StoryEditorOCM
VaterpoloHALO, RUSIJA!

VJEKO KOBEŠĆAK ‘Nema u europskoj Ligi prvaka lagane utakmice. Neće biti ni ova u Kazanu!‘

Piše Tonči Vlašić
4. ožujka 2020. - 09:15
Došli smo u Kazan u tri sata u noći u utorak, putovali smo cijeli ponedjeljak, a odlazimo, također, u tri u noći u četvrtak – kaže Vjeko Kobešćak, Jugov trener, i kad je tako - dolazak i povratak u tri u noći - nema druge nego se ukrcat natrag u zrakoplov s tri boda.

- Ha, to nam je cilj. Po tri boda smo i stigli u Rusiju - jasan je Jugov trener uoči ogleda sa Sintez Kazanom ove srijede u 10. kolu skupine 'A' europske Lige prvaka (20 sati po lokalnom, a 18 sati po hrvatskom vremenu igra se utakmica u Kazanu).

Prvi ogled protiv Sintez Kazana u Gružu, 19. studenog 2019., dobili su uvjerljivo - 18:10! Utakmicu pamte po činjenici kako su početkom druge četvrtine vodili sa čak 9:0!

- Ne bi smjeli puno oslanjat na tu utakmicu u Gružu u pripremi ove u Kazanu. Sve je za nas ispalo sjajno na početku te utakmice, a zbog čega ja kao trener nisam u Ligi prvaka imao lakšu utakmicu.

Danas, gotovo četiri mjeseca poslije, Kazan je bez izgleda za prolaz na završni turnir.

- Stoji, nemaju izgleda, ali će se, uvjeren sam, boriti za što bolji plasman u skupini. Uvijek je bilo teško igrati u Rusiju, a uz to Kazan nije toliko loša momčad što se može zaključiti kad se zna što je bilo u Gružu u toj prvoj našoj utakmici, te kad se pogleda tablica skupine – naglasio je Kobešćak.

Prije četiri dana prekinut je pobjednički niz Jugaša. Upisan je prvi poraz u 2020. godini. Jadran je u Poljudu bio uspješniji s 9:7. Ujedno to je bio prvi poraz u Regionalnoj ligi u sezoni 2019./20. Istina, u rezultatski nevažnoj utakmici, sve se znalo prije tog posljednjeg ligaškog kola Regionalne lige, ali nitko ga nije očekivao pogotovo nakon pobjeda u Gružu protiv Olympiacosa, u Zagrebu protiv Mladosti, Szolnokija u Szolnoku, te hercegnovskog Jadrana u Igalu.

- Malo smo ispuhali. Splasnula je forma, koja nas je krasila kroz prošli mjesec, gdje smo ne samo nizali pobjede, već igrali dobro, ali smo, to treba naglasiti, ostvarili sve zacrtano. Osigurali smo prvu poziciju u Regionalnoj ligi, a time domaćinstvo završnog turnira, a s pobjedama protiv Olympiacosa i Szolnokija gotovo i plasman na završni turnir europske Lige prvaka. I kad smo to uspjeli, stoji, fokusirali smo se na ono važnije što nas čeka, a ne na tu utakmicu protiv Jadrana. Opet, to ne znači kako smo željeli izgubiti u Splitu. Ne, to nismo. 

Jug nije kompletan u Rusiji. Nedostaje Paulo Obradović.

- Da, oslabljeni smo u sastavu, nema Paula, ali bez obzira na to cilj je pobjeda. Vrlo smo blizu potvrditi plasman na Final 8, gotovo smo, što sam već rekao, osigurali Final 8,. ali želimo biti i što bolje plasirani u skupini. Ne ‘gađamo’ protivnika iz druge skupine u četvrtfinalu. Nema na završnom turniru laganog puta. Sjetite se, mi smo prošle godine bili prvi u skupini, a ispali smo u prvoj utakmici završnog turnira od Ferencvaroša, koji je bio četvrti u drugoj skupini, a koji je na kraju osvojio naslov. Cilj nam je u skupini biti što bolje plasiran, radi nas samih. Nema u europskoj Ligi prvaka lagane utakmice. Neće biti ni ova u Kazanu, koji je u međuvremenu, u odnosu na utakmicu u Gružu, promijenio li trenera. Sad je trener Kazana Marat Zakirov, koji je vodio Dinamo Moskvu, a koji nas je dobio u Moskvi prije dvije, tri godine. Sa Zakirovim je Kazan agresivniji, više plivaju.

Prvi trening na bazenu Kazana Jugaši su imali već u utorak prijepodne.

- Bazen je odličan. To je klupski bazen.

SKUPINA 'A'
U prvoj utakmici 10. kola, jedinoj koja je odigrana u utorak, 3. ožujka, Jadran je u Poljudu dobio 13:9 Szolnoki. U srijedu, 4. ožujka, igraju se preostale tri utakmice (Kazan: Sintez - Jug Adriatic osiguranje, Berlin: Spandau 04 - Olympiacos, Barcelona: CNA Barceloneta - Jadran Carine Herceg Novi).

POREDAK
1. CNA Barceloneta 22 boda, 2. Jug Adriatic osiguranje 21 bod, 3. Olympiacos 19 bodova (Barceloneta je bolja od Olympiacosa u međusobnim ogledima, dok je Jug AO dobio Barcelonetu u Gružu s 15:13, a njihov novi ogled, i to u Barceloni, igra se tek 9. svibnja, u predzadnjem, 13. kolu), 4. Jadran Carine (HN) 13 bodova, 5. Szolnoki (utakmica više) 12 bodova, 6. Spandau 04 Berlin 11 bodova, 7. Jadran Split (utakmica više) 7 bodova, 8. Sintez Kazan 3 boda. 
18. travanj 2024 02:00