StoryEditorOCM
VaterpoloHRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR

VATERPOLISTI MOMČAD GODINE Bijač, Macan, Lončar, Joković, Garcia, Bušlje, Sukno....

Piše PSD.
21. prosinca 2016. - 08:52

Hrvatski olimpijski odbor proglasio je na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta održanoj 20. prosinca u zagrebačkom hotelu Westin, najuspješnije u 2016. godini. Uz brojne olimpijce, bivše i aktivne sportaše, sportske dužnosnike i djelatnike, dobitnicima nagrada tom su prilikom čestitali i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić te državna tajnica za sport Janica Kostelić.

Olimpijska i europska pobjednica u bacanju diska, osvajačica Dijamantne lige Sandra Perković proglašena je najuspješnijom sportašicom, dok je u muškoj konkurenciji nagrada pripala olimpijskom pobjedniku i europskom viceprvaku u trapu Josipu Glasnoviću.

Hrvatskoj karate reprezentaciji u sastavu Anamarija Čelan Bujas, Ana Lenard, Azra Saleš i Ivona Tubić pripala je titula najuspješnije ženske sportske ekipe za osvojeno drugo ekipno mjesto na Europskom prvenstvu u Montpellieru. Osvajači olimpijskog srebra na OI Rio, Hrvatska vaterpolska reprezentacija u sastavu Marko Bijač, Luka Bukić, Damir Burić, Andro Bušlje, Maro Joković, Luka Lončar, Josip Pavić, Antonio Petković, Anđelo Šetka, Javier Garcia Gadea, Ivan Krapić, Marko Macan i Sandro Sukno, proglašeni su najuspješnijom muškom sportskom ekipom.

U kategoriji najuspješnijeg sportskog para, štafete ili posade dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade. Jedna je pripala jedriličarima Šimi Fanteli i Igoru Mareniću za olimpijsko i svjetsko zlato te europsko srebro, a druga dvojcu na pariće Martinu i Valentu Sinkoviću za zlatno olimpijsko i europsko odličje te prvo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Zbog toliko uspješne sportske godine i velikog broja vrhunskih rezultata, među kojima se olimpijska zlata nenadmašiva u značaju, u kategoriji najuspješnijeg trenera HOO-a je ove godine nagradio Nikolu Bralića, trenera zlatnog dvojca na pariće, Edu Fantelu, trenera zlatnih jedriličara te Edisa Elkasevića, trenera zlatne Sandre Perković. Igranjem finala Davis Cupa, najprestižnijeg natjecanja u muškom tenisu, u zagrebačkoj Areni Hrvatska Davis Cup reprezentacija dala je nemjerljiv doprinos promidžbi Hrvatske izvan njezinih granica te joj je time zasluženo pripala nagrada HOO-a za sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu.

Hrvatski fair play odbor odlučio je ove godine Nagradu za fair play dodijeliti veslaču i osvajaču srebrne olimpijske medalje Damiru Martinu. Nastupom na Ol Rio 2016. Damir Martin je u dramatičnoj i neizvjesnoj utrci samaca završio na drugom mjestu, iako je na službenom semaforu neposredno nakon prolaska čamaca kroz ciljnu ravninu osvanulo njegovo ime kao pobjednika. Taj je događaj uzburkao i podijelio veslački svijet, no Damirovo ponašanje i stavovi u izjavama neposredno nakon utrke "da najvažnija stvar u životu nije pobijediti, već natjecati se, da nije toliko važno nešto osvojiti već se dobro boriti" oduševili su njegove navijače i cjelokupnu sportsku javnost.

Dobitnici ovogodišnjeg posebnog priznanja HOO-a za promicanje sporta su Jurica Gizdić za osobit doprinos hrvatskoj sportskoj publicistici te Bruno Kovačević za osobit doprinos promicanju sporta kroz sportske dokumentarne filmove. Jurica Gizdić je sportski kroničar i plodonosni publicist sa 68 autorskih knjiga i monografija sa sportskom tematikom od kojih su četiri monografije u nakladi i sunakladi HOO-a o nastupima hrvatskih sportaša na olimpijskim igrama tijekom prošlog i ovog stoljeća. Bruno Kovačević autor je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova o hrvatskim sportašima - paraolimpijkama Ani Sršen i Sandri Paović te obitelji Kostelić (Dnevnik pobjednika i Gnothi Seauton).

Nagrađeni najvećom Nagradom HOO-a "Matija Ljubek" za životno djelo u  području sporta su bivša rukometašica Mirjana Ognjenović, osvajačica dviju olimpijskih medalja, predsjednik Sportske zajednice grada Poreča Milan Markežić, jedan od najuspješnijih teniskih trenera u svijetu, polufinalist Wimbledona i finalist Roland Garrosa Nikola Pilić, zatim Hrvatski judo savez te Teniski klub Donji Miholjac.

19. travanj 2024 13:31