StoryEditorOCM
VaterpoloZAVRŠENO 32. PRVENSTVO HRVATSKE

Ostala kruna prvaka u Splitu, Jugaši nisu uspjeli u majstorici, Jadran prvi put prvak Hrvatske!

Piše Tonči Vlašić
17. svibnja 2023. - 20:04

MAJSTORICA

Jadran – Jug AO 11:8

SPLIT Bazen Poljud. Gledatelja 1.200. Suci: Stavridis (Grčka) i Severo (Italija). Opunomoćenici: Vuletić i Bebić (obojica Hrvatska).

JADRAN SPLIT: Marcelić, Burić (4), Marinić Kragić (2), Čagalj, Butić (2), Pejković, Bukić (1), Tomasović (1), Delić, Dobud, Šetka, Dužević, Anić, Zović (1). Trener: Jure Marelja.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić. Burđelez, Fatović (1), Zvono, Joković (2), I. Vukojević (1), Biljaka (1), Lazić (1), Kržić, Kakaris (1), Grgurević, Žuvela (1), Jurišić, Mozara. Trener: Vjeko Kobeščak.

Četvrtine: 4:1, 0:2, 4:2, 3:3

Ostala je kruna prvaka u Splitu. Ne vraća je Jug u svoj Gruž. Jadran je prvi put na tronu od kad je Lijepe naše. Nakon 25 godina grad Split ima prvaka Hrvatske u vaterpolu. POŠK je do jučer bio jedini. Uspio je to 1998. godine.

Rino Burić je pogodio s igračem više nakon isključenja Marka Žuvele, prethodno su suci svirali prekršaju napadu Goranu Grgureviću. Nakon vodstva Jadrana, Jug je zaradio prvog igrača više, Duje Pejković je morao u kućicu, ali Filip Kržić nije iskoristio priliku. Je li razlog nova ozljeda prsta desne ruke?

Zatim obrana Tonija Popadića, pa na drugoj strani obrana Ivana Marcelića. Jadran je nakon toga izborio peterac, koji je realizirao Jere Marinić Kragić – 2:0. Marcelić druga obrana, potom Jug ne koristi drugog igrača više, te je zagrmio Poljud: Jadran, Jadran!

Nakon pet minuta igre bilo je 3:0 za Jadran. Zvonimir Butić je naciljao s igračem više (isključen Franko Lazić). Domaćin se obranio s igračem manje, minutu i 29 sekundi prije kraja prve četvrtine 4:0 (Burić drugi put strijelac), udaljio Jugaše od svog gola. Pola minute prije kraja prve četvrtine Luka Bukić s igračem više nije uspio pogoditi za 5:0, točnije, obranio je njegov udarac Popadić, a 11 sekundi prije isteka prve četvrtine Jug je izborio peterac, koji je realizirao Žuvela (4:1). Potom se obranio.

Lazić nije iskoristio igrača više na početku druge četvrtine, ali jest Joković kontru, kad je zaostao Nikša Dobud (4:2). Jadran u tim trenucima griješio u napadu, Žuvela je s igračem više, kad je isključen Marino Čagalj, zatresao gredu. Imao je Jug još jednu priliku doći na pogodak zaostatka, potom još jednu nakon što Burić nije iskoristio igrača više, a iskoristio je kad Burić nije realizirao. Jug je pogotkom Ivana Vukojevića došao 46 sekundi prije kraja druge četvrtine na 3:4. Nakon toga Jadran nije realizirao šestog igrača više za redom nakon što prve tri situacije jest. Krivac je sad bio i Popadić.

Jug je prvi u nastavku imao igrača više. Nije uspio izjednačiti. Nakon toga Jadran nije iskoristio sedmi put za redom igrača više. Marin Tomasović je prekinuo post Jadrana od 13 minuta bez pogotka, Jug je odmah uzvratio s igračem više (Loren Fatović). Jadran je zatim izborio peterac, Jug je izborio igrača više, pogodak Jokovića (6:5 tri minute do kraja treće). Nakon što Matijas Biljaka nije uspio izjednačiti, Burić je naciljao za vodstvo Jadrana 7:5 (minuta i 52 sekunde do kraja). Jug je imao dva napada za redom za prepoloviti zaostatak, prvo s igrače više (otpao je Čagalj zbog trećeg isključenja). Nije to izveo dobro, a Jadran je u zatim izborio igrača više za otići na kraju treće četvrtine do plus tri. U tome je uspio Ivan Domagoj Zović deset sekundi prije kraja,te je Jadran u zadnju četvrtinu ušao s 8:5, a u njoj je izborio prvi napad, u njemu igrača više, ali je Butić uzdrmao okvir gola. Kakaris je izborio igrača više za Jug šest minuta i 50 do kraja. Vjeko Kobešćak je pozvao minutu dogovora.

Nije uspio tad, ali novu priliku je iskoristio (8:6 Biljaka, 5:32 do kraja). Međutim, kad je Marinić Kragić pogodio za 9:6, a Marcelić upisao obranu, te kad je Burić sam u kontri prevario Popadića za 10:6, bilo je jasno kako može početi fešta Jadrana…

Bio je bolji u majstorici. Prekinuo je Jugov niz od četiri uzastopne pobjede u finalima. Jug je u četvrtom finalu ove sezone upisao prvi poraz. Još ga čeka zabršnica europske Lige prvaka.

image

Slavi Jerko Marinić Kragić

Tom Dubravec/Cropix

JADRAN PRVI PUT!

Prva utakmica, subota, 22. travnja, Split: Jadran – Jug AO 14:13 (1-0), druga utakmica, nedjelja, 30. travnja, Dubrovnik: Jug AO – Jadran 11:9 (1-1), treća utakmica, srijeda, 3. svibnja, Split: Jadran – Jug AO 9:7 (2-1), četvrta utakmica, utorak, 9. svibnja, Dubrovnik: Jug AO – Jadran 13:6 (2-2), peta utakmica, srijeda, 17. svibnja, Split: Jadran – Jug AO 11:8 (3-2). 

23. travanj 2024 14:06