StoryEditorOCM
VaterpoloPLIVAJ, PRAŠI |

SAN JE POSTAO JAVA Korčula više ne sanja, nakon gotovo 40 godina vraća se osvajač Kupa pobjednika kupova Europe među najbolje!

Piše Tonči Vlašić
3. listopada 2020. - 10:15
Pobjednici Kupa Jugoslavije, te osvajači Kupa pobjednika kupova Europe 1978. godine - slavna momčad KPK s trenerom Duškom Antunovićem
KPK jednako Korčula. Nisi Korčulanin ako nisi igrao ili plivao u KPK, a uz to još da nisi igrao Morešku, vitešku igru. Naši stari, koji su iz Dubrovnika donijeli vaterpolo kao igru, učinili su veliku stvar za grad Korčulu te za korčulansku mladost – rekao je jednom prilikom Boško Lozica, jedan od najboljih vaterpolista u povijesti Korčulanskog plivačkog kluba, kluba kojeg je 1978. godine upoznao čitav sportski, a ne samo vaterpolski svijet.

- Ta 1978. godina je bila kruna jedne generacije koja je 1968. godine osvojila prvo juniorsko prvenstvo Hrvatske, a potom i naslov juniorskog prvaka bivše Jugoslavije. Desetorica iz te ekipe su 1978. godine osvojila prvo kup Jugoslavije, a potom i Kup pobjednika kupova Europe!

I vrapci na grani znaju izdiktirati imena junaka tog nevjerojatnog uspjeha. Redom, djeca “kapeka”: Velebit Veršić, Perica Radonić, Marinko Bojić, Perica Richter, Boško Lozica, Žarko Lozica, Ivo Lozica, Bojan Lozica, Nebojša Jeričević i Slobodan Bobo Trifunović. Dirigirao je s klupe tim najboljim ‘orkestrom’ u povijesti Korčule legendarni Korčulanin Duško Dule Antunović. KPK je tad posegnuo za samo dva pojačanja. Doveo je Uroša Marovića i vratara Milovana Tomića, i kad se ‘orkestar’ uvježbao, ‘svirao’ je kao nitko, te je i dan danas grad Korčula najmanje mjesto u Europi koje ima europski trofej u jednom momčadskom sportu, a koji je baš, baš veličanstven s obzirom gdje je ponikla većina igrača.

I još nek se zna – KPK je uzeo KPK (Korčulanski plivački klub je uzeo Kup pobjednik kupova), a da nije imao svoj zimski bazen. Igrao je u Kuparima, u 120 kilometara udaljenom zimskom domu dubrovačkog Juga.

- I danas se taj uspjeh čini nestvarnim, poput sna – naglasio je Lozica.

- Teško je za očekivati kako će se ti slavni dani KPK ponoviti, pogotovo ta nezaboravna 1978. godine, te će teško ikad naš KPK moći imati tako jaku momčad, ali KPK mora biti klub iz kojeg će izlaziti veliki igrači. Ukoliko bude tako jednog dana, bit će to nova velika pobjeda našeg KPK – govorio je u ljeto 2010. godine danas, nažalost, pokojni Duško Antunović, prvi izbornik hrvatske reprezentacije, koji je preminuo početkom 2012. u 65. godini života izgubivši bitku s teškom bolesti. Antunović je to rekao prije deset godina tijekom proslave 80. rođendana.

image
Duško Dule Antunović (Korčula, 24. veljače 1947. – Zagreb, 16. veljače 2012.) - trener pod čijim je vodstvom KPK ostvario najveće uspjehe


Nekoliko mjeseci nakon njegove smrti, Korčula je svečano otvorila vrata zimskog bazena. Bila je to pobjeda nad pobjedama. Odmah su u njega poskakala djeca Korčule. Krenulo se raditi, i radilo se dan i noć.

- Nigdje osim u Dubrovniku nema toliko talentirane djece za vaterpolo kao u Korčuli. Predispozicije su im fantastične. Ali, za razliku od Dubrovnika i možda koje druge sredine, Korčulani su specifični. Ne bave se samo jednim sportom. Oni što igraju vaterpolo, treniraju i rukomet, vole i košarku. Zatim su zaokupljeni i viteškom igrom Moreškom. Većina njih svira i u glazbi. Plus, svi su u vatrogasnom društvu. Pitali su me kakva su to djeca na Korčuli? Rekao sam kako se ovdje djeca rađaju s vatrogasnom kacigom na glavi, u kupaćim gaćicama, u jednoj ruci s mačem (moreška), a u drugoj s loptom. Plešu, plivaju, pjevaju i rastežu vatrogasne cijevi. To su vam djeca Korčule. Imaju sjajne predispozicije da na kraju postanu dobri prvoligaški igrači, možda neki od njih i reprezentativci – istaknuo je Emil Nikolić, trofejni trener, koji je nekoliko godina radio na Korčuli.

image
Korulanski plivački klub vaterpolo


Danas, osam godina poslije novog početka vraća se KPK među prvoligaše, tamo gdje je zadnji put bio početkom 80-ih godina u bivšoj državi. Tih godina, prije gotovo četiri desetljeća, samo pet godina nakon onog nezaboravnog, najvećeg uspjeha, prvenstvo se počelo više igrati zimi, te je Korčula, jer nije imala uvjete, ostala bez najvećeg ranga. Ali, u proteklih osam godina od otvaranja zimskog bazena, osim što su se vitrine kluba nakrcale medaljama mlađih uzrasta, dogodilo se ono o čemu su govorili mnogi: stvorili su se dobri igrači (istina još su mladi, te će im ruke dati nekoliko iskusnih igrača iz drugih sredina) te kad se već vraća domaće prvenstvo u prvi plan, kade nema Regionalne lige, kad se složila Prva hrvatske liga s jedanaest klubova, KPK se vraća među najbolje, i to na svoj 90. rođendan.

image
Zoran Mustur, trener KPK foto: Tonči Vlašić


LEGENDARNI ZORAN MUSTUR SLOŽIO RESPEKTABILNU MOMČAD
Zoran Mustur, 67-godišnji legendarni igrač i trener, kao igrač je osvojio s reprezentacijom bivše države olimpijsko srebro u Moskvi prije točno 40 godina, kao trener ostvario europske uspjehe s talijanskom Bresciom, vodi s klupe KPK u Prvu ligu.

Slažući momčad za Prvu ligu, koja bi trebala biti uz bok Zadru, Galebu, Medveščaku, POŠK-u, možda još kome, KPK je vratio nekoliko svojih igrača (Vinko Fabris, Filip Šašić, Tin Fabris, Tomo Denoble, Bojan Matutinović, Toni Mozara), doveo Marina Bana, Marka Buconića i Nenada Stojčića, trojku koja, pogotovo Ban i Stojčić, imaju iskustva igranja u europskim klupskim natjecanjima.

KPK svoj put u Prvoj hrvatskoj ligi počinje u subotu, 3. listopada, u 18 sati, u domu aktualnog doprvaka, osvajača Kupa i pobjednika Regionalne lige, zagrebačke Mladosti. Potom je sedam dana poslije gost Zadra 1952., nakon toga Solarisa, dok će prvu utakmicu kod kuće odigrat protiv Primorja u 4. kolu, koje se igra u srijedu, 21. listopada.
18. travanj 2024 19:34