StoryEditorOCM
VaterpoloDOMAĆE PRVENSTVO (Ž)

Vratile su se Jugašice u Prvu ligu, te iako imaju samo dvije seniorke, dobro su parirale doprvakinjama u njihovom domu

Piše Tonči Vlašić
14. siječnja 2023. - 17:16

Vratile su se Jugašice u Prvu hrvatsku ligu. Nije ih bilo gotovo pet godina. Zadnji nastup su imale 27. travnja 2018. godine u Gružu protiv Viktorije.

Zatim je sve stalo, činilo se kako je to, to, kako ćemo teško dočekati povratak Ženskog vaterpolskog kluba Jug. Međutim, nisu u Gružu stavili ključ u bravu, te otišli. Siniša Zonić je zavrnuo rukave, pomogla je Martina Nadilo. Okupili su najmlađe, te krenuli raditi.

Trebalo je ipak pričekati na prve utakmice. Međutim, kad su se uključili s najmlađima u natjecanja, nisu se samo uključili, već su pokazali kako su baš dobro radili, te dosta toga naučili. I nakon prvog uspjeha, prve medalje u mlađim uzrastima, priželjkivali su kako će jednog dana opet zaigrati i sa seniorskim sastavom. Do tad su najstarije posuđivali drugima. Pamti se kako su Nika Alamat i Kristina Hanzijer osvojile Kup Hrvatske sa splitskim Jadranom, srebro u prvenstvu sa splitskim sastavom...

U međuvremenu su kadetkinje dva puta osvajale naslov državnih prvakinja i jednom bile druge. I mlađe juniorke su se popele na pobjedničko postolje (bronca). Zatim, sve je više i više Jugašica bilo u kapici mladih reprezentacija, te s njima na velikim natjecanjima, a mlade reprezentacije nikad uspješnije.

Alamat i Hanzijer, koje ni danas nisu seniorke, poželjele su nakon osvajanja Kupa Hrvatske da što prije, a bilo je to krajem 2021. godine, zaigraju s Jugom u Prvoj hrvatskoj ligi. Danas se ta njihova želja ispunila, i to su igrale upravo protiv splitskog Jadrana u Poljudu. Znajući kako je većini u kapici Juga ovo seniorski debi, kako će ta većina još godinama boriti s mlađim uzrastima za pobjednička postolja (seniorke su samo Ramona Popović i Ilijana Brkić), nema nezadovoljnih u dubrovačkoj ekipi nakon 13:8 poraza u Poljudu od Jadrana, koji ima četiri seniorske reprezentativke.

Jug je u Splitu igrao u sastavu: Lana Korać, Nina Jazvin (1), Ramona Popović, Nea Matičević, Kristina Hanzijer (1), Elvira Plećaš (1), Mara Fox, Nika Alamat (2), Lući Mojaš (1), Petra Ivaniš, Ilijana Brkić (2), Laura Nedić, Ema Hanza i Josipa Beatović.

U subotu, 20. siječnja, u Gružu Jugašice će u 2. kolu ugostiti POŠK-a 1937. Ukupno je šest klubova u prvenstvu. Preostala tri su Mladost (Zagreb), Viktoria (Šibenik) i Mursa (Osijek). Nakon 10. kola, četiri najbolja sastava će igrati doigravanje za prvaka. Mladost brani naslov, Jadran je bio finalist.

19. travanj 2024 10:03