StoryEditorOCM
VaterpoloFINALE PRVENSTVA |

SUDAR DIVOVA, PRVI ČIN U GRUŽU OD 17 SATI Može li Jug Adriatic osiguranje nastaviti svoj niz, te izjednačiti rekord koji drži zagrebačka Mladost?

Piše Tonči Vlašić
8. svibnja 2021. - 08:24
Dubrovački vjesnik 1995. godina - prvi put u finalu prvenstva Hrvatske Jug i Mladost, 26 godina poslije čeka nas njihovo 17. međusobno finale

Mjesta odluke su ista peti put za redom, ista kao i u šesnaest od dvadeset i devet prethodnih finala – Gruž i Sava. Prvi put je tako bilo u prvenstvu Hrvatske 1995. godine. Majstorica na Savi je odlučivala. Mladost je slavila. Iako je Mladost dobila i iduća dva finala protiv Juga, danas je 10:6 u finalima za dubrovačkog velikana.

Jug Adriatic osiguranje i Mladost – uistinu veliko finale, jer su to dvije naše najbolje momčadi. Samo pregled njihovih dostignuća u posljednje vrijeme potvrđuje tu konstataciju, a kad se uzme u obzir što su sve napravila ta dva kluba u povijesti, nema jačeg nacionalnog finala od finala hrvatskog prvenstva.

Naslov prvaka Hrvatske je Jugašima spas sezone. Prethodna dva finala je izgubio, ono Kupa Hrvatske upravo od Mladosti, a finale Regionalne lige od Radničkog iz Kragujevca u domu zagrebačke Mladosti.

I da smo osvojili oba trofeja, i Kup Hrvatske, i Regionalnu ligu, i tad bi imperativ bio osvojiti naslov prvaka – uglas će Jugaši, koji imaju 'tonu' što bivših, što sadašnjih reprezentativaca (Toni Popadić, Loren Fatović, Luka Lončar, Xavi Garcia, Hrvoje Benić, Paulo Obradović, Alex Obert, Daniil Merkulov i Alex Papanastasiou, potonja tri su reprezentativci SAD-a, Rusije i Grčke). Ne zaostaje po tom pitanju Mladost (Luka Bukić, Lovre Miloš, Josip Vrlić, Ivan Marcelić, Andro Bušlje, Ante Visković, Franko Lazić, Cosmin Radu i Konstantin Kharkov, potonja dvojica u kapici Rumunjske odnosno Rusije).

Sve to govori kakvo je finale, a što nas očekuje u finalnoj seriji? Velika borba, bez sumnje, koja će proći u jednom nesvakidašnjem ambijentu. Bez gledatelja. Šteta.

Igra se na tri pobjede. Prvi čin finala je ove subote u Gružu od 17 sati uz izravan prijenos na drugom programu HTV-a. Druga utakmica je u Zagrebu 12. svibnja, a treća u Gružu 19. svibnja. Subota, 22. svibnja i srijeda 26. svibnja rezervirani su za eventualnu četvrtu odnosno petu utakmicu finala.

Prvu utakmicu finala sudit će hrvatsko talijanska kombinacija, Dragan Štampalija iz Šibenika i Raffaele Colombo iz Coma.

U zadnjih šest međusobnih ogleda u finalu prvenstva Jug je dobio Mladost, kojoj je to zadnji put uspjelo osvojiti naslov prije 13 godina. Nakon toga deset puta prvak Jug, a dva puta Primorje EB (2014. i 2015.). Mladost drži rekord sa šest naslova u nizu. Primorje je 2014. zaustavilo Juga da izjednači taj rekord. Jug ove sezone lovi šesti naslov prvaka u nizu!

image
Ovako je bilo 2020. godine - Jug Adriatic osiguranje prvak Hrvatske, a Toni Popadić junak finala. Nakon 19:3 pobjede u trećoj utakmici finala protiv Mladosti zapljeskali su mu i Đani Pecotić, i Miho Bobić, pomoćnici Vjeka Kobešćaka
19. travanj 2024 12:12