StoryEditorOCM
VaterpoloBITKA ZA FINALE PH |

SOLARIS U GRUŽU Jure Marelja: ‘Neću razbiti uoči utakmice zlatni Rolex kao Ćiro, ali ću učiniti sve da moja momčad protiv Juga pruži svoj maksimum!‘

Piše Tonči Vlašić
3. svibnja 2021. - 19:19

S obzirom kako smo imali nekoliko energetskih pražnjenja u zadnjih dvadesetak dana, pripremali se za utakmicu s Primorjem u Rijeci nekoliko puta. Igra se, sutra je, pa kad je došlo to sutra - ne igra se. Pa opet se spremaj i nakon nekoliko dana – sutra je utakmica, pa opet ništa, i sad – igra se u ponedjeljak, i opet ništa. Da, bojim se pražnjenja jer se utakmica s Jugom igra samo 24 sata nakon što smo trebali igrati u Rijeci. Ali, mojim igračima mora biti motiv činjenica da igraju polufinale, i to protiv aktualnog prvaka – zbori Jure Marelja, trener Solarisa, niti 24 sata prije utakmice polufinala doigravanja za prvaka protiv Jug Adriatic osiguranja u Gružu.

Marelja je ovog ponedjeljka napokon trebao biti u Rijeci, te igrati uzvratnu utakmicu četvrtfinala protiv Primorja EB, ali riječki sastav je i dalje u problemima s koronom, javio je kako odustaje, te su se šibenski 'narančasti' okrenuli pripremi utakmice s Jugom.

Kad se igra na više pobjeda – manja je mogućnost iznenađenja. Je li odluka Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza kako će drugog sudionika finala odlučiti samo jedna utakmica, kako se ne igra na dvije pobjede u polufinalu jer za to više nema vremena, čitaj: termina (finalna serija, ističe se, mora početi u subotu, 8. svibnja), plus za Solaris, zar ne?

- Mogao bih se složiti, ali bih rekao kako je taj postotak za onoga tko nije favorit tek malo veći, malo, baš malo. Jug je uvijek favorit kad se igra u Gružu. To pod jedan. Zatim, stoji kako Jug nije briljirao ove sezone, ali kad su u pitanju velike momčadi, a Jug je velika momčad, što se bliži kraj sezone one igraju sve bolje i bolje. S druge strane druge momčadi, koje nisu u igri za trofeje, na kraju, ako je ostvarila neki svoj glavni cilj, kao što smo mi, razmišljaju kako što prije privesti sezonu kraju. Međutim, i to vas uvjeravam, učinit ću sve da moja momčad bude maksimalno koncentrirana, motivirana, i da vjeruje kako se može otvoriti prilika. Mogućnost da se to dogodi je mala, ali kako se može dogoditi da se ukaže, nikako ne bi bilo dobro dočekati tu priliku nespreman, te je ne iskoristiti - zbori Marelja čiji rad u Solarisu hvale mnogi. Nahvalio ga je nekoliko puta tijekom sezone i Jugov trener Vjeko Kobešćak. 

image
Alex Obert (Jug Adriatic osiguranje) postiže pogodak protiv Solarisa u Gružu
Tonči Vlašić

Sjećamo se dva kvalifikacijska turnira koja je Solaris igrao ove sezone u Gružu. Nigdje Marelja nije izvan svog Šibenika odigrao toliko utakmica kao u Gružu. Jednu za bodove u Prvoj hrvatskoj ligi, zatim pet utakmica u kvalifikacijama Kupa Hrvatske, te isto tako pet u kvalifikacijama Regionalne lige. Na oba turnira dalje su išla samo dvojica, a Solaris je nakon oba ta turnira 'čupao kosu' jer je bio vraški blizu izboriti plasman na završni turnir.

- Da, baš je tako bilo. Šteta, oba puta smo bili baš, baš blizu. Rekao sam u jednom razgovoru uoči sezone kako Solaris može izgubiti od zadnjeg, ali da će se dogoditi i to da će držat u šahu jače momčadi. Solaris ima mladu momčad. Kvalitetne mlade igrače iza kojih je velika količina rada. Skidam kapu svojim igračima koliko su radili uoči i tijekom sezone. Zatim, to je momčad koja nije imala nikakav pritisak, i sve su to razlozi što je znala biti baš dobra, i što je znala iznenaditi najbolje. Nemamo ni ovaj put pritisak. Samo želju pružiti maksimum.

Spremio je Marelja govor uoči utakmice?

- Ha, neću razbit zlatni Rolex kao Ćiro – smije se Marelja. Prisjetio se vrhunskog motivatora, legendarnog nogometnog trenera Miroslava Ćira Blaževića, koji je jednom prilikom u svlačionici podigao glas na svoju momčad. Vikao: 'Želim da ih razbijete!', a zatim podigao rukave. Skinuo s ruke zlatni Rolex, te ga bacio na pod. Naravno, bio je to lažni Rolex, ne sat vrijedan oko 70.000 kuna, ali to su igrači doznali tek poslije utakmice.

- Ha, nešto ću i ja napravit. To je sigurno. Međutim, već sam rekao, ne bi nam trebalo nedostajati motiva. Igramo polufinale za prvaka i igramo protiv prvaka.

Četiri puta su ove sezone igrali Jug Adriatic osiguranje i Solaris, tri puta u Gružu, te jednom u Šibeniku. Svaki put je slavio domaćin. Hoće li i peti put biti tako?

image
Jug Adriatic osiguranje i Solaris su ove sezone igrali već tri puta u Gružu. Svaki put je slavio Jug, dok je jedini ogled u Šibeniku dobio Solaris
Tonči Vlašić

Utakmica Jug Adriatic osiguranje - Solaris, koja odlučuje tko će se poslije u finalu za prvaka, koje se igra na tri pobjede, 'potuć' sa zagrebačkom Mladosti, igra se u Gružu u utorak, 4. svibnja, s početkom u 18 sati.

18. travanj 2024 02:59