StoryEditorOCM
VaterpoloJUGOV TOPNIK |

ROĐEN 16. 11., JUG JURI 16., A MLADOST 11. NASLOV Loren Fatović: ‘Moramo ovu treću utakmicu finalne serije odigrati kao da je peta, majstorica!‘

Piše Tonči Vlašić
24. srpnja 2020. - 10:28
Rukometaši su bili zlatni na Olimpijskim igrama u Atlanti, a vaterpolisti srebrni. 'Vatreni' su pali u četvrtfinalu nogometnog Eura od kasnijeg prvaka, Njemačke. Košarkaši? Toni Kukoč je s Bullsima uzeo svoj prvi od tri naslova NBA prvaka, a Stojko Vranković se s Panathinaikosom popeo na krov Europe gdje su se našle i rukometašice Podravke, ali i vaterpolisti Mladosti, koji su te godine uzeli tri trofeja (domaće prvenstvo, Kup prvaka Europe i europski Superkup).

Dogodilo se to 1996. godine, a te godine se rodio Loren Fatović, Jugov topnik i hrvatski reprezentativac. Njegov otac Elvis, legendarni kapetan Juga, bio je u karijeri kratko igrač zagrebačke Mladosti. Nakon igračke karijere počeo je trenersku. Danas je izbornik reprezentacije Australije.

Te 1996. tata Elvis je podigao pod balonom u Gružu pokal pobjednika Kupa Hrvatske. Loren je rođen koji dan prije, 16. 11., a sad je u tijeku finale prvenstva Hrvatske u kojem Jug juri 16., a Mladost 11. naslov prvaka Hrvatske.

- Blizu smo 16. naslova prvaka Hrvatske, ali moramo biti oprezni jer stoji kako u zadnje tri utakmice, koje smo odigrali u sedam dana protiv Mladosti, nemamo niti jednu pobjedu, niti jednom nismo kraj četvrte četvrtine dočekali uzdignutih ruku – kazuje Loren Fatović.

Jugaši su kraljevi peteraca. Na taj način su stigli do 2:0 u finalnoj seriji prvenstva Hrvatske na tri pobjede te su na korak do obrane naslova prvaka, svog petog uzastopnog, a 16. ukupno trijumfa u prvenstvu Hrvatske, te 65. trofeja u klupskoj povijesti.

- Mladost nas je ove sezone razbila u oba finala, Kupa Hrvatske te Regionalne lige. Zagorčala nam je život. Nismo očekivali kako ćemo izgubiti ta finala na takav način, a s obzirom da je finalna serija prvenstva Hrvatske počela samo tri dana nakon poraza od Mladosti u finalu regionalne lige u Gružu, nije bilo lako početi ovu bitku za naslov prvaka Hrvatske.

image
Loren Fatović u Igalu protiv hercegnovskog Jadran Carine foto: Tonči Vlašić


U subotu, četvrti put u deset dana će nasuprot Jugaša stajati Mladost.

- U utorak smo putovali autobusom u Zagreb, nakon utakmice u srijedu navečer sjeli u autobus te smo oko pet ujutro bili u četvrtak doma. Kad je tako, nema se vremena za neke taktičke izmjene, već se analizira igra, te gleda kako smanjiti broj grešaka u idućoj utakmici. Zbog poraza u finalu Regionalne lige ne mogu opisati kako je bilo teško tri dana poslije igrati prvu utakmicu finalne serije. Sad kad smo uspjeli teniskim rječnikom oduzeti servis Mladosti, te povesti 2:0 u finalu, moramo ovu treću utakmicu odigrati kao da je peta utakmica finalne serije, majstorica. Takav mora biti pristup.

image
Slave Fatovići - tata Elvis čestitao je sinu Lorenu osvajanje zlata na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. godine foto: Tonči Vlašić


Monografija Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola 2007. – 2017. priča je o desetljeću u kojem su se nizali blistavi uspjesi naših vaterpolista, to je svjedočanstvo o najtrofejnijem razdoblju u sveukupnoj povijesti hrvatskog vaterpola. U razdoblju od samo deset godina, okrunjenom osvajanjem dvaju naslova svjetskih prvaka, u Melbourneu 2007. i u Budimpešti 2017., naši su "zlatni" dečki osvojili i olimpijsko zlato i srebro, dva svjetska i jedno europsko zlato, imaju sa svjetskog još srebro i tri bronce... Loren Fatović je zadnji 'upao' u monografiju. On je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. imao debi na velikom natjecanju u kapici reprezentacije.

- Sad nakon ovog SP-a više nitko neće govoriti kako je Loren sin Elvisa Fatovića, već će, kad mene vide, reći kako je to tata od Lorena – izrekao je to Elvis Fatović koju minutu nakon proglašenja najboljih na Svjetskom prvenstvu 2017. godine u Budimpešti. Njegov 'mali' je sa zlatnom medaljom oko vrata došao prvo do njega. Zagrlili su se.

Elvis je u više od 20 godina svoje karijere osvojio brojne trofeje s Jugom, dva puta je kao kapetan podizao pokal klupskog prvaka Europe, podigao je prije toga europski LEN-a kup, zatim europski Superkup, osvojio je 15 domaćih trofeja, ali sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske ima (samo) srebro s Europskog prvenstva u Kranju 2003. godine. Istina, i on je bio svjetski prvak (i europski), ali juniorskom reprezentacijom bivše države.

- Što se tiče Juga, e tu sam još uvijek bolji, ali što se tiče reprezentacije, tu sam sad izgubio primat u kući – smijao se Elvis dok je to govorio te nezaboravne večeri, 29. srpnja 2017. godine, u Budimpešti, a govorio je dok je grlio svog sina, čestitao mu na velikom uspjehu.

- Nije bilo lako kad sam bio dijete jer su me svi gledali kao da u startu imam prednost pred drugima zbog tate, koji je bio igrač, a potom trener prve momčadi Juga. Ali, poslije, kad sam došao do seniora, tu su gledali samo kvalitetu pa tu nema nikakve pomoći, bez obzira na to tko vam je otac – istaknuo je Loren.

image
Predstavljanje Jugovih igrača i stručnog stožera u Revelinu za sezonu 2016./17. - Loren Fatović foto: Tonči Vlašić


Kad se Elvis oprostio od vaterpola, 2007., Loren je imao tek 11 godina. Bio je uz tatu u Gružu kad je on skupa s Ognjenom Kržićem, koji se također opraštao te sezone, podigao pokal prvaka Hrvatske. Elvis i Ognjen su zadnje utakmice odigrali koji dan poslije tog trenutka za pamćenje, i to u Milanu. Pobjeda u polufinalu Final foura europske Lige prvaka protiv beogradskog Partizana, a na kraju poraz u velikom finalu od PRO Recca sa samo pogotkom razlike.

U Monografiji Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola, koja je zaključena na kraju 2017., koji mjesec dana nakon trijumfa Hrvatske na SP-u u Budimpešti, uz ime najmlađeg reprezentativca – Lorena Fatovića – ostalo je napisano: 'Mnogi stručnjaci kažu da je šuterski bolji od oca, a to je već veliki kompliment. Brz, dobar plivač!' Napomenuto je također kako je Loren s Jugom do svoje 20. godine uspio osvojiti čak osam različitih trofeja. Nastavi li tim tempom, mjesto mu je u vaterpolskoj povijesti Dubrovnika zajamčeno. Nastavio je. Danas ima 14 trofeja. Nadomak je 15-og. Tata Elvis ima (samo) pet više od sina, koji još nije otpuhao 24 svjećice s rođendanske torte, a koji je Mladosti u posljednje tri utakmice utrpao 11 pogodaka, plus oba puta bio precizan u odluci na peterce.

- Koliko sam postigao u finalu regionalne lige, šest, da, šest, a volio bih da nisam niti jedan, a da smo uzeli trofej. Hrvoje Benić je u prvoj utakmici finala prvenstva dao Mladosti pet, sad sam toliko ja na Savi. Možda će netko treći u trećoj bit tako raspoložen, možda opet Benić ili ja, možda nitko neće iskočiti s brojem pogodaka, ali to je najmanje važno. Broje se pobjede. Nedostaje nam još jedna. Svjesni smo kakav je suparnik, koliko je dobar. Nemojte zaboraviti da ga nismo u zadnje tri utakmice dobili niti jednom u četiri četvrtine, kako smo od njega izgubili oba trofeja ove sezone, i kad je tako, ne trebam vam govoriti što nama znači doći do trofeja prvaka Hrvatske - rekao je Loren Fatović, Jugov topnik.

image
Loren Fatović, Jugaš je najbolji igrač završnog turnira Kupa Hrvatske 2017. u Zagrebu







 


Treća utakmica finala igra se u subotu, 25. srpnja, u Gružu uz izravan televizijski prijenos na drugom programu HTV-a. Milivoj Bebić, legendarni splitski vaterpolist, danas povjerenik natjecanja, objavio je kako će treću utakmicu finala suditi Dragan Štampalija iz Tribunja i Andrej Franulović iz RIjeke, koji će se oglasiti prvi put u 20.15 sati.

image
Finale Lige prvaka 2017. u Budimpešti - Loren Fatović foto: Tonči Vlašić
20. travanj 2024 00:13