StoryEditorOCM
Crna kronikaVirtualnom ‘bankaru‘ propao plan

Carina otkrila krijumčara: Na Karasovićima pao s hrpom opreme za rudarenje kriptovaluta

Piše DV
6. studenog 2022. - 10:02

Carinski službenici na graničnom prijelazu Karasovići 30. listopada 2022. spriječili su pokušaj krijumčarenja 872 komada elektroničke opreme za rudarenje kriptovaluta, izvijestila je Carinska uprava RH.

- Prilikom ulaska u carinsko područje Europske unije strani državljanin nije podnio carinsku deklaraciju za unos robe komercijalne naravi, elektroničke opreme za rudarenje kriptovaluta, otkrivene u vozilu tijekom carinske kontrole. Okrivljeniku je izdan prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU, te mu je određena novčana kazna i troškovi postupka u iznosu od 30.100 kuna - stoji u obavijesti Carinske uprave.

image
Carinska Uprava Rh/

Za mnoge nepoznat pojam rudarenje kriptovaluta za Jutarnji je nedavno objasnio Nikola Škorić, osnivač prve hrvatske mjenjačnice kriptovaluta Electrocoin, koji se pametnim virtualnim ulaganjima počeo baviti već oko 2011. godine. Jednostavnim rječnikom, odmah je objasnio što je zapravo rudarenje i kako funkcionira.

- Rudarenje predstavlja proces upisivanja nepotvrđenih transakcija u blok-lanac. Za razliku od tradicionalnog i centraliziranog bankarskog sustava u kojem banke uzimaju naknade za procesiranje i odobravanje zadanih transakcija, kripto se transakcije odobravaju putem nasumično odabranih, anonimnih kripto rudara. Novčanici, dakle, stvaraju nove, nepotvrđene transakcije i šalju ih u mrežu. Rudari zatim preuzimaju te transakcije te ih formiraju u blokove i dodaju natrag u blok-lanac. Kad rudar doda blok u blok-lanac, tada sve transakcije u tom bloku postaju potvrđene, a kao plaću dobiva određeni iznos novonastale kriptovalute te naknadu od provođenja transakcija – objasnio je Škorić.

image
Carinska Uprava Rh/

Nije potrebna posebna edukacija da bi se bilo tko od nas „upleo u mrežu” mininga jer rudariti može bilo tko, no u tom je slučaju pojedincu direktna konkurencija veliko tržište ogromnih organizacija s pozamašnim budžetima, što može biti visokorizično i, na koncu, neprofitabilno, upozorava jutarnji.hr.

19. travanj 2024 07:25