StoryEditorOCM
Crna kronikaPRESUDA ZA ŠVERC "TRAVE" NA DUBROVAČKOM SUDU

Bratstvo i jedinstvo u švercu droge još traje. Dokaz su osuđeni Zagrepčanka i Trebinjac

Piše Ahmet Kalajdžić
11. prosinca 2021. - 19:02

Zbog počinjenog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, odnosno neovlaštene proizvodnje i prometa narkotika automehaničar V.M. (25) iz Trebinja a konobarica I.P. (29) iz Zagreba zbog istog kaznenog djela u pokušaju, oglašeni su krivima. Dubrovački Općinski sud je državljanina BiH je osudio na vremensku kaznu od godinu i deset mjeseci zatvora, a hrvatsku državljanku, inače zaposlenicu jednog od poznatih i uglednih hotela na području Lapada, na godinu dana zatvora. Međutim, primjenom zakonskih odredbi, konobarici su uzete u obzir olakotne okolnosti te je nejzina kazna preinačena u uvjetnu, s tim da je mora "odraditi" u roku dvije godine od početka izvršavanja.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Pješice, uskom brdskom stazom

Izricanju presuda je prethodio dokazni postupak na Kaznenom odjelu Općinskog suda u Dubrovnmiku te je dokazano da je trebinjski automehaničar, nakon što je ilegalnim brdskim putem iz Ivanice u Federaciji Bosne i Hercegovine, srpnja 2019. godinea prema prethodnom dogovoru sa sudu nepoznatom osobom, prenio ukupno devet pakiranja marihuane, pakirane u količinama od 478, 457, 473, 470, 476, 483, 4776, 499 i 348 grama, što je ukupno 4,164 kg te opojne droge. Nakon ilegalnog prelaska državne granice i prenošenja droge radi ilegalne preprodaje na jugu Hrvatske, drogu je skrio u šumi na području mjesta Knežica.

image
Pu Dnz

Za koga je bila droga?

Nakon što je drogu prenio preko granice, zagrebačka konobarica je s trebinjskim automehaničarom dogovorila susret kako bi od njega preuzela dio od ukupno 4,164 kg marihuane koja je ilegalno prenesena preko državne granice. Plan je bio da tu drogu proslijedi u preprodaju na ilegalnom narko- tržištu Republike Hrvatske. Predmet ove sudske rasprave, međutim, nije bilo odredište odnosno osoba kojoj se droga treba proslijediti, tako da je javnost ostala prikraćena i za taj podatak.

image
Beata Zawrzel

Rješenjem suca, paušalni sudski kaznenog postupka od po 500 kuna padaju na teret optuženika, kao i trošak dodijeljenog im branitelja po službenoj dužnosti. Potvrdu o plaćanju tih troškova na račun Državnog proračuna Republike Hrcvatske obavezni su dostaviti sudu, a okrivljenoj je vraćen iznos od ukupno 2.800 kuna, ali joj je oduzet mobitel marke "Samsung" jer je korišten pri počinjenju kaznenog djela.

23. travanj 2024 16:47