StoryEditorOCM
VaterpoloREGIONALNA LIGA |

OSTALA JE I DALJE 2012. JEDINA GODINA KAD JUG NIJE IGRAO FINALE Gruž uzvratio Zvončacu, te stigao na korak do petog naslova!

Piše Tonči Vlašić
27. ožujka 2021. - 21:11

Prvo kapa dolje Lorenu Fatoviću. Njegovih šest pogodaka je uništio dalmatinsko polufinale Regionalne lige. Očekivala se u njemu neizvjesnost, velika bitka, prvi put nakon godina i godina činilo se kako su podjednaki izgledi Gruža i Zvončaca za pobjedu, ali od toga na kraju ništa. Zvončacu su lađe potonule pred kraj druge četvrtine, a ako se još tko nadao, nije nakon što je Fatović svojim šestim pogotkom zakucao iza leđa Luke Podruga pred kraj treće četvrtine za 11:6.

Jadran tako nije uspio stići do svog prvog finala, a ovo je trinaesta sezona Regionalne lige, svladati velikog rivala i na Savi, a što je uspio sedam dana prije kad je u prvenstvu bio uspješniji usred Gruža. Jugaši su tako dobili baš svaku biti ili ne biti utakmicu protiv Jadrana u posljednjih gotovo tri desetljeća, te stigli na korak do svog petog trofeja u natjecanju koje je krenulo u jesen 2008. godine. Gružu će ovo biti jedanaesto finale (prve sezone se igrala liga, nakon toga se igraju završni turniri), te je i dalje 2012. jedina godina kad momčad iz Gruža nije igrala u finalu.

Dakle, bilo je rezultatski neizvjesno do pred kraj druge četvrtine. Jadran je realizirao sva tri igrača više za svoja sva tri pogotka u prvoj četvrtini. Jugaši su imali također tri igrača više, ali su realizirali samo drugog (Hrvoje Benić), međutim, i oni su u tih prvih osam minuta tri puta tresli mrežu. Nakon početnog vodstva splitskog sastava Jug je odgovorio s dva pogotka. Zatim je Jadran stizao. Uspio je u dva navrata anulirati minimalni zaostatak (2:2 i 3:3), ali u drugoj četvrtini nova dva pogotka u nizu Jugaša, i nakon tog prvog osjetnog vodstva jedne momčadi (5:3), Jadran više nije izašao iz minusa. Na poluvremenu je bilo 8:5 za Jug AO, sredinom treće četvrtine 10:5 nakon dva pogotka u nizu jugovog kapetana Xavija Garcije... Treću četvrtinu obilježio je i jugov vratar Toni Popadić sa šest obrana, u prvoj je imao dvije, u drugoj tri, te u posljednjoj još dvije. Ukupno 13. 

Jadran je u zadnjoj četvrtini ostao bez trenera. Mile Smodlaka je zbog prigovora isključen. Njegova momčad je u tom trenutku bila na samo dva pogotka zaostatka, te imala napad. Nije uspjela. Što više, primila je pogodak. Dvije minute i 18 sekudni prije kraja pogodio je Benić, i tu je priči bio kraj. 

Jugaši će se na Savi za pokal boriti protiv Radničkog iz Kragujevca, koji je prvi uplivao u veliko finale, i to je skinuo krunu s glave domaćinu, zagrebačkoj Mladosti, koja je za cilj imala treći ukupno i treći u nizu naslov prvaka. Radnički je pokazao više od Mladosti, ali su u tom prvom polufinalu na kraju ipak odlučivali peterci.

Finalisti su bili suparnici u kvalifikacijskoj skupini. Sredinom siječnja Jug je dobio taj ogled uvjerljivo, međutim, Radnički je tad skrivao karte, čuvao se za utakmicu, koja je za njega u tom trenutku značila prolaz na završni turnir. Veliko finale se igra na Savi u nedjelju, 28. veljače, od 19 sati. Prije toga, od 17.15 sati, Mladost i Jadran će odlučiti o tome kome će pripasti bronca.

image
Jug AO - Jadran Split 12:10
Srdjan Vrančić/Cropix

MINUTA ŠUTNJE

Uoči ogleda Jug Adriatic osiguranje i splitskog Jadrana minuta šutnje u spomen na Dubravka Cotu, velikog Jugaša, čovjeka koji je od 1982. do 1986. bio na čelu dubrovačkog kluba, zatim novinara Radio Dubrovnika, koji je desetljećima bio spiker na Jugovim utakmicama u Gružu. Gospar Dubo je preminuo u petak, 26. ožujka, u 70. godini života. 

POLUFINALE 

Jug AO – Jadran Split 12:10

ZAGREB Bazen na Savi. Bez gledatelja. Suci: Dragan Štampalija (Šibenik) i Andrej Franulović (Rijeka).

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (13 obrana), Obert, Fatović (6), Lončar (1), Kržić, Garcia (2), Tomasović, Merkulov (1), Papanastasiou, Žuvela, Benić (2), Obradović, A. Vukojević, I. Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

JADRAN SPLIT: Podrug (4 obrana), Burić, Marinić Kragić (4), Bego (1), Butić, Pejković, Milardović, Stojanac, Radan, Delić (3), Šetka (1), Dužević (1), Čelar, Zović. Trener: Mile Smodlaka.

Igrač više: Jug AO 11/4, Jadran (ST) 13/7

Peterci: Jug AO 1/1, Jadran (ST) 1/1

Četvrtine: 3:3, 5:2, 3:2, 1:3.

image
Jug AO - Jadran Split 12:10
Srdjan Vrančić/Cropix

FINAL 4 ZAGREB 2021. 

Subota, 27. ožujka, polufinalai: HAVK Mladost - Radnički Kragujevac 8:8 / nakon peteraca 13:14, Jug Adriatic osiguranje - Jadran Split 12:10.

Nedjelja, 28. ožujka, 17.15 sati, utakmica za treće mjesto: HAVK Mladost - Jadran Split, 19 sati, finale: Radnički Kragujevac - Jug Adriatic osiguranje. Sve utakmice izravno prenosi televizija Sport Klub.

20. travanj 2024 06:41