StoryEditor
VaterpoloREPREZENTACIJA |

TUCAK ODABRAO SASTAV ZA ROTTERDAM Idemo s dva, a ne s tri centra, idemo sa 14, a ne s 15 igrača, evo tko ide, a tko ne ide

Piše Tonči Vlašić
10. veljače 2021. - 16:04
Luka Lončar i Andro Bušlje, hrvatski reprezentativci foto: Bruno Konjević / CROPIX

Vratar Ivan Marcelić, zatim centar Nikša Dobud, te dva braniča, Hrvoje Benić i Marko Žuvela – to su četvorica od osamnaest reprezentativaca sa završnih priprema, koji ne putuju na predolimpijski turnir u Rotterdamu, koji će se igrati od 14. do 22. veljače.

- Ovo je najteža odluka za svakog izbornika, pa tako i za mene. S obzirom da su svi momci od onih početnih dvadeset i dva koji su pozvani na pripreme dala svoj maksimum. U Zagreb ih je pozvano 18 od kojih su četiri morala otpasti. Želim iskreno zahvaliti svoj četvorici na maksimalnom naporu koji su uložili, njihovoj želji i volji. Svojim prisustvom na svakom treningu i utakmici naše su pripreme učinili još kvalitetnijima te im hvala u to ime. Meni kao izborniku ovo je vrlo teška odluka, no donijeta je na osnovi trenutačnog stanja igrača. To nikako ne znači da će istih 14 igrača putovati i za Tokio, ukoliko se kvalificiramo. No ovih 14 smatram da je najbolje što hrvatski vaterpolo trenutačno ima – rekao je izbornik Tucak u izjavi za službenu stranicu HVS-a. 

Dakle, u Rotterdam idu Marko Bijač, Marko Macan, Loren Fatović, Luka Lončar, Maro Joković, Luka Bukić, Ante Vukičević, Andfro Bušlje, Lovre Miloš, Josip Vrlić, Rino Burić, Xavi Garcia, Toni Popadić te Franko Lazić s tim što je potonji rezerva.

Međunarodna organizacija vodenih sportova (Fina) donijela je odluku da svaka momčad na turnir može doputovati s maksimalno 22. osobe.

- S obzirom na ritam koji nas tamo očekuje, 8 utakmica u 8 dana, ekstreman napor u fizičkom i psihološkom pogledu odlučio sam se da na turnir vodimo dvojicu fizioterapeuta i liječnika. Smatram da nam je ta medicinska skrb uz profesora Kuterovca koji će pomagati u dijelu regeneracije i odmora, itekako važna. Iz tog razloga odlazimo s 14, a ne 15 igrača. Kao rezervni igrač putuje Franko Lazić, koji se momčadi smije priključiti jedino ukoliko se netko od igrača potvrdi kao Covid pozitivan. – pojasnio je izbornik.

U Nizozemskoj će, u bazenu kompleksa Zwemcentrum Rotterdam nastupati ukupno 12 reprezentacija podijeljenih u dvije skupine od po 6 sastava. Nakon ligaškog sustava u skupini, četiri najbolja sastava iz svake grupe tzv. ‘križanjem’ tvore parove četvrtfinala. Prve tri momčadi na kraju turnira izborit će plasman na Olimpijske igre u Tokiju predstojećeg ljeta.

- Svaka utakmica je teška, svaka nosi svoj izazov, a svaka naredna je još teža i još važnija od prethodne. Ono na što se mi moramo fokusirati je naša izvedba. Mislim da imamo kvalitetu i da smo kvalitetniji od bilo koje reprezentacije u grupi, ali to moramo pokazati i u bazenu – zaključio je izbornik.

U skupini 'A' su Grčka, Crna Gora, Brazil, Kanada, Gruzija i Turska, a u skupini 'B' s našom reprezentacijom su Njemačka, Rusija, Rumunjska, Nizozemska i  Francuska.

Izdvojeno

03. ožujak 2021 10:25