StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA FINAL 8 U BEOGRADU

Utakmica koja para gaće, Cavtaćanin protiv Cavtaćanina, Elvis Fatović kontra Sandra Sukna, tko će se nakon utakmice oprostiti od naziva ‘Mr. 100 posto‘?

Piše Tonči Vlašić
2. lipnja 2022. - 10:24
Elvis Fatović kontra Sandra Sukna u četvrtfinalu Final 8 europske Lige prvaka. Cavtaćani na klupama CNA Barcelonete odnosno PRO Recca su uzeli sve ove sezoneTonči Vlašić/

FINAL 8 BEOGRAD 2022. 

Četvrtak, 2. lipnja, četvrtfinala, 14.30 sati: AN Brescia - WASPO 98 Hannover, 16.30 sati: PRO Recco - Zodiac Atletic Barceloneta, 18.30 sati: CN Marseille - Novi Beograd, 20.30 sati: FTC Telekom Budapest  - Jug Adriatic osiguranje.

Utakmice razigravanja za poredak od 5. do 8. mjesta, kao i polufinala, igraju se u petak, 3. lipnja, a utakmice za poredak u subotu, 4. lipnja. Finale je u 19.30 sati.

U polufinalu pobjednik Jug AO - Ferencvaros ide na pobjednika PRO Recco - CNA Barceloneta.

Cavtaćani jedan kontra drugog za polufinale završnog turnira europske Lige prvaka, Elvis Fatović kontra Sandra Sukna, CNA Barceloneta kontra PRO Recca, najbolja španjolska momčad kontra najbolje talijanske, koja je vlasnik i oba europska trofeja, osvojila je europski Superkup ove sezone, a brani naslov prvaka Europe.

Fatović i Sukno bez greške ove sezone. U svakom natjecanju su odveli momčad do kraja.

- Uzeli smo i Kup Catalunye, natjecanje koje je poput španjolskog kupa jer su sve najjače ekipe upravo iz te regije, dakle, sva četiri trofeja do danas. Preostala dva su španjolski Superkup i prvenstvo Španjolske. S obzirom na problema koje smo imali, redom, Alberto Munarriz zbog operacije leđa nije igrao četiri, pet mjeseci, trebam li isticati koliko nama on znači, a potom smo imali problema s koronom u klubu. Potom smo, od siječnja, uhvatili ritam, te od tad izgubili samo jednu utakmicu, i to u Beogradu od Novog Beograda kad smo došli s dva igrača manje – prvi će Elvis Fatović.

image

Elvis Fatović, trener CNA Barcelonete

Tonči Vlašić/

- Na ruku nam nije išlo to što smo u zadnjih mjesec i pol dana imali samo jednu pravu utakmicu, i to u Splitu. Nismo u natjecateljskom ritmu, međutim, s druge strane smo imali vremena pripremiti se. Trenirali smo sa španjolskom reprezentacijom zadnja dva tjedna, odigrali nekoliko trening utakmica, a to nam je dosta, dosta pomoglo. Vidjet ćemo u Beogradu koliko je sve to bilo dobro za nas. Čeka nas u četvrtfinalu PRO Recco, vrhunska momčad, ali vjerujem u nas, u našu kvalitetu – naglasio je jugov legendarni kapetan.

- Za dobiti Recco moramo biti besprijekorni - dodao je, te nastavio.

- Recco je jaka momčad. Igra izvanrednu obranu. Individualno su također jaki. Sandro je donio te nekakve svoje taktičke ideje i to je očito. Recco igra drugačije u odnosu na prethodnu sezonu. Čini mi se kako je ekipa gladnija trofeja nego prošlu sezonu jer nemaju više četiri, pet igrača klasnih igrača, koji su sve mogli i rješavali sami. Ova momčad, unatoč promjenama u njoj u odnosu na prethodnu sezonu, ima i dalje dobre šutere, dobre centre, te još neke igrače koji ulaze na poziciju centra. Puno njih cijenim, a najviše Aarona Youngera, kojeg sam vodio dok sam bio izbornik Australije. Aaron je po meni jedan od najboljih polivalentnih igrača na svijetu, ako ne i najbolji.

Pratio je Elvis finalnu seriju prvenstva Italije u kojoj je PRO Recco s 2:1 u pobjedama dobio AN Bresciu.

- U zadnjoj utakmici je došlo do zamora materijala. To je bilo očito. U njoj su golmani bili heroji iako je dosta šuteva išlo u njih. Prve dvije utakmice finala su bile dosta fizički zahtjevne. Recco je za mene bio puno bolji u drugoj utakmici, koju je izgubio 13:12 izgubivši zadnju četvrtinu 5:2, nego u trećoj, majstorici u kojoj je pobjedom 5:2 osvojio naslov. U toj drugoj utakmici mu je trebao samo jedan dobar šut, pogodak u prve tri četvrtine, kojim bi otišli na tri razlike, te bi već tad sve bilo gotovo. Majstoricu su pak kontrolirali od početka do kraja. Primili su prvi pogodak u posljednjoj četvrtini, u 26. minuti utakmice. Sigurnost se dobije kroz obranu. Tko u Beogradu želi otići do kraja, mora u obrani biti upravo takav, sjajan.

Potom o Sandru. Igrao je Elvis s njim nekoliko utakmica, bio mu potom trener od ljeta 2009. godine.

- Kao što je bio uspješan igrač, tako je uspješan i kao trener. Na konferenciji za novinare Sandro je dobro rekao: 'Mi treneri smo samo jedan mali kotačić, koji može pomoći, ali na kraju će odlučivati igrači u bazenu'. Ovo je prvi veliki turnir za njega u trenerskoj karijeri, a i za mene prvi nakon dosta, dosta vremena. Bio sam deset godina izvan Europe i klupskog vaterpola radeći s reprezentacijom Australije. Želim prije svega uživati ovdje na Final 8. Želim da Barceloneta bude ovdje kakva je bila od siječnja. Moj zadnji ovakav turnir bio je onaj 2010. godine u Napulju.

Jug je te 2010. godine greškom suca Marka Koganova, koji dvije minute prije kraja utakmice poništio gol Miha Boškovića pri vodstvu Primorca iz Kotrora 11:10 (to je na kraju bio konačan rezultat), ostao bez prilike izboriti u produžetku finale. Sudac iz Azerbajdžana svirao je isključenje kad je jugov kapetan već bio zatresao mrežu. Koganova je LEN-a poslala kući nakon utakmice. Prvi put se u povijesti tako što dogodilo, ali se rezultat nije mijenjao. Branitelj naslova Primorac iz Kotora igrao je finale.

- Sjećam se dobro toga.

Jugaši nisu imali sreće ni izvan vode Scandone. Pokradena im je bila i svlačionica. Zatim su navijači Partizana napali navijače Juga, ukrali im veliku zastavu (Partizan je u polufinalu poražen od Pro Recca s pogotkom razlike). Organizacija turnira u Napulju je bila katastrofalna. Navijači Primorca bili su za vrijeme polufinalne utakmice tek metar od klupe Juga prve dvije četvrtine. Nije bilo ugodno biti na toj udaljenosti. Stvorila se nervoza. Sve je to imalo utjecaja na Jugaše...

image

Sandro Sukno na konferenciji za novinare u Beogradu (lijevo Miloš Šćepanović, trener CN Marseillea)

Tonči Vlašić/

Ali, povratak u Beograd i 2022. godinu: Elvis sto posto ove sezone. Četiri od četiri. Sandro Sukno također sto posto. Tri od tri. Prvo je mlađi Cavtatćanin (Elvis je rođen 1971., a Sandro 1990. godine) uzeo europski Superkup, a zatim duplu krunu u Italiji. Danas nakon utakmice, ili PRO Recco, ili CNA Barceloneta se više neće moći pohvaliti kako su sto posto uspješni ove sezone.

- To je sport, draž sporta - sad je Sandro sugovornik.

- Želja je svih ekipa, koje su došla u Beograd, otići do kraja. Tako i PRO Recca, tako i Barcelonete, koja je dobra ekipa, koja igra lijepi vaterpolo. Iznimno mi se sviđa kako to izgleda kod njih, ali i moja ekipa ima izvrsnu kvalitetu. Neće biti lako. Mentalna snaga će biti odlučujuća. Ako si mentalno stabilan, samo je pitanje trenutka kada će izaći snaga momčadi, snaga pojedinca. Naravno, duga je utakmica. Bit će trenutaka kad neće biti dobro, ali smo na sve spremni. Ta mentalna snaga će po meni odlučiti prvaka Europe. Ne razmišljamo o naslovu u ovom trenutku već samo o utakmici četvrtfinala te o suparniku u njoj. Ovo je nokaut turnir. Jedna utakmica. Suparnik je Barceloneta, koju iznimno cijenimo.

Od koga prijeti najveća opasnost?

- U šali bi rekli kako su dvojica Dubrovčana najjača snaga Barcelonete, Elvis na klupi, te Perrone u bazenu. Elvis je donio Barceloneti nešto našega. Barceloneta već sam rekao igra lijep vaterpolo. S obzirom na moju ekipu, koja je izuzetna, koja je snažna, više smo okrenuti tome kako ćemo mi odigrati. Moja je želja izvući od svoje ekipe maksimum. Ukoliko budemo pravi, vjerujem kako ćemo otići u polufinale.

Uoči Final 8 nema tko nije isticao kako je skupina 'A' bila jaka, dosta jača nego skupine 'B' u kojoj je PRO Recco bio prvi, Marseille drugi, Jug treći, a četvrti WASPO 98 Hannover.

- Što ćemo reći kako je Marseille slaba ekipa, kako je Jug slaba ekipa. Nemojmo se šaliti. Svima bode oči to što Olympiacos nije prošao u skupini 'A', ali znači da nije igrao dobro. Na Final 8 se može dogoditi jedan loš dan, i ostao si bez naslova, ali kad ispadneš u skupini u kojoj si imao 14 utakmica, znači da si to zaslužio. Previše je kola da bi se to slučajno dogodilo. Stoji, bila je izjednačenja skupina u kojoj je Brescia bila prva, ali nitko uoči početka sezone ne bi rekao da će ona na kraju biti pobjednik skupine. Međutim, dominirala je cijelu grupnu fazu – istaknuo je Sukno.

CNA Barceloneta ima želju po drugi put osvojiti naslov prvaka Europe, 2014. je bila najbolja kod kuće. PRO Recco je došao po deseti naslov prvaka i ponoviti uspjeh iz 2008. godine. Naime, tad je zadnji put jedna momčad obranila naslov prvaka. Bio je to PRO Recco, koji je bio najbolji u Milanu 2007., te potom u kišnoj Barceloni 2008. godine. Oba puta je u finalu bio Jug. Finale u Milanu bila je ujedno posljednja utakmica u igračkoj karijeri Elvisa. Barcelona 2008. je bilo prvo veliko finale Sandra Sukna.

Elvis je bio s Jugom prvak Europe 2001. i 2006. godine, Sandro je osvajao naslov prvaka Europe s PRO Reccom 2012. godine. Tko će nakon današnjeg ogleda ostati u igri da kao trener uzme naslov prvaka Europe 2022. godine?

Četvrtfinale između PRO Recca i CNA Barcelonete počinje u 16.30 sati. 

25. travanj 2024 04:16