StoryEditorOCM
Crna kronikaOBRANJEN ODISEJEV OTOK

Čestitke mljetskim vatrogascima, stigla potpora kolega s kopna

Piše Vlaho Car
23. kolovoza 2017. - 11:23

Sinoć oko 19.15 sati iznad naselja Blato na otoku Mljetu, dva kilometra udaljenom od Nacionalnog parka, buknuo je požar uzrokovan najvjerojatnije iskrenjem dalekovoda.

Prema izjavi Marija Dabelića, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Mljet, požar se brzo širio, nošen burom, južno od naselja prema moru:

- Po dojavi o požaru, na gašenje je odmah izašlo više od 30 gasitelja iz JVP Mljet i djelatnika Nacionalnog park Mljet. Požar smo uhvatili s bokova i čuvali da se ne proširi, te ga istodobno puštali prema moru. Oko ponoći bura je bila u opadanju, te smo uspjeli cjelokupan požar zaokružiti vatrogasnih cijevima. Već oko 3 sata ujutro požarište je bilo pod nadzorom. Napominjem da se radi o vrlo teškom i zahtjevnom terenu, borovoj šumi i makiji, gdje nema kuća i poljoprivrednih nasada. Prema slobodnoj procjeni, izgorjelo je oko 90 hektara šume i trenutačno uz pomoć vatrogasaca pristiglih s kopna provodimo sanaciju požarišta - istaknuo je na kraju Dabelić.

Na požarište na Mljetu u ranim jutarnjim satima pristiglo je 30 gasitelja s kopna na čelu s županijskim vatrogasnim zapovjednikom Dubrovačko-neretvanske županije Stjepanom Simovićem.

- Čestitam Mljećanima sa zapovjednikom Marijom Dabelićem koji su nadljudskim naporima uspjeli prije našeg dolaska staviti požar pod kontrolu. Mi smo ovdje došli s 24 svježa vatrogasca i 6 vozila koji su trajektom na Mljet prebačeni iz Prapratnog. Već sinoć požar na Mljetu podignut je na najveću razinu u Republici Hrvatskoj, te su bili spremni jutros doći četiri kanadera i po potrebi još dodatnih snaga. Međutim, gasitelji s Mljeta odradili su izvanredno svoj posao, tako da nam nisu potrebne zračne snage i dodatna pomoć - zaključio je županijski zapovjednik Simović.

Očekuje se da će ovaj požar u skoro vrijeme biti potpuno lokaliziran i ugašen.
 

19. travanj 2024 18:09