StoryEditorOCM
Crna kronikaREKORDAN ‘ULOV‘

Opet kokain u bananama: Čak pola tone droge zaplijenjeno u Luci Ploče, doznajemo detalje

Piše N1
13. travnja 2021. - 18:28

U Luci Ploče zaplijenjena je rekordna količina kokaina. Kako nam je potvrđeno, radi se o oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike, a zaplijenjen je još prošli tjedan, ali policija s tom informacijom nije dosad izlazila u javnost. Nitko kokain nije preuzeo pa tako doznajemo da, za razliku od prethodnih slučajeva, nije bilo uhićenja. Otkrili su ga carinci prilikom redovite kontrole kontejnera, piše Jutarnji list.

Za sutra u 14 sati u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj sazvana je presica na kojoj će biti objavljeni detalji ove akcije, koja je treća po redu u kojoj je razbijen lanac krijumčara kokaina koji iz zemalja Južne Amerike brodovima dolazi u Luku Ploče.

Upravo činjenica da nema uhićenih je najintrigantnija što bi moglo ukazivati da je netko kome je droga bila namijenjena odustao od primopredaje, da je možda bio upozoren ili imao nekakvu informaciju da je pošiljka pod nadzorom ili neki zasad još nepoznat razlog.

Kako smo doznali, nitko iz prethodnih zapljena u Pločama ne povezuje se s ovom najnovijom. Vjerojatno su, osim dubrovačke policije i Odjela za droge MUP-a RH, moguće u ovu akciju bile uključene i neke svjetski poznate agencije za suzbijanje trgovine narkoticima, popuit američke DEA-e koja inače ima i svoj regionalni ured u veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu i koji pokriva Hrvatsku i cijelu regiju.

Posljednjih mjeseci Luka Ploče je zbog slabih kontrola postala ulazna vrata narko dilerima za uvoz kokaina. Od kraja siječnja kada je započela intenzivna uskočko-policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narkodilera kokaina pa do danas dolazimo do bilance od preko 700 kilograma kokaina koliko se našlo u “kokainskim pošiljakama” na jugu Hrvatske. Uhićeno je ukupno osam osoba, pet ih se veže za udruženu zločinačku organizaciju u Metkoviću, a troje za slučaj zapljene kokaina u jednom privatnom poduzeću u Opuzenu kamo je kokain dospio u kontejneru banana.

Uvoz banana postao je „meka“ za ilegalni transport kokaina prema dolini Neretve. Pošiljatelji kokaina iz Južne Amerike očito još nisu čuli da je većina narkodilera pala u spektakularnoj policijsko-uskočkoj akciji krajem siječnja u Metkoviću i 7. ožujka u Opuzenu pa i dalje šalju kokain preko Luke Ploče, po koji očito nema tko doći jer su lokalni narkobossovi i dileri u zatvoru.

Budući da u Luku Ploče godišnje dođe oko 1200 kontejnera banana fizički je teško gotovo nemoguće prekontrolirati svaki kontejner. Uzimajući u obzir karakteristike robe, njezino porijeklo i odredište, carina procjenjuje rizik i prema tome izdvaja jedan dio kontejnera za kontrolu. Roba koja dolazi iz, primjerice, zemalja Južne Amerike može češće biti podložna kontroli nego roba koja dolazi iz zemalja EU.

Nakon zapljene ogromnih količina kokaina koji preko Luke Ploče ulazi u Hrvatsku, carinska uprava je konačno odlučila nabaviti mobilni rtg uređaj za skeniranje sumnjivih kontejnera banana, uglavnom dopremljenih iz Južne Amerike u kojima se krijumčario kokain. Kako doznajemo, u Carinarnicu u Pločama uskoro stiže mobilni rendgenski uređaj vrijednosti 2 milijuna dolara, koji će carinicima omogućiti bržu i učinkovitiju kontrolu, kontejnera što do sada nije bilo moguće, pa je Luka Ploče mjesecima bila „meka“ krijumčara kokaina. Međutim, čini se da su carinici i policija i bez rtg uređaja uspjeli otkriti ovu rekordnu zapljenu kokaina.

Za razliku od carinske uprave u Rijeci koja je nabavila mobilni RTG uređaj za kontrole roba u riječkoj luci, carina u Pločama kontrole provodi „od oka“ te ukoliko se pokaže da je nešto sumnjivo dovodio se pas. Upravo zbog tako slabe kontrole krijumčari kokaina biraju kontejnerski promet preko Ploča, preko kojega je prošlo više od 700 kg kokaina, piše Jutarnji list.

15. travanj 2024 15:21