StoryEditorOCM
VaterpoloLIGA PRVAKA |

SVE JE SPREMNO ZA FINAL 8 U NOVOM BEOGRADU ‘Pred nama je najteži i najveći turnir u klupskoj sezoni. Nema izrazitog favorita što daje posebnu draž‘

Piše Tonči Vlašić
2. lipnja 2021. - 23:15

Nema jasnog favorita na kraju čudne sezone, koja se igra iza zatvorenih vrata, bez gledatelja, uz stroge mjere, gotovo svakodnevno testiranje, te bi zbog toga beogradski Final 8 trebao biti prepun uzbuđenja, možda i prepun iznenađenja, i jednog i drugog, ističe se u najavi, trebalo bi svega toga biti više nego na bilo kojem prethodnom izdanju turnira od kad je sudionika na završnom turniru više od četiri.

Od uvođenja tog novog formata, a prvo izdanje Final Six održano je 2014. godine, potom se igrao Final 8, imali smo šest različitih slavljenika – redom od 2014. godine - CN Barceloneta, PRO Recco, Jug, Szolnok, Olympiacos i 2019. Ferencvaros. Od tih šest zadnjih slavljenika njih pet je sad u Beogradu.

PRO Recco je posljednji prvak koji je obranio naslov, nakon što je bio najbolji 2007. ponovio je to 2008., oba puta je u finalu svladao Juga, prvo u Milanu 2007., a zatim 2008. u Barceloni. Iako je PRO Recco gotovo dva desetljeća jedan od glavnih kandidata za naslov, prvak je bio samo dva puta u posljednjem desetljeću. Ove sezone je nastup u skupini zaključio sa svih deset pobjeda, ali je u domaćem prvenstvu ostao bez naslova prvaka Italije izgubivši od Brescie.

Naslov prvaka Europe na bazenu '11. travnja' u Novom Beogradu brani Ferencvaros, koji je na peterce slavio 2019. u Hannoveru protiv Olympiacosa, koji je branio naslov, koji je 2018. osvojio pobjedom protiv PRO Recca u finalu usred Genove.

Ferencvaros je 2019. u Hannoveru do naslova stigao sa četvrtog mjesta u skupini. Dobio je u četvrtfinalu Juga, koji je tad bio prvi u drugoj skupini. Jug je dvije godine za redom, 2016. i 2017., svladao PRO Recco u polufinalu. Ferencvaros je ove godine treći u Mađarskoj, ali je bio najbolji u svojoj skupini Lige prvaka te ga u četvrtfinalu sad čeka Marseille, četvrti iz Jugove skupine.

image
Felipe Perrone je osvajao naslov prvaka Europe s Barcelonetom, PRO Reccom i Jugom
Deepbluemedia.eu

Za sve je derbi prvog dana Final 8 u Beogradu ogled Jug Adriatic osiguranja i AN Brescia, Jug AO je bio drugi u skupini iza PRO Recca, a AN Brescia treća iza Ferencvarosa i CNA Barcelonete. Jug AO je ostao praznih ruku u finalu domaćeg prvenstva protiv Mladosti, a AN Brescia je ostavila praznih ruku u finalu talijanskog prvenstva PRO Recco. AN Brescia je dva puta u skupini dobila Ferencvaros, Jug AO je izgubio oba puta od PRO Recca, pogotovo je doživio neugodan trenutak u prvom srazu s PRO Recvom izgubivši 18:3, te je prvi put drugoplasirana momčad skupine imala na kraju negativnu pogodak razliku. AN Brescia je sva četiri puta padala na startu završnog turnira s više od četiri sudionika, a Jug samo jednom, i to 2019. od Ferencvarosa u Hannoveru.

LEN-a je, kao i uvijek do sad, dan uoči početka završnog turnira održala konferenciju za novinare. Od jugaša su ispred mikrofona bili trener Vjeko Kobešćak i reprezentativac Loren Fatović.

- Pred nama je najteži i najveći turnir u klupskoj sezoni. Nema izrazitog favorita što daje posebnu draž. Do sad nismo imali zadovoljavajuću sezonu, ali se nadam da ćemo se ovde iskupiti - rekao je Kobešćak.

image
Jug Adriatic osiguranje
Deepbluemedia.eu

Beogradski turnir u četvrtak, 3. lipnja, u 13 sati, otvaraju PRO Recco i WASPO 98 Hannover, prevedeno iz našeg kuta, Marko Bijač i Nikša Dobud kontra Marka Macana. Zatim u drugom četvrtfinalu s početkom u 15.30 sati igraju branitelj naslova, Ferencvaros CN Marseille. 

Potom za nas ono glavno: Jugaši u 18 sati kreću u lov na polufinale protiv AN Brescie, novog prvaka Italije za kojeg igra Maro Joković. Prvi radni dan, četvrtfinalni, zaključit će od 20.30 sati ZODIAC CN Barceloneta i Olympiacos. Jugaši ako svladaju Bresciju u polufinalu igraju protiv pobjednika Ferencvaros - CN Marseille. 

U petak, 4. lipnja, prvo kreće razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta, a nakon toga polufinala. Poredak od 1. do 8. mjesta posložit će se u subotu, 5. lipnja. Finale je od 20.30 sati.

Sve utakmice izravno prenosi Sport Klub.

24. travanj 2024 01:35