StoryEditorOCM
VaterpoloNAKON DVA MJESECA |

SANDRO SA ZVIŽDALJKOM, A MARKO, ANDRO, NIKŠA I MARO U VODI Kakva se petorka okupila u Gružu!

Piše Tonči Vlašić
4. svibnja 2020. - 15:32
Kakva petorka se okupila u Gružu! Koliko su samo osvojili klupskih trofeja, te medalja s reprezentacijom! Uspjehe su počeli nizati u kapici Jugu, trofejima najbogatijeg hrvatskog kluba, paralelno s tim su ispisivali najljepše stranice u povijesti hrvatske reprezentacije, a svi su bili ili su danas članovi PRO Recca, najuspješnijeg kluba u najjačem europskom klupskom natjecanju.

Marko Bijač, Andro Bušlje i Nikša Dobud su aktualni igrači PRO Recca, talijanskog prvaka. Sando Sukno, koji je danas pomoćnik izbornika, i koji je sa zviždaljkom vodio trening u Gružu, a koji je, nažalost, prerano morao zaključiti igračku karijeru, zadnju utakmicu u kapici jednog kluba odigrao je baš za PRO Recco 2017. godine, a te iste godine zadnju utakmicu u karijeri imao u kapici reprezentacije, i to u finalu SP-a u Budimpešti nakon koje je kao kapetan podignuo pokal prvaka. Maro Joković je za PRO Recco igrao od 2013. do 2105. goidne. Potom se vratio u Juga, a od prošlog ljeta je član grčkog Olympiacosa.

Prvi je na trening u Gruž stigao Bijač. Koju minutu poslije Bušlje, pa minutu poslije Joković, te Sukno i na kraju Dobud. I to je to. Više ih u ovom trenutku i ne smije biti u isto vrijeme na treningu. 

image
Maro Joković se priprema, a Andro Bušlje je baš skočio... foto: Božo Radić/HANZA Media


- Imao sam suhe treninge, koliko je to bilo moguće s obzirom na okolnosti. Zadnji trening u vodi imao sam 12. ožujka u Zagrebu kad sam se s reprezentacijom pripremao za četvrtfinale Svjetske lige u Podgorici protiv Crne Gore, te za olimpijske kvalifikacije, koje su se trebale igrati u Rotterdamu krajem ožuka. Dakle, gotovo dva mjeseca nisam trenirao u vodi – rekao je Bijač, za mnoge najbolji vratar svijeta, koji je kao kapetan Juga, to se ne zaboravlja, podigao devet trofeja u nizu od kraja 2015. godine do ljeta 2017. godine (Jug je bio 2016. vlasnik svih pet trofeja). Bijač s reprezentacijom ima medalje sa svih najvećih natjecanja. Olimpijsko srebro iz Rija 2016. te zlato iz Budimpešte sa SP-a 2017. su njegove dvije najvrijednije reprezentativne medalje.

image
Trofejni igrači, Andro Bušlje, Nikša Dobud, Marko Bijač i Maro Joković, odradili su u ponedjeljak, 4. svibnja, prvi trening u vodi nakon gotovo dva mjeseca foto: Božo Radić/HANZA Media


Bušlje i Joković su imali isti put kao i BIjač. Početkom ožujka, dok se nije proglasila pandemija te zatvorile granice, bili su na pripremama s reprezentacijom. Nakon toga suhi treninzi.

- Talijanski savez još nije donio nikakvu odluku. LEN-a ima želju da se Euroliga odigra do kraja. Vidjet ćemo. Moram priznat kako sam jedva dočekao skok u bazen, te trening u vodi – naglasio je Bušlje, kapetan hrvatske reprezentacije i njen najtrofejniji član. Stasiti bek je vlasnik čak 22 medalje s reprezentacijom. Jedini je vlasnik sve četiri najvrijednije zlatne medalje reprezentacije: olimpijsko zlato, europsko zlato te dva svjetska zlata. Bušlje je do prošlog ljeta igrao za Olympiacos. Gruž je napustio u ljeto 2015. – prvo sezona u Posillipu, pa tri u Olympiacosu s kojim je prvak Europe 2018., a doprvak prošle godine, te od ljeta 2019. član PRO Recca.

image
Andro Bušlje, kapetan hrvatske reprezentacije, 22 medalje foto: Božo Radić/HANZA Media


- Trenirao sam, kao i svi. Trčanje vanka, vježbe kod kuće. Grci žele nastaviti sezonu, međutim, ništa se još ne zna. Koliko imam informaciju neće se donosit nikakva odluka najmanje još dva tjedna – govori Joković, s 20 medalja drugi najtrofejniji hrvatski reprezentativac i uz Bušlju jedini vlasnik sva četiri najvrijednija zlata, a kad se tome dodaju klupski trofeji – jedini hrvatski vaterpolist u klubu 'plus 50'. Osvajanjem Kupa Grčke početkom ožujka ove godine Joković je upisao 36 klupsku 'zvjezdicu' (31 s Jugom, 3 s PRO Reccom, te drugin s Olympiacosom). Bušlje je nadomak kluba '50'. Ima ukupno 22 medalje s reprezentacijom i 27 klupskih trofeja. 

image
Nikša Dobud foto: Božo Radić/HANZA Media


- Vozio sam biciklu. Trčao. Radio vježbe snage. Pokušao sam plivat u moru, ali je još uvijek hladno, tako da to nisam forsirao – istaknuo je Nikša Dobud, koji će, kaže, ako ne bude nastavka sezone na Šipan.

- Tamo imam teren, te ću trenirat u moru. Svi sad čekamo odluku hoće li se sezona nastaviti ili ne. Svi dobro znamo kakva je situacija bila u Italiji s koronavirusom, a pogotovo na sjeveru Italije – govori olimpijski pobjednik iz Londona 2012. te europski prvak iz Zagreba 2010. godine.

image
Trening je vodio Sandro Sukno, pomoćnik izbornika Ivice Tucka foto: Božo Radić/HANZA Media


- Trenirat ćemo tri puta tjedno. Ovo je bio naš prvi trening. Idući tjedan bi trebali imati trening svaki dan. Sve će ovisiti o odlukama u ovom slučaju talijanskog odnosno grčkog saveza. Ukoliko se sezona nastavlja, tad ćemo svakako pojačat treninge – kazuje Sukno, koji je kao igrač s reprezentacijom vlasnik sva tri najvrijednija zlata – europski prvak 2010., olimpijski pobjednik 2012. te svjetski prvak 2017. godine.

Novi trening u Gružu sjajna petorka imat će u srijedu, 6. svibnja.

image
Andro Bušlje, Nikša Dobud, Marko Bijač i Maro Joković u Gružu foto: Božo Radić/HANZA Media
20. travanj 2024 13:13