StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA |

VJEKO KOBEŠĆAK NAKON POBJEDE PROTIV ORTIGIJE, A UOČI DVOBOJA S PRO RECCOM Takva je situacija i dalje - starci vladaju kvalitetom!

Piše Tonči Vlašić
1. ožujka 2021. - 22:55

Čekali smo kraj zadnje utakmice dana, igrali su Olympiacos PRO Recco, te kad je finula, a finula je 14:8 za talijanskog prvaka, 'okrenuli' smo Vjeka Kobešćaka, jugovog trenera. Njegova momčad je na startu drugog od ukupno tri turnira skupine 'A', koji se, kao i prvi, igra u Ostiji, a gdje će se igrati i treći početkom idućeg mjeseca, svladala Ortigiju s 8:6, te se sad s PRO Reccom može pohvaliti sa stopostotnim učinkom. 

- Zadovoljan sam pobjedom protiv Ortigije, jako sam zadovoljan, a zadovoljan sam i igrom. Većim dijelom utakmice smo igrali baš dobro. Počeli smo utakmicu jako, jako dobro (3:0 – op.a.). Imali smo pad u trećoj četvrtini, kad su nas stigli rezultatski (5:4, 6:5 i 7:6). Imali smo tijekom utakmice nekoliko prilika za odvojiti se, ali je Ortigia je momčad protiv koje je teško igrati, a što smo se uvjerili i mi. Iskusna je to momčad, koja odlično koristi svoje dobre strane, a koja zna sakriti slabe. Uglavnom, zadovoljan sam što smo pobijedili u jednoj teškoj utakmici, te što nakon 4. kola imamo četiri pobjede u Ligi prvaka – 'zapjevao' je Kobešćak. Osjetilo se u njegovom glasu kako je više nego zadovoljan. 

image
Stefano Tempesti (CC Ortigia) imao je 13 obrana protiv Jug Adriatic osiguranja foto: P. Mesiano / Deepbluemedia / Inside

Spomenuli smo potom Jugovom treneru vratara Ortigije Stefana Tempestija, koji je (i dalje) odličan! Imala je talijanska legenda, 42. godine su mu na leđima, 13 obrana.

- I dalje je jedan od najboljih vratara u svijetu. Takva je situacija i dalje u vaterpolu – starci vladaju kvalitetom, pa tako i Tempesti. Imao je nekoliko fantastičnih obrana, ali smo i mi odigrali nekoliko puta sjajno. Zatim, kad sam rekao kako sam zadovoljan igrom, a ne samo pobjedom, istaknut ću kako smo imali tri kontre protiv Ortigije, redom, Fatović, Papanastasiou i Garcija, a pripremajući se za ovu utakmicu, analizirajući njihove prethodne utakmice, to nitko protiv nje nije uspio. Puno je stvari s kojima sam zadovoljan, a to što se nismo uspjeli odvojiti leži i u činjenici kako smo igrali protiv kvalitetnog suparnika, koji ima jednog tako odličnog vratara.

Jugov centar Luka Lončar je uspio zaraditi dosta isključenja s obzirom kako igra Ortigija.  

- Da, oni igraju jednu plitku zonu zbog Tempestija, te bekova, koji su im najslabiji dio momčadi. Međutim, bili smo aktivni, baš dobri.

PRO Recco je u zadnjoj utakmici dana potopio Olympiacos, ali to nije iznenađenje jer to nije više onaj Olympiacos od prije dvije/tri i više sezona. Gabriel Hernandez, trener PRO Recca, odlučio je odmoriti protiv grčkog sastava Nikšu Dobuda, a vidjeti koliko može nakon ozljede Matteo Aicardi. Dobud će igrati protiv Juga. Marko Bijač je protiv Olympiacosa zaustavio 10 od 16 udaraca u okvir gola. Dojam je kako se PRO Recco uigrao?

- U odnosu na prvi turnir u Ostiji, koji je bio sredinom prosinca, takav je dojam. Ali, rekao bih očekivano s obzirom kako je PRO Recco imao samo dvojicu svojih igrača na olimpijskim kvalifikacijama u Rotterdamu, Marka Bijača i Aleksandra Ivovića, te je imao vremena najbolje pogoditi formu za ovaj sad turnir. S druge strane to nije bio slučaj ni s Marseilleom, ni s Olympiacosom, ni sa Spandauom, ni s nama.

image
Dubrovčanin Marko Bijač, vratar PRO Recca - 10 obrana protiv Olympiacosa foto: P. Mesiano / Deepbluemedia / Inside

Hoće li nakon pobjede protiv Ortigije, kojom ste napravili veliki posao u borbi za nastup na završnom turniru (četiri najbolja iz skupine će igrati na njemu), biti lakše uskočiti u bazen te igrati protiv PRO Recca, koji je također ostvario sve četiri pobjede, i koji je to napravio uvjerljivije od vas?

- Prije početka ovog turnira, uzimajući sve u obzir, rekao sam kako bi bio zadovoljan s dvije pobjede u četiri utakmice, koliko ćemo odigrati u 72 sata. Na ruku nam je išao i rezultat prve utakmice dana, neodlučan rezultat Spandaua i Marseillea. Taj rezultat je iznenađenje. Očekivao sam, kao i većina, pobjedu francuske momčadi. Dakle, u iduće tri utakmice bio bih zadovoljan s jednom pobjedom, a najteže do nje možemo doći upravo protiv PRO Recca. Imamo određenih problema u momčadi. Pitanje je hoću li posegnuti za izmjenom. Uglavnom, nama je ta utakmica fantastična prilika vidjeti gdje smo u odnosu na PRO Recco, koji je favorit protiv nas.

image
Alex Papanastasiou (Jug Adriatic osiguranje) protiv CC Ortigija foto: P. Mesiano / Deepbluemedia / Inside

Kad kažete kako imate problema unutar momčadi, je li se to odnosi na Papanastasioua, koji je zbog ozljede propustio i prvenstveni susret protiv KPK u petak u Gružu?

- Da, njegov lakat je problem. Nije neka ozbiljna ozljeda, ali je bolna. Ako će više igrat, oporavak će duže trajati. Zatim prisutan je i umor i kod ostalih reprezentativaca, koji su u Rotterdamu imali osam utakmica u osam dana. Plus, doznali smo raspored drugog dijela domaćeg prvenstva. Mi smo već u 2. kolu gosti Mladosti u Zagrebu. Ta utakmica, koja odlučuje tko će biti broj jedan u doigravanju za prvaka Hrvatske, igra se osam dana nakon završetka ovog turnira gdje ćemo imati četiri utakmice u četiri dana. Zbog svega toga kažem kako bi bio zadovoljan s još samo jednom pobjedom u Ostiji na ovom drugom turniru - zaključio je razgovor Kobešćak. 

Derbi 5. kola, ogled jedina dva sastava skupine sa stopostotnim učinkom, počinje u utorak, 2. ožujka, u 20.15 sati. Sport Klub izravno prenosi ogled između talijanskog i hrvatskog prvaka, koji skupa imaju u vitrinama 127 trofeja od čega 12 naslova prvaka Europe. PRO Recco je s osam pokala prvaka Europe najuspješniji klub najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, a Jug Adriatic osiguranje je na četvrtom mjestu svih vremena sa četiri naslova. Inače, Jugaši se mogu pohvaliti kako imaju tri pokala više u vitrinama od PRO Recca.

image
Massimo Giacoppo (CC Ortigia) i Filip Kržić (Jug Adriatic osiguranje) foto: P. Mesiano / Deepbluemedia / Inside

SKUPINA 'A'

Ponedjeljak, 1. ožujka, 4. kolo: Spandau 04 - CN Marseille 7:7, Jug Adriatic Osiguranje - CC Ortigia 8:6, Olympiacos - PRO Recco 8:14.

Poredak: 1. PRO Recco 12 bodova / 4 utakmice, 2. Jug Adriatic osiguranje 12 bodova / 4 utakmice, 3. Olympiacos 6 bodova / 4 utakmice, 4. CC Ortigia 3 boda / 4 utakmice, 5. CN Marseille 1 bod / 4 utakmice, 6. Spandau 04 1 bod / 4 utakmice.

Utorak, 2. ožujka, 5. kolo, 15.15 sati: Spandau 04 – CC Ortigia, 17.45 sati: CN Marseille - Olympiacos, 20.15 sati: PRO Recco - Jug Adriatic osiguranje, srijeda, 3. ožujka, 6. kolo, 15.15 sati: CN Marseille – PRO Recco, 17.45 sati: Jug Adriatic osiguranje – Spandau 04, 20.15 sati: CC Ortigia – Olympiacos, četvrtak, 4. ožujka, 7. kolo, 15.15 sati: CN Marseille – Jug Adriatic osiguranje, 17.45 sati: Olympiacos – Spandau 04, 20.15 sati: PRO Recco – CC Ortigia.

18. travanj 2024 12:47