StoryEditorOCM
Crna kronikaOTKRILI SMO ŠTO SE DOGODILO

Uhićena Dankinja je mjesecima bezbrižno živjela u Župi dubrovačkoj. Svi su mislili da je varala kao surogat majka, ali nije

Piše Ahmet Kalajdžić
19. studenog 2021. - 11:39

Dubrovnik se početkom studenog našao u središtu zanimanja brojnih skandinavskih medija, ali ne zbog turističke ponude za privlačenje gostiju iz Švedske, Danske, Norveške i Finske, već zbog kriminala. I to kriminala u najtežem obliku koji nikog ne ostavlja indiferentnim: otmici djece! No, ta kvalifikacije nije se od početka vezivala uz dansku državljanku koju je policija uhitila u župskom trgovačkom centru. Žena se u skandinavskim medijima spominjala se kao odbjegla surogat- majka, trostruka prevarantica, što zapravo nije istina.

Izbjegnuta trauma

O okolnostima uhićenja koje se u Župi dogodilo početkom ovog studenog, nakon što je Dankinja s djetetom nekoliko mjeseci živjela na području župske općine, iz Policijske uprave dubrovačko- neretvanske smo doznali sljedeće:

- Postupajući po raspisanoj međunarodnoj potrazi, odnosno europskom uhidbenom nalogu, naša je Policijska uprava 4. studenoga ove godine na području Župe dubrovačke uhitila 39-godišnju državljanku Danske zbog otmice djeteta. Uz prisustvo djelatnika nadležnog Centra za socijalnu skrb, maloljetno dijete koje je bilo s majkom predano je drugom roditelju, a danska državljanka je dovedena sucu istrage te joj je određen ekstradicijski pritvor do izručenja Danskoj- izjavila nam je glasnogovornica PU dubrovačko- neretvanske Andrijana Biskup.

image
Dankinja je uhićena u Srbrenom
Cropix

Kako nam je iz policije i službeno potvrđeno, državljanka Danske je uhićena u prostoru trgovačkog centra u Srebrenom u Župi dubrovačkoj, gdje je zajedno s 14- godišnjim sinom došla kupiti osnovne prehrambene namirnice i odjeću. Žena o kojoj je riječ u Hrvatskoj je boravila, nedostupna i daleko od danskog pravosuđa, još od veljače ove godine. Nakon skoro devet mjeseci skrivanja, dubrovačka joj je policija ušla u trag te je temeljem izdatog Europskog uhidbenog naloga zbog otmice djeteta lišena slobode. Od odlaska u Hrvatsku stalno je boravila u privatnom smještaju u jugoistočnom dijelu naše županije. U ovom trenutku manje je važno je li majka- otmičarka, što je zakonska kvalifikacija za svakog roditelja koji, bez suglasnosti supružnika, zajedničko dijete odvede u nepoznatom pravcu, privremeni smještaj našla u Župi ili Konavlima, kako su nas uvjeravali dostupni neslužbeni izvori. Mnogo važnije je da su činu uhićenja, uz policijske službenike i oca djeteta osobno, nazočili i zaposlenici Centra za socijalnu skrb. Dječak je predan ocu koji nije skrivaooduševljenje. Odvajanje djeteta od majke prošlo je bez verbalnih eskapada koje ostavljaju tragove na dječju psihu.

Nije surogat- prevara

Državljanki Danske je nakon uhićenja i privođenja sucu istrage Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku odredilo ekstradicijski pritvor gdje će ostati do ispunjenja svih uvjeta za predaju predstavnicima pravosuđa Kraljevine Danske. I time bi ova priča bila završena da nije i neobične pozadine koji prati ovu nesvakidašnju bračnu nesuglasicu ili "primopredaju" na ozemlju druge članice Europske unije.

Nakon njezina uhićenja, domaći lokalni mediji prenijeli su vijesti sa skandinavskih portala kako se radi o surogat- majci koja je od tri bračna para u Danskoj koji se međusobno ne poznaju, na prevaru na ime navodnih troškova za induciranu trudnoću, izvukla ukupno 460 tisuća danskih kruna, što odgovara iznosu od 464.790 kuna odnosno 61.860 eura!

image
Devet mjeseci živjela je u Župi dubrovačkoj
Tonci Plazibat/Cropix

Taj je iznos, navodno, Dankinja od parova bez potomstva naplatila da im kao surogat- majka pomogne u ostvarenju životnog sna, kako bi konačno postali roditelji. Navodno su joj na njezin zahtjev, što su objavili i neki danski mediji, ti parovi u razdoblju od 2016. do početka ove godine isplatili spomenuti iznos za sve "nužne izdatke za liječenje neplodnosti". Unatoč tome, danska državljanka nije imala problema pri ulasku u Hravtsku jer u trenutku dolaska početkom ove godine za njom još nije bio raspisan EU- uhidbeni nalog.

Inače, o samom surogat- majčinstvu treba reći kako se na njega uglavnom odlučuju bračni parovi te izvanbračni partneri koji imaju zdravstvene probleme zbog kojih su u nemogućnosti da začnu biološku djecu. Liječnici ističu kako se na ovakav način ispunjenja želje sve više parova odlučuje nakon dugog i neuspješnog liječenja.

Kod nas je zabranjeno

Odvjetnici koje smo kontaktirali upozoravaju kako je riječ o vrlo osjetljivoj temi o kojoj se mora govoriti odmjereno i bez trivijalizacije, o temi za koju, kako su naglasili "u našoj zemlji nema zakonodavnog okvira koji štiti surogat- majku niti roditelje koji na taj način žele dobiti dijete, te je stoga surogat- majčinstvo zabranjeno".

image
U Hrvatskoj suragat majčinstvo nije dopušteno
Vojko Basic/Cropix

Dodali su kako se na zamjensko majčinstvo sve više odlučuju i brojni istospolni parovi te da bi se, nakon rasprave stručnjaka, to trebalo što prije zakonski riješiti, ali i da to nikako nije svima dostupan način rješenja biološkiog potomstva. Naprotiv, postoje posebne agencije koje su od toga stvorile "uhodan biznis" te parovima nude izbor majki koje su fizički najsličnije roditeljima. Jedan je zagrebački odvjetnik priznao da je prijateljima posredovao u pronalaženju zdrave mlade 'neporočne' samohrane majke koja je, pritisnuta nemogućnošću skrbi o svom djetetu, "pristala postati zamjenska majka te udomiti u svojoj maternici in-vitro stvoreni zametak". No, rekao je kako postupak graniči s nizom rizika, a najveći je vremenom prirodno stvarena emotivna povezanost surogat majke koja, katkad, nakon porođaja odbija predati novorođenče biloškim roditeljima.

I mali Cezare bio žrtva otmice

Najpoznatija žrtva otmice djeteta u Hrvatskoj još uvijek je mali Cesare A. kojeg je 2011. kad je imao tek jednu godinu, bez suglasnosti oca Talijana majka odvela u Split. Prisjetimo se kako je Općinski sud u Splitu utvrdio da je to bilo nezakonito te naložio povratak dječaka u Italiju, što je majka Nina K. spriječila selidbom u BiH. No, sud je po njezinu povratku u Split pravomoćno odlučio o tzv. ovrsi djeteta i predaji odnosno povratku ocu, što je višestruko odgađano zbog masovno organiziranih prosvjeda. Ipak, dječak je od 2018. u Italiji, ali je prema sudskoj presudi ota morao majci isplatiti 1.000 kuna alimentacije za svaki od ukupno 87 mjeseci koje je dijete provelo s majkom. U konačnici, otac je uz kamate morao isplatiti oko 100 tisuća kuna.

16. travanj 2024 08:19