StoryEditorOCM
Crna kronikaOPEKLI SE

Britanski državljani kažnjeni zbog neprijavljenog boravka optužili dubrovačku policiju za korupciju. Policija demantirala pritužbu i najavila sankcije

Piše dv
7. rujna 2021. - 17:30

Nakon što je na društvenim mrežama objavljen video u kojemu dvoje britanskih državljana optužuje dubrovačku policiju za korupciju, cijeli događaj za Dubrovački vjesnik obrazložili su iz PU dubrovačko - neretvanske.

"Odmah nakon objave video uratka na društvenoj mreži, a i povodom pisanog prigovora stranaca, ova Policijska uprava još početkom kolovoza provela je potrebne provjere navoda. 

Utvrđeno je kako nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika, a pritužba stranaca se smatra neutemeljenom.

Naime, britanski državljani su prilikom plovidbe Jadranom počinili prekršaj iz članka 177. stavka 4. Zakona o strancima za koji su oboje novčano kažnjeni - izdani su im obvezni prekršajni nalozi i izdane su im potvrde o uplaćenim iznosima - jer su 30. lipnja pristupili izlaznoj graničnoj kontroli na Međunarodnom pomorskom graničnom prijelazu Dubrovnik kojom prilikom je utvrđeno da su u Hrvatsku ušli 16. svibnja preko Međunarodnog pomorskog graničnog prijelaza Umag, a da nisu kao državljani treće zemlje na kratkotrajnom boravku u roku od dva dana (48 sati) od ulaska regulirali svoj boravak u Republici Hrvatskoj. Drugim riječima, nisu prijavili svoj smještaj u RH, čime su počinili prekršaj iz članka 177. stavka 4. Zakona o strancima (Narodne novine 133/20), a za koji je kazna propisana u članku 251. stavku 4. točki 23. istog zakona.

Dakle, kazna koja im je naplaćena itekako postoji, a novčani iznos koji su platili predstavlja 2/3 iznosa kazne, a što je pogodnost koju predviđa Prekršajni zakon (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18) u članku 152. ukoliko se kazna plaća odmah na mjestu događaja. 

Još jednom ponavljamo da su za navedeni iznos uplaćene kazne dobili potvrdu, a novac koji su uplatili “ne odlazi u džepove policajaca”, već u državni proračun.  

Zaključno, ovo Ministarstvo je administratora društvene mreže obavijestilo o klevetničkom i neistinitom sadržaju te očekujemo njegovo uklanjanje", stoji u odgovoru PU dubrovačko - neretvanske.

19. travanj 2024 08:53