StoryEditor
Crna kronikaPRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA U DUBROVNIKU

Deset godina zatvora Karmen Matana Đorđević za ubojstvo supruga

17. studenog 2016. - 14:20

Deset godina zatvora vremenska je kazna na koju je Županijski sud u Dubrovniku zbog ubojstva supruga osudio Karmen Matana Đorđević (23) iz Ploča.

Vijeće dubrovačkog Županijskog suda je zaključilo da je dokaznim postupkom potvrđena optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku. Prema danas izrečenoj nepravomoćnoj presudi, Karmen je kao majka tada tromjesečne bebe, 7. svibnja ove godine oko 1 sat iza ponoći u obiteljskom stanu na četvrtom katu zgrade u Ulici kralja Petra Svačića broj 12 tijekom prepirke i naguravanja sa suprugom Sašom Đorđevićem (35) kuhinjskim nožem oštrice duge 19,5 cm ubila supruga. Sudski su vještaci utvrdili kako je muža spomenutim nožem nožem udarila u prsa i zadala mu ubodnu ranu dubine 10 cm te mu nanijela po život opasne ozljede plućne arterije, lijeve srčane klijetke i lijeve koronarne arterije. Od posljedica tih ozljeda njezin je suprug, nače kapetan duge plovidbe, odmah preminuo.

Vidljivo šokirana izrečenom presudom, Karmen je u jednom trenutku prekinula predsjednika sudskog Vijeća dok je usmeno obrazlagao presudu, te poluglasno rekla:- Bolje bi bilo da ste mi izrekli smrtnu presudu!

Prema tom usmenom obrazloženju nepravomoćne presude, Vijeće je potpuno povjerovalo izrečenoj obrani okrivljene pa i to da je kroz više mjeseci maltretirana, da ju je suprug u naguravanju pritisnuo uz kuhinjski element i kroz zube prijetio, ali unatoč tome nisu utvrđeni elementi koji upućuju na počinjene kaznenog djela u afektu ili prekoračenju nužne obrane. S obzirom na tjelesnu konstituciju supružnika, rečeno je, to nije bila borba diva i mrava, da se okrivljena mogla obraniti i na drugi način a ne nužno nožem. Vijeće je okrivljenoj Karmen  kao olakotnu okolnost uzelo njezinu dosadašnju neosuđivanost i mladost, povjerovali su joj i da je na njezino duševno stanje utjecala svekrva koja je tražila DNA-analizu očinstva djeteta, ali je naglašeno kako je odmjerena kazna primjerena počinjenom kaznenom djelu kojim je prekinut jedan mladi život.        

Okrivljenoj će u odsluženje kazne računa i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem boravi od dana ubojstva. Prema istoj presudi dužna je na ime sudskih troškova isplatiti ukupno 27.862 kune od čega 5.697 kuna za obdukciju i pogreb; 1.100 kuna za troškove svjedoka i 19.0554 kuna za troškove vještačenja kao i 2.000 kuna paušalnih sudskih troškova.
Recimo i to da je branitelj okrivljene, dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo najavio žalbu Vrhovnom sudu RH na izrečenu presudu, a od moguće žalbe županijskog državnog odvjetnika Damira Jasprice ovisi ishod i visina presude te vrhovne sudske instance.

19. lipanj 2021 14:35