj 2024 16:25